Beköszöntöttek az igazi téli hidegek. Hideg, hó, és jég fogad
bennünket, és az ezzel kapcsolatos kinti munkák. Jól esik ilyenkor egy pohárka,
forró ital. Kell a léleknek és kell a testnek is. A sziruphoz abból a teafűből használtam, amit a nagy teakalandra kaptam.
Népszerű, forró ital Magyarországon a forralt bor. Ha szánunk egy kis
időt az előkészületre, főzzünk egy jó adag alap szirupot, és tegyük hűvös
helyre, ezután már csak össze kell melegíteni a borral. Előnye, hogy a szirup
összefőzése után már nem kell az italt forralni, megmarad a bor ereje. Narancs
és áfonya lével összemelegítve, gyerekeknek készíthetünk forró italt belőle.
Még több téli italt ebben az összefoglalóban
találsz.
30 dkg barna cukor
1 l (ásvány) víz
2-3 evőkanálnyi Vitamin bomba teafű
vagy 1 db fekete tea filter
2 db gyümölcs tea filter (alma, erdei gyümölcs vagy
gyömbéres)
2-3 db duci, egész fahéj rúd
10 szem szegfűszeg
10 db boróka-tobozbogyó
5-6 szem szegfűbors
1 evőkanál kandírozott narancshéj (vagy kezeletlen narancs héja,
reszelve)
Vastag falú lábosba tegyük a cukrot, a fahéjat és a narancskockákat. A
többi fűszert és a teafüvet érdemes teatojásba vagy fűszertartóba tenni, és úgy
felfőzni, így a végén könnyebb üvegbe tölteni a keveréket. Kis lángon
melegítsük fel, és főzzük legalább 20 percet. Ha összeforrt, és főztük a kellő
időn keresztül, akkor zárjuk el az energiát, és töltsük tiszta palackokba a
szirupot. Tegyük bele az üvegbe a fahéjat, a narancs kockákat és pár szem
szegfűszeget, majd dugózzuk le, és az üvegben hagyjuk kihűlni. Ebből a
mennyiségből kb. 9 dl szirup jön ki, ezt két üvegbe tegyük.
Forralt-bor készítése szirupból: egy üveg (~4,5 dl) sziruphoz adjunk
egy üveg (7,5 dl) száraz/félszáraz bort. Ez lehet vörös vagy fehér is, kinek mi
a kedvenc íz világa. Melegítsük össze, majd kis lángon, időnként elzárva az
energiát, tartsuk melegen.
Vastag falú bögrékbe szervírozzuk, és egészségünkre!
Max
A recepthez a teafüvet a CTF Kft. biztosította, köszönjük!
Forralt bor fűszerek széles választékban a Max Gastro fűszerek között
is, érdeklődni az info(kukac)maxgastro(pont)hu mail címen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése