2014. január 30., csütörtök

Fűszeres, forralt bor szirup

Beköszöntöttek az igazi téli hidegek. Hideg, hó, és jég fogad bennünket, és az ezzel kapcsolatos kinti munkák. Jól esik ilyenkor egy pohárka, forró ital. Kell a léleknek és kell a testnek is. A sziruphoz abból a teafűből használtam, amit a nagy teakalandra kaptam.
Népszerű, forró ital Magyarországon a forralt bor. Ha szánunk egy kis időt az előkészületre, főzzünk egy jó adag alap szirupot, és tegyük hűvös helyre, ezután már csak össze kell melegíteni a borral. Előnye, hogy a szirup összefőzése után már nem kell az italt forralni, megmarad a bor ereje. Narancs és áfonya lével összemelegítve, gyerekeknek készíthetünk forró italt belőle.
Még több téli italt ebben az összefoglalóban találsz. 

30 dkg barna cukor
1 l (ásvány) víz
2-3 evőkanálnyi Vitamin bomba teafű
vagy 1 db fekete tea filter
2 db gyümölcs tea filter (alma, erdei gyümölcs vagy gyömbéres)
2-3 db duci, egész fahéj rúd
10 szem szegfűszeg
10 db boróka-tobozbogyó
5-6 szem szegfűbors

1 evőkanál kandírozott narancshéj (vagy kezeletlen narancs héja, reszelve)



Vastag falú lábosba tegyük a cukrot, a fahéjat és a narancskockákat. A többi fűszert és a teafüvet érdemes teatojásba vagy fűszertartóba tenni, és úgy felfőzni, így a végén könnyebb üvegbe tölteni a keveréket. Kis lángon melegítsük fel, és főzzük legalább 20 percet. Ha összeforrt, és főztük a kellő időn keresztül, akkor zárjuk el az energiát, és töltsük tiszta palackokba a szirupot. Tegyük bele az üvegbe a fahéjat, a narancs kockákat és pár szem szegfűszeget, majd dugózzuk le, és az üvegben hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből kb. 9 dl szirup jön ki, ezt két üvegbe tegyük.
Forralt-bor készítése szirupból: egy üveg (~4,5 dl) sziruphoz adjunk egy üveg (7,5 dl) száraz/félszáraz bort. Ez lehet vörös vagy fehér is, kinek mi a kedvenc íz világa. Melegítsük össze, majd kis lángon, időnként elzárva az energiát, tartsuk melegen.
Vastag falú bögrékbe szervírozzuk, és egészségünkre!

Max

A recepthez a teafüvet a CTF Kft. biztosította, köszönjük!

Forralt bor fűszerek széles választékban a Max Gastro fűszerek között is, érdeklődni az info(kukac)maxgastro(pont)hu mail címen.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin