2012. március 9., péntek

Egyszerű, csokoládés kalács

Alapja az olcsó brióshoz használt, egyszerű kalács tészta, pici igazítással. Ehhez a kalácshoz nem kell a puha, foszlós tészta, inkább egy kicsit tömörebb kell. Pár apró, ám de fontos részlet:

Jó minőségű, sütésálló csokoládé: kapható a kereskedelembe csoki pehely és csoki lencse ami alkalmas erre a feladatra, de ha azt nem tudunk beszerezni, keresünk egy jó minőségű, táblás csokoládét és azt daraboljuk fel.

Langyos alkatrészek: nagyon jó lesz az állaga a tésztánknak, ha nem melegített (mikróban, sütőben), hanem előkészített, szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozunk. Készítsük ki a konyhába legalább 2-3 órával előbb a vajat, a tojást és a tejet is (ha igazi tejet használunk, ennyi idő alatt nem lesz semmi baja)

És a számomra legfontosabb, a vaj. Ehhez a tésztához használjunk sótlan vajat, és ne margarint. Ettől lesz a tészta puha, rugalmas és nem fogy nagyon morzsálódni. Ha ezeket az apró dolgokat betartjuk, nagyon jó állagú és finom kalácsot fogunk sütni.




Hozzávalók, 2 db ~ 60 dkg-s rúdhoz:

50 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
2 egész tojás
2 dl tej
10 dkg vaj
10 dkg (por) cukor
 3 dkg friss élesztő
1 teáskanálnyi só
1 evőkanál vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor
10 dkg (ét) csokoládé

Kalácsfény:

1 evőkanál cukor
1 evőkanál víz




A tejben keverjünk el egy teáskanálnyi porcukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk egy kicsit dolgozni, addig szitáljuk át a liszteket, és keverjük bele a sót. Dolgozzuk össze a liszteket, a tojásokat, a vajat és az élesztős tejet. Dagasszunk belőle puha, rugalmas tésztát. A csokoládét vágjuk darabokra (ha lencsét vagy pelyhet használunk, azt nem kell), de nem kell túl apróra. Gyúrjuk bele a tésztába, majd tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba, és letakarva hagyjuk kelni a duplájára (~50-60 perc).

Tegyük a megkelt tésztát, gyengén lisztezett nyújtólapra, és vegyük ketté. Finoman gyúrjuk át, majd formázzuk meg henger alakúra. Két hasábformát béleljünk ki sütőpapírral, és abba tegyük bele. Letakarva hagyjuk kelni 40-50 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és tegyünk az aljába, egy hőálló tálkába, forró vizet.




Süssük a megkelt tésztákat 10-15 percet 200 °C-n, majd vegyük vissza 170 °C-ra és süssük még ~20-25 percet. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor takarjuk le, nehogy nagyon megégjen.
A kalácsfényhez melegítsük fel a vizet, és oldjuk fel benne a cukrot, és főzzük pár percet. Ha megsült a kalácsunk, ezzel a sziruppal kenjük át, mikor kivettük a sütőből, majd rácson hagyjuk kihűlni.
Jól illik hozzá a vaj, a lekvár és egy bögre, igazi, főzött, habos kakaó.

Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jó reggelt!

Ugyan már reggeliztem, de ennek láttán erősen összefutott a számban a nyál, és a poszt végén emlegetett verziót (vaj, lekvár, főzött kakaó) még simán le bírnám gyűrni mellé :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin