2014. január 11., szombat

Falusi borda (Tócsis hús)

Könnyen elkészíthető, igen laktató étel. A hús „köntöse” egyben a köret is. Káposzta vagy paradicsomsalátával megkoronázza az ünnepi étkezést. Vendégségek, családi eseményeknél az egyik legnépszerűbb étel. Jól illik hozzá a paprikakrémmel (lehet csípős is) kikevert tejföl.

Elkészítési idő: 60 perc


A tócsihoz:
1 kg burgonya
15 dkg liszt
2 dl tejföl
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Sütéshez: étolaj

6-8 szeret sertés karaj
6-8 szelet vékony sonka
6-8 szelet félkemény sajt




1. A nyers burgonyát kis lyukú reszelőn belereszeljük a tejfölbe. Folyamatosan keverjük, hogy a burgonya ne barnuljon meg. Hozzáreszeljük a fokhagymát, beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a lisztet, kicsit lágyabb legyen, mint a galuska tészta.
2. Serpenyőben kevés olajon palacsinta méretű, kb. fél cm vastag tócsikat sütünk. Két fakanál segítségével forgassuk, óvatosan, nehogy eltörjön.
3. A vékony szelet karajokat serpenyőben megsütjük, még melegen sózzuk, borsozzuk.
4 .A tócsi egyik felébe behelyezzük a sült húst, rá egy szelet sonkát, egy szelet sajtot, majd a másik felét ráhajtjuk.
5. Az így elkészített tócsis húsokat beletesszük egy tűzálló tálba, és meleg sütőben összesütjük 10-15 perc alatt. Csak annyi idő kell, hogy a sajt megolvadjon.
6. Tálaláskor tejföllel meg lehet kenni a tetejét.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A receptet a  Gusztahús  és a Burgonyakutatási Központ támogatta, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin