2014. április 14., hétfő

Bárány sis kebap, lepénykenyéren, saláta ágyon

Húsvét környékén kerül elő a bárány hús, amit a hétköznapokban valamiért mellőzünk. A csúcs gasztronómia előszeretettel használja, de a háztartásokban valamiért kikopott. A keleti és mediterrán konyha előszeretettel, napi szinten használja, nálunk valamiért a birka/bárány pörköltnél vége a sornak. Pedig érdemes kipróbálni, több féle módon is, megpróbálunk pár recepttel segíteni. Mit kell tudni a bárányhúsról? Húsa puha, omlós, fehérjében gazdag, jól grillezhető, süthető és darált formában is ízletes vagdaltak készíthetőek. Amire érdeme odafigyelni, az a sütés hőfoka és ideje. Gyenge, puha, omlós húsa hamar elkészíthető, de hamar ki lehet szárítani, túlsütni.
Vadász fűszerkeverék: metélőhagyma, fokhagyma, rozmaring, borókabogyó, babérlevél, mustármag, só, cukor és vega zöld fűszerkeverék.


70-80 dkg báránycomb filé
2-3 teáskanálnyi Vadász pácfűszer keverék (aroma, ízfokozó és tartósítószer-mentes)
só és frissen őrölt színes bors
olíva olaj a sütéshez
tálaláshoz lepénykenyér (pita), zöldsaláta keverék

Metélőhagymás joghurt




1. A combot vágjuk kockákra, a zsíros, faggyús részeket vágjuk le róla. Tegyük egy tába, hintsük meg a fűszerkeverékkel, és alaposan keverjük össze. Sózzuk és borsozzuk, majd pihentessük 20-30 percet. Ha előző este előkészítjük, akkor a sütés előtt, 1-2 órával előbb vegyük ki a hűtőből.

2. Keverjük ki a mártást. Használjunk krémjoghurtot (görög) vagy csepegtessük le, hogy krémes legyen. Vágjunk apróra egy csokor metélőhagymát, keverjük bele a joghurtba, sózzuk, borsozzuk, és pihentessük egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.


3. Egy serpenyőbe melegítsünk kevés olíva olajat. A kockázott bárányhúst süssük 2-2 percet minden oldalán a forró serpenyőben, majd szedjük ki egy tányérra, és pihentessük 5-7 percet. Az így elkészített sült, puha és omlós marad, de ha nem bízunk magunkban, illetve nagyon hideg a hús, mert csak a sütés előtt vettük ki a hűtőből, akkor pár perccel tovább süssük.
4. Halmozzunk a lepénykenyérre zöldsalátát, arra tegyünk a kebapból, és öntözzük meg a joghurttal.

Jó étvágyat hozzá!

Max
A receptet a  Gusztahús támogatta, köszönjük!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin