2014. augusztus 3., vasárnap

Svájci rozskenyér leves

Egy régi főzési módszer újragondolt változata. A szikkadt, többnapos kenyér maradékát hasznosították, és azzal sűrítették be a levest.
Gondolva a nyári, melegben nem szeretünk főzni napokra, dupla receptet készítettem, a második egyszerűbb változat, egy vízforraló segítségével készülhet.

Elkészítési idő: 40-45 perc




 Fotó: Szeiler Stúdió

25-30 dkg (pl.: Rábcakapi BIO lisztből készült) kovászolt rozskenyér (lehet száraz, szikkadt)
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
15 dkg reszelt, félkemény sajt (pl.: Cheddar)
3 dkg puha vaj
só és frissen őrölt bors

1. A kenyeret felkockázzuk, és 1-1,5 liter hideg vízzel felöntjük, 15-20 percet főzzük.
2. A tojás sárgáját kikeverjük a tejföllel. A levest sózzuk és borsozzuk, majd kevés forró levessel (hő kiegyenlítés) kikeverjük.
3. Lassan a forró levesbe csurgatva, folyamatos keverés mellett a tojásos tejföllel behabarjuk.

4. Forraljuk pár percet, belemorzsoljuk a vajat,  majd egy merülő mixerrel krémesre keverjük. Tálaláskor a tetejére helyezzünk durvára reszelt sajtot.



Egyszerűbb, nyári változat:

Lényegesen egyszerűbb változat, nem s olyan tartalmas, mint a tojásos, főzött változat, de a kényelem miatt sajnos áldozatot kell hozni.

Elkészítési idő: 25-30 perc

25-30 dkg (pl.: Rábcakapi BIO lisztből készült) kovászolt rozskenyér (lehet száraz, szikkadt)
2 dl tejföl
25-30 dkg reszelt, félkemény sajt (pl.: Cheddar)
3 dkg puha vaj

só és frissen őrölt bors



1. A kenyeret kis kockákra felvágjuk, vagy aprítóban ledaráljuk. A sajt felét nagyon apróra reszeljük és keverjük össze a kenyérrel.
2. Vízforralóban 1,5 liter vizet felmelegítünk. Forrázzuk le a sajtos kenyeret, és fedjük le pár percre.
3. Keverjük bele a levesbe a tejfölt, sózzuk és borsozzuk. Ha nagyon sűrű lenne, forraljunk még 3-4 dl vizet és öntsük fel vele.
4. pihentessük még pár percet, majd egy merülő mixerrel krémesre keverjük. Tálaláskor a tetejére helyezzünk a sajt másik felét, durvára reszelve.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A kenyérhez a lisztet a Biomag-Malom Kft. biztosította, köszönjük!

A recept a nyári Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin