2009. január 25., vasárnap

VKF!XXII/1: Lencsés-kolbászos egytál

Mikor Mézesmadzag Zsuzsa meghirdette a VKF!XXII-t, akkor mentem vásárolni a szilveszteri lencsét.

Vettem akkor sima lencsét és feles borsót, ebből zároltam 15-15 dkg-ot, és ezt használtam fel ehhez az egytálhoz.

A hüvelyeseket mi elő szoktuk egy kicsit főzni, így kevésbé csinál szelet. Megmosom, és beáztatom 1-1,5 órára, majd az áztató levet leöntöm róla. Bőséges vízbe felteszem főni. Felforralom, és pár percet hagyom lobogni, majd leveszem a tűzről, és várok vele 10 percet.

Leszűröm, átöblítem és kész az előfőzött hüvelyes. Tudom hogy egy kicsit macerásnak tűnik, de megéri annak akinek a gyomra érzékeny.

Ildikó szerintem ezt is nyugodtan elkészítheted, ha a férfinép ebből elfogyaszt egy nagy tállal, utána Te leszel az istennő a házban:-)



Hozzávalók:

15-15 dkg előfőzött lencse és felesborsó

10 dkg füstölt szalonna

15 dkg füstölt sonka

15 dkg kolbász

1 dl száraz fehérbor

2 kis krumpli

1-1 sárgarépa és fehérrépa

1 vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 mk provanszi fűszerkeverék, de lehet helyette egy kis oregano, bazsalikom, és egy kis kakukkfű

só, bors, 



A szalonnát felkockázom és egy kis olajon alaposan kipirítom. A hagymát apróra vágom, a szalonnával üvegesre sütöm. A kolbászt és a sonkát fekockázom, és a szalonnás hagymához adom.
Közben a répát, a gyökeret és a egyik burgonyát kis darabokra vágom. A másik krumplit nagyon kicsire vágom, ez a raguban szétfőve fogja egy kicsit besűríteni.
Ráteszem az előfőzött lencsét, megforgatom, és hozzá adom a többi zöldséget. Az egészet összepirítom egy kicsit és felöntöm a borral. Addig párolom, míg a bor teljesen elfő. 
Ekkor adom hozzá a zúzott fokhagymát és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi és még egy kicsit. Ízesítem, a sóval csinján bánok, mert a sonka is és a szalonna is sós volt.

Addig főzöm mig a zöldségek megpuhulnak, akkora már a kicsire darabolt burgonya szétt főtt, és kellemesen besűrítette.

Egy szép karéj fehér kenyérrel tálalom.

Készíthető a kolbász helyett bármilyen füstölt hússal, csülökkel is.

1 megjegyzés:

trinity írta...

Szeretjük a lencsét is , a sárgaborsót is: együtt is biztosan...Hát még a vele főtt kolbásszal vagy füstölttel:)
Úgyis uncsi már a sima lencsefőzelék, kipróbáljuk így!Tényleg kreatív a blogger, nekem nem jutott eszembe e kettőt kombinálni, pedig miért is ne:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin