Dulche de leche (dúlsze de lecse)
A világ talán legismertebb karamell szósza, az azték kultúra hagyatékának tartják.
Argentínában, Chilében szinte alap élelmiszer és minden édességhez tálalják. Én először egy grillezett, karamellizált őszibarackra csorgatva találkoztam vele, majd egy argentin süteményben láttam és kóstoltam. Nem tagadom beleszerettem.
Az elején mindjárt a fő talány, hol lehet vidéken sűrített tejet találni?
Elárulom, az Aldi nevű multiban. De nem ám a tejek és tejszínek között, ahol az egyszerű vásárló keresné, hanem a kávék és kakaók között rejtőzik a polc alján, egy csinos kis üvegben.
25 dkg kristálycukor
25 dkg barnacukor
1 mk szódabikarbóna
1 tk vaj
½ rúd vanília, vagy pár csepp vanília kivonat
A tejet, a cukrokat, a szódabikarbónát és a sűrített tejet lassan melegítsük össze, de nem forrjon! Adjuk hozzá a vaníliát és nagyon lassú tűzön főzzük 40-45 percig, vagy amíg szép karamell színe lesz. Nagyon vigyázzunk, hogy ne égjen le, ha lehet dupla/vastag falú edényben csináljuk. Ha kész zárjuk el az energiát és keverjük bele a vajat.
Kiszáradás ellen jól záródó edényben tároljuk, de vigyázat, a fogyasztása függőséget okozhat!!!
Kiválóan kíséri a krémeket, desszerteket, kekszeket, de jó csak úgy eszegetni is.
Egy adag vanília puding, leöntve a szósszal, egy puha fotel és egy jó könyv, meg egy pohárka sárgamuskotály, hmmmm...ez lehet a "dolce vita"!
Más ízt érünk el, ha egy kis kávéval bolondítjuk meg. Szép formás üvegben szuper gasztro ajándék.
14 megjegyzés:
Hú, Max, ez jó ötlet! Azt esetleg nem tudod, hol lehet vidéken görög joghurtot kapni?
Maga az édes bűnbeesés:))El tudom képzelni, hogy mennyire addiktív...De kihagyhatatlan!
Ja, és legalább fény derült a sürített tej fellelhetőségére is, meg is nézem ma!
A kedvencem :-) Én ugyan egyszerűbben készítem (David Lebovitz módján) egyszerűen a sütőbe küldöm a sűrített tejet (a hagyományos tubusos verzió is megteszi)és letakarva, vízgőzben 1-1,5 óra alatt megvan :-)
(Részletek: http://www.sajtkukac.hu/?p=742)
A hétvégén pont banános cheesecakee készült vele :-)
Niki
Max, ez istenien hangzik, imádom a karamellt, minden formájában! Ki fogom próbálni!
Egy kis helyesbítés: dulce (dulsze:édes) de leche (tej). dE tényleg nagyon finom
Max, sajnos elképzeltem azt a fotelben üldögélést a pudinggal, karamellszósszal és a pohár borral...
Megidézzük azokat az aztékokat, nincs mese :)
Kedves Anikó!
Köszönöm a fordítást, de itt az azték ősökre utalna a folyékony arany. Tudom dolce latta (szintén arany tej, csak olaszul).
Ajaj, már a forrócsokira is rászoktattál minket! :))
Lidl-ben is van sűrített tej, ott papírdobozos.
Anikó sztem arra célzott, hogy dulszénak kell ejteni, mert spanyolul van a szentem :)
Moni!
Mihez kell görög joghurt? tzazikihez?
Tedd a sima joghurtot egy ruhával bélelt szűrőben és csepegtesd le.
Csak olvasom ilyen-olyan receptekben, hogy görög joghurt, és még csak nem is tudom, milyen az. De esélyem sincs, mert nem is láttam még sehol.
Max, a korábbi változatod alapján is kitűnő karamellszósz készült, biztos bepróbálom ezt is :-) Manapó nincs oda érte, majd Manóval osztozunk :-)
Móni - görög joghurt - hasonló a mienkéhez, alapból kicsit sós. Csöpögtesd le, ahogy Max tanácsolta, utánna pici sóval keverd át.
Nézz be hozzám légy szíves!
http://limarapeksege.blogspot.com/2009/01/fuggosegeim.html
Kaptam a Lidl-ben, köszi Limara!!!!
Most már semmi nem ment meg a kárhozattól és a hízástól:))))))
Max, Te leszel az oka:))Ha a férjem panaszkodik a megsokasodó kilóimra, hozzád küldöm:))
Bár attól tartok, ő is szeretni fogja, nagyon édesszájú a drágám:O
Megjegyzés küldése