2012. november 4., vasárnap

A burgonya téli tárolása

(X)
Sokaknak okoz gondot a burgonya helyes téli tárolása. Ha betartjuk az alábbi tanácsokat, akár komolyabb mennyiségű burgonyát is el tudunk tárolni télire. Lássuk mik a szakember tanácsai:  A burgonyát sötétben, hűvös, magas páratartalmú helyen célszerű tárolni.
Ekkor nem zöldül meg, ekkor nem fonnyad meg és ekkor áll el legtovább kicsírázás nélkül.

Ideális a földes aljzatú pince, 8-10 Celsius fokos állandó hőmérséklettel. A vetőburgonyát ennél hűvösebben 3-4 C-on kell tárolni.

Ha muszáj, egyszer le lehet csírázni a vetni szánt burgonyát is, kétszer azonban már nem ajánlatos. (Az előző évi termésből visszavetni csak vírus rezisztens keszthelyi fajtából érdemes!)
A burgonyát semmiképp ne tároljuk almával/körtével egy légtérben (korán kihajt tőle).

Betároláskor a burgonya legyen száraz felületű, ép, sérülésmentes. Két-3 hét után válogassuk át a tételt.

A különböző fajtákat elkülönítetten tároljuk, akadályozzuk meg a keveredést.

Dr. Polgár Zsolt a Burgonyakutató Intézet igazgatója
Érdemes a különböző fajtákat tanulmányozni, és az erre alkalmas fajtákat betárolni, illetve törekedni arra, hogy megfelelő burgonyafajtát válasszuk ki az ételkészítéshez.

 Használjunk a télen is megbízható, magyar (lehetőleg keszthelyi) burgonyát a főzéshez-sütéshez.

Max

1 megjegyzés:

Bogyay Rita írta...

Most egy másik tárolási ötletet szeretnék leírni, mert nem mindenkinek van lehetősége pincében tárolni,de vízaknája annál több embernek van...Nekem szerencsére van egy jó nagy agyagos vermem és ott tárolom a megtermesztett burgonyámat. Már mások által kipróbált, elég egy régi kabáttal a tetejét letakarni. Üdv.: Rita

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin