Alap marha erőleves, könnyen elkészíthető és a benne főtt darált hús és
zöldségek jól hasznosíthatóak (hamarosan jönnek azok a receptek, ahol tippeket
adok a felhasználásról). Fontos a jó minőségű hús és sajt, hiszen ezek
dominálnak az ételben.
Készíthetjük a levest kockázott marhahúsból is, bár akkor érdemes egy
kicsit tovább főzni. Érdemes nagyobb adagot készíteni, és lefagyasztani, alap lének.
Felönthetünk vele különböző krém leveseket (sajt, fokhagyma, zöldség) vagy
mártásokat.
Elkészítési idő: 85-90 perc
50 dkg darált marhahús
25-30 dkg reszelt, félkemény sajt
2 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 fej vöröshagyma
5 szem szegfűszeg
2-3 gerezd fokhagyma
só és szemes bors
Tálaláshoz pirított kenyérkocka.
Fotó: Szeiler Gábor
1. A répát és a gyökeret tisztítsuk meg, és vágjuk kis kockákra. A
szegfűszegeket szúrjuk bele a megtisztított vöröshagymába.
2. Tegyük egy fazékba a darált húst, a zöldségeket, a hagymát és a
fokhagymát. Hintsük meg sóval, és öntsük fel 2 liter vízzel. Forraljuk fel,
közben néha szedjük le a tetejéről a habot.
3. Ha felforrt, vegyük takarékra és adjuk hozzá a szemes borsot. Főzzük
egy órát. Ha megfőtt, szűrjük le, a darált húst és a főtt zöldséget tegyük
félre, felhasználhatjuk vagdaltakhoz, vagy töltelékbe.
4. Tálaláskor tegyünk a tányérok aljába egy nagy marék reszelt sajtot,
erre kanalazzuk a forró levest, majd tegyünk rá a pirított kenyérkockákból.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A receptet a Gusztahús támogatta, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése