2013. november 6., szerda

Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással

Márton napjára készülve, közben a Teakalanddal foglalkozva (erről a későbbiekben még ejtek szót), készült ez az egzotikus étel. A füstölt csirkemelltől egy kicsit eltérő módon készült. 
Egzotikus, különleges étel, egy kellemes teafű felhasználásával. Készíthetjük kacsahúsból vagy tömörebb húsú halból, bár akkor érdemes más ízű teát választani. Most a Téli varázslat nevű teát választottam (hibiszkusz, alma, csipkebogyóhéj, mazsola, rooibos, szilva, fahéj), szerintem ez jól illik a libamellhez.




Hozzávalók:

4 db bőrös libamell
4-5 evőkanál téli varázs teakeverék
6 dkg rizs
2 evőkanál barnacukor
só és bors

a mártáshoz:

1 evőkanálnyi libazsír
3 narancs leve
2-3 evőkanál száraz vörösbor
1-2 evőkanál barnacukor

Tálaláshoz zöld saláta keverék



1. Pácoláshoz őröljünk meg két evőkanálnyi tea keveréket. A libamell bőrös oldalát egy éles késsel óvatosan vagdossuk be. Az őrölt teakeverékkel dörzsöljük be a húsokat. Lefedve hagyjuk pár órát (akár egy éjszakát is), hideg helyen pihenni.
2. Készítsük elő a húst, legalább egy órát hagyjuk, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Béleljünk ki egy párolóbetétes edényt (vagy egy olyan wok-ot, aminek van pároló rácsa és le tudjuk fedni). Béleljük ki 3-4 réteg alufóliával.
3. Keverjük össze a rizst a cukorral és két evőkanálnyi teakeverékkel. A húst sózzuk és borsozzuk. Az alufóliára terítsük le a rizses keveréket, csepegtessünk rá egy evőkanálnyi narancslét. Tegyük a húst a pároló rácsra, fedjük le és tegyük az edényre.
4. Közepes lángon melegítsük fel az edényt, és 15-18 percig füstöljük a húst. Ha nem záródik az edény rendesen, alufóliával zárjuk le körben. Zárjuk el az energiát, és még 10 percet hagyjuk a húst az edényben.
5. Egy serpenyőben melegítsük fel a zsírt. A megfüstölt húst, oldalanként 2-2 percig pirítsuk meg. Az energiát tekerjük le takarékra, és öntsük fel a borral (vigyázz, fröcsöghet!), és forraljuk pár percet. Közben a maradék teafüvet keverjük bele, és adjuk hozzá a cukrot is. Öntsük fel a narancslével, és pár perc alatt forraljuk össze. Ha megfelelő a sűrűsége, szűrjük le.
6. Éles késsel vágjuk fel a húsokat. Terítsünk a tányérra salátát, arra a hús szeleteket, és a végén locsoljuk meg a mártással. Tehetünk kis tálkába is a mártásból a tányér mellé.

Jó étvágyat hozzá!

Max


A recepthez a húst a Gusztahús, a teafüvet a CTF Kft. biztosította, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin