Füstölt sonka, egy kicsit eltérően a megszokottól. Főtt sonka és az
abból készített étel több is akad itt nálam. Ez egy kicsit még több, más íz
világ.
Az angolszász és amerikai konyhában karácsony környékén az egyik
legnépszerűbb étel a sült sonka. Készül különböző ízesítéssel, sülhet ananásszal,
kólában vagy jó fajta, testes barna sörben.
Itt jegyezném meg, hogy képesek voltak egy iparágat ráépíteni arra,
hogy az üzletekben, időben elérhetőek legyenek a különböző készültségi fokokban
lévő sonkák. Az alap füstölt sonkától egészen a készre sütött, formázott és
szeletelt kivitelig. De hiszen erről híresek, a kényelmi termékekről és a
fogyasztó kiszolgálásáról.
Nálunk inkább a húsvéti időszak kedvelt étele. A téli disznóvágáson
elkészített, megformázott, felfüstölt, majd alaposan kiszárított és érlelt sonkák
megkezdése.
Kezdődhetne úgy is a recept (a Borkereskedő
nagy örömére), hogy végy egy szép darab sonkát. Ha nincs a kamrában, ballagjunk
el a Henteshez, és válasszunk közösen egy
szép darabot. A (gyors) pácolt és főzött sonkákat kerüljük el, mert nem tudhatjuk,
hogy miért és hogyan főzték meg, más apróságokról nem is beszélve.
Készítsük el magunk, lássuk és
kóstoljuk a különböző stádiumban a sonkát, kövessük végig az átalakulását.
A sonka főzéséhez készítettem egy fűszerkeveréket a Gusztahús számára (érdeklődj a boltokban), azzal
még jobban tudjuk fokozni az ízeket.
1 kisebb füstölt parasztsonka (~1,25-1,7 kg)
2-3 evőkanál magos mustár
2-3 evőkanál édes paprika krém
2-3 evőkanál narancs lekvár
1 kis darab, frissen reszelt gyömbér
1-1,5 dl száraz fehér bor
3-4 kisebb fej hagyma (lehet vegyesen is)
1. Öblítsük le a sonkát, tegyük fel annyi hideg vízbe, amennyi ellepi,
nagy lángon forraljuk fel. öntsük le róla a vizet, engedjük fel ismét hideg
vízzel, és forraljuk fel.
2. Ha felforrt, vegyük le takarékra, és főzzük legalább 1 órát. Zárjuk
el az energiát és hagyjuk a vízben kihűlni a sonkát.
3. Vegyük ki a sonkát, szárítsuk le, egy éles késsel vágjuk be gyémánt
mintára a bőrét. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
4. Keverjük össze a mustárt, a lekvárt, a paprika krémet a gyömbérrel,
és kenjük be a sonkát körbe.
5. vágjuk a hagymát durvára, terítsük el egy fedeles, hőálló tál
aljában, arra ültessük rá a sonkát, bőrével felfele. Öntsük alá a bort, fedjük
le és tegyük a forró sütőbe.
6. Sütési idő kiszámítása: alap 30 perc, és hozzá fél kilónként 20
perc. Én most egy 1,25 kg-s sonkát sütöttem, ennek a sütési ideje 80 perc.
7. sütés közben, fele időnél, vegyük ki és locsoljuk meg a boros sült
lével (ezt akár két-három alkalommal megismételhetjük sütés közben, nem ront
rajta).
8. Ha letelt az idő, vegyük ki az edényt, vegyük le a tetejét, és
hagyjuk pihenni 20-25 percet.
Jó étvágyat
hozzá!
Max
A
receptet a Gusztahús támogatta, köszönjük!
További (húsvéti) receptek az Issuu oldalunkon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése