2014. április 15., kedd

Vörösboros-meggyes bárányragu

Folytatjuk a bárány recepteket. A sis kebap a könnyű elkészítésé és egyszerűsége miatt lehet népszerű, ez a ragu viszont a gyümölcs és a hús csodás találkozása miatt.



Ebben a raguban az édeskés bárány találkozik a fanyar meggy (lekvárral), a balatoni merlot vörösborral és a paradicsommal. Vannak dolgok, amik fejben összeállnak, elképzelünk egy ízt, és azt megpróbáljuk összerakni. Mikor Guszti felvetette a bárány receptek készítését, már akkor valami gyümölccsel párosítottam. Azt tudom, hogy az arab konyhában (aszalt) sárgabarack és kuszkusz szerepel a népszerű egytálételekben. Én a meggyel hoztam össze, ebben szerepet játszott az is, hogy az egyik új lekvárunk, a Meggyes Borcsa, merlot borral készül.
Puha omlós, kissé édes bárányhús, egy sűrű, tartalmas raguban. Köretnek pitát ajánlanék, tépve, vagy puha fehér kenyeret a sűrű szaftot kimártogatni.

1 kg bárány combfilé
1 kisebb fej fehérhagyma
1-1,5 dl Merlot
3-4 evőkanálnyi sűrített paradicsom
3-4 evőkanálnyi Meggyes Borcsa meggylekvár
2-3 evőkanálnyi Szárika vadfűszer keverék
2-3 evőkanálnyi olívaolaj
1 teáskanálnyi cukor
½ csokor petrezselyem zöldje
só és bors



1. A húst vágjuk kockákra, forgassuk össze a fűszerkeverékkel, ízlés szerint sóval és borssal, majd letakarva pihentessük 25-30 percet.
2. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat, és a húskockákat, oldalanként 2-3 percig süssük, míg kérget kap. Szedjük ki egy lapátkanállal egy tányérra.
3. A hagymát reszeljük bele a visszamaradt olajba, ha kell, adjunk még hozzá, pár pillanatig pároljuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a cukrot. Kevergetve pirítsuk meg, öntsük fel a borral, és tegyük vissza a húskockákat.
4. Kis lángon, fedő alatt, időnként megkeverve, pároljuk a húst puhára (ez nagyban függ a hús keménységétől, 25-30 perc alatt biztosan megpuhul).
5. Keverjük bele a lekvárt, és forraljuk pár percet. A végén hintsük meg durvára vágott petrezselyem zöldjével, tálalás előtt.

Jó étvágyat hozzá!

Max
A receptet a  Gusztahús támogatta, köszönjük!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin