2014. január 4., szombat

Krémes tejberizs csokival

Olyan, mint a.. 
Ez volt az első reakció, amikor elkészítettem először. Az eredeti recept málna lekvárral készült, de én már első olvasatkor csokisra módosítottam. Elképzeltem, hogy a durvára vágott csoki megolvad a langyos rizs között. Talán elég annyi referenciának, hogy az ünnepek alatt négyszer készült el.



A krémesség titka a rizottó rizsben rejlik, több félét kipróbáltunk, az Arborio lett a favorit.
Készíthetjük növényi habalappal is, de akkor kevesebb cukor kell, mert az édesítve van gyárilag.


Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés


Fotó: Szeiler Gábor

1 l tej
24 dkg rizottó rizs
3 dl tejszín
4-5 evőkanál cukor
4 dkg (Váncza) vaníliás cukor

4-5 evőkanálnyi aprított étcsokoládé



Fotó: Szeiler Gábor

1. Öntsük a tejet, a tejszínt egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és rizst. Keverjük össze, és kis lángon, gyakran kevergetve forraljuk fel, de ügyeljünk arra, hogy a tej ne fusson ki.
2. Forraljuk fel. fedjük le és takaréklángon főzzük 30-35 percet, közben párszor keverjük át.
3. Zárjuk el az energiát, és fedő alatt hagyjuk langyosra hűlni. Az első percekben még folyósnak tűnik, de lassan felissza az összes tejet.
4. Rétegezzük a darabolt csokival edényekbe, a langyos rizstől a csoki megolvad a rétegek között. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez mekkora királyság...

Gyönyörűek a fotóid :-)

Max Gastro írta...

Köszi, de ez most a stáb érdeme :-) A rizzsel óvatosan, egy hét alatt, különböző indokokkal, öt adag készült!

Unknown írta...

Nagyon-nagyon finom lett :)

Max Gastro írta...

Örülök!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin