2012. április 16., hétfő

Tavaszi grillmártás


Nagyon szeretjük a zöldséges szószokat, mártogatósokat és krémeket. Nagy sláger az Ajvar, a Paprikalekvár és a Zakuszka.  Végül is a zöldséges krémek a menők most nálunk. Ez a recept úgy született, hogy készült egy zöldséges-pulykás ragu, de a zöldség nem kellet bele mind, ezért a feldolgozás mellett döntöttünk. Nincs pontos recept, mert tényleg maradékból készült, de nem is kell, mert teljesen az egyéni ízléséhez lehet igazítani. Tehát tökéletes maradékhasznosítás. Mivel a zöldségek mérete miatt (még ha csak a felét dolgozzuk fel), elég szép mennyiség lesz, érdemes üvegekbe elrakni.




Készülni fog célzottan is, és akkor az alábbi zöldségek fognak belekerülni:
hagyma (lehet vegyesen, fehér és vöröshagyma, póré és újhagyma)
sárgarépa
fehérrépa
paszternák
szárzeller
karalábé
cukkíni
padlizsán
tv és kaliforniai paprika
paradicsom
fokhagyma
gomba (csiperke és egy kis szárított erdei keverék)
Kell még bele:
kevés zsiradék (olívaolaj, vaj, vagy kacsazsír)
száraz fehér bor
paradicsomlé
ecet (lehet bor vagy almaecet, de mindenképpen valami lágy ízű legyen, én muskotályos borecettel készítettem)
só és frissen őrölt bors



A zsiradékot megmelegítem, és a durvára vágott hagymákat üvegesre párolom benne. A zöldségeket megtisztítom, és egy forma kockákra vágom, majd meghatározom a puhulási sorrendet. Először azokat a zöldségeket kell belerakni, aminek több idő kell a puhuláshoz. Elsőként a sárgarépát, a fehérrépát, a karalábét és a paszternákot teszem bele, és azt is megpárolom, és lepirítom egy kicsit. Jöhet a paprika és a szárzeller, ekkor szoktam beletenni a fokhagymát is. Sózom és borsozom, és jöhet rá a bor, egy alapos forralás, majd fedő alatt, kis lángon párolás 5-6 percig. Jöhet a cukkíni, a padlizsán és a paradicsom. Pár perc párolás, és jöhet az ecet. Most egy kicsit forraljuk az ecettel, míg kisimul az ereje. Következik a paradicsomlé és a gomba, majd ismét fedő alatt, kis lángon főzés. 



Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk. Merülő mixerrel pürésítem, és közben előkészítem az üvegeket. Alapos mosogatás, majd pár perc szaunázás a mikró sütőben. A forrásban lévő mártást az üvegekbe merem, és rátekerem a kupakot és 5 percre fejre fordítom.  Hűvös, száraz helyen, 1-2 hónapig eláll, de felbontás után mindig tegyük a hűtőbe.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin