A régi zalai
konyhában a rizs nagy kincs volt, így a hétköznapi ételekben a kukoricadarát
vagy a gerslit (árpagyöngy) használták. A lapos, sváb savanyított káposzta nem
termett a környéken, ezért inkább gyalulva savanyították a káposztát, így
töltött levél sem készült, hanem húsgombócot főztek az ételbe.
Gyakori étel
volt, főleg disznóvágások idején, hétköznapi ebédek-vacsorák alkalmával. A tél
végén, a száradó füstölt húsok végét is belefőzték, az oldalasvég vagy csülökdarabka, különleges ízt adott az ételnek.
Elkészítési
idő:
30-40 dkg
darált (sertés) hús
2-3 evőkanál
sűrített paradicsom
1 fej
vöröshagyma
8-10 dkg
kukoricadara
2 evőkanál
olaj/zsír
2 evőkanál
liszt
1-2
babérlevél
1
mokkáskanál pirospaprika
Só, bors
5. Az olajat/zsírt
felmelegítjük, belekeverjük a lisztet, pár percet, folyamatos keverés mellett
pirítjuk. Lehúzzuk az edényt, meghintjük piros paprikával a rántást, elkeverjük,
és felöntjük kevés vízzel. Összedolgozzuk, és a forrásban lévő káposztába
keverjük. Pár percet forraljuk, majd a kifőtt gombócokkal együtt tálaljuk.
Jó étvágyat
hozzá!
Max
5 megjegyzés:
Ezt ki kell próbálnom. Imádom ezeket az egyszerű, hagyományos ételeket, mai időkre hangoltan főként. Köszi, hogy megosztottad.
Nagyon szeretjük! Szívesen :-)
Ezt az ételt nagyon szeretném, kicsit levesesre hagyva, hmmm, nagyon finom lehet. Külön tetszik a puliszkás gombóc :)
Max a felvidéken a Dédiék is és a maiak is kukoricadarával és apró szalonnakockákkal hagymával keverik a darálthúst, de nem főzik meg előre a darát, és hol levélbe csomagolják, hol nem, csak puszta gombócok vannak, hagymát dinsztelnek pirospaprikásan és erre káposztával, füstölt hússal rétegezve leteszik a gombócokat, felöntik vízzel, puhára főzik 1-2 óra alatt és kész. Soha nem rántják be.
Az alföldön, meg Tótkomlós környékén a családom más tagjainál viszont gerslivel keverik a húst a többi cuccal együtt,csupasz gombócok vannak és a végén berántják. Nekem szinte tök mindegy, hogyan és mivel készül, én megőrülök az összes káposztás ételért, mind finom, én szoktam beletenni kaprot is és borsikafüvet is, sőt nyáron, a nyári töltött káposztámnál, csupasz gombócokkal készül,kaprosan, paradicsomlével engedem fel és akkor nincs benne füstölt hús:-)))
Ez a tiéd is istenien néz ki:-)))
Micsoda verziók, köszönöm, a legközelebb már tudom milyen "csavart" fogok beletenni :-)
Megjegyzés küldése