2009. január 8., csütörtök

Gyros pitában (Update)

Mikor megláttam Limaranál a pita receptjét, azonnal tudtam ezt sürgősen el kell készítenem. Két tini gyeremekkel, akik oda vannak a gyrosért, de hát a mai árakon( 500-600 huf/db), és ugye egy nem is elég...

Tehát dologra fel. A tészta adott, már csak a hús kell. Vettem csirke combokat, megsütöttem són, majd kicsontoztam, és felaprítottam.

(Update) Több kérdés is érkezett a lisztről. Készíthető sima lisztből is, csak az állagát kell figyelni, mert másképpen veszi fel a vizet a sima liszt(egy kicsit többet vesz fel), a lényeg hogy a tészta egy kicsit lágy legyen, de folyós.


Pita tészta (8 db, kb. 20 cm nagyságú koronghoz):

2 ek olaj

1 tk só

2 tk cukor

3 dkg friss élesztő

3 dl langyos víz

20 dkg graham liszt

30 dkg sima liszt




Kenyérsütőgép, tészta program. Lisztezett nyújtólapon átdolgozom, majd 8 részre osztom. Kis pogácsákat formázok és 15-20 percet pihentetjük.

Kinyújtom, és letekarva kelesztem kb. 30 percet.

Előmelegített sütő rácson kettesével 5-7 perc alatt megsütöm.



Két féle öntetet készítek hozzá.

Fokhagymás:

22,5 dkg natur joghurt

2 gerezd fokhagyma

1 tk olívaolaj

1 tk szárított petrezselyem zöldje

1/2 tk citromlé

só, bors

Kiekeverem a hozzávalókat és belereszelem a fokhagymát. Pihentetem 1/2 órát.



Paprikás öntet:

22,5 dkg natur joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 tk olívaolaj

2 tk édes paprika krém

só, bors

Belereszelem a fokhagymát a joghurtba, és kikeverem a hozzávalókal. 

Friss zöldségeket (uborka, káposzta, tv paprika, paradicsom, sárgarépa) vékony csíkokra vágok, vagy reszelek. 

Talán annyi hogy egy kicsit vékonyra nyújtottam (2-3 kihasadt), lehet hogy inkább 12 kicsi pitát fogok kidolgozni.

8 megjegyzés:

Ruth * írta...

Én is ennik. ;)

Garffyka írta...

Jahaj, Max, pont most törpölök a jövő heti menün ... a gyrost biztos felveszem :-)

Limara írta...

Nagyon klassz, étvágygerjesztő! Pedig nem akartam vacsorázni..:))

KOS írta...

Nagyon jól néz ki! :) Nyammi! :)

szarvasmici írta...

Szia Max!
Mit gondolsz? A Graham lisztet helyettesíthetem másfajta liszttel? Ezért a típusért valamiért nem rajongok. De ezt a pitát nekem is meg kell kóstolnom!
Köszi!

max írta...

Mici!
Csinálhatod sima liszttel, én azért így csináltam mert volt itthon.

mesi írta...

Max! Szuperül néznek ki !! Milyen vastagra nyújtod el a tésztát, és kb hány cm az átmérő?? Én már többször sütöttem, de valamiért nem mindegyiknek lett jó üreges a belseje.

Egyébként nálam is tervbe van véve, lehet, hogy jövő héten nálunk is ez lesz.

Mesi

max írta...

Szia Mesi!

Jó vékonyra(3-4 mm) nyújtottam, és kb. 20 cm-re, de legközelebb kicsit vastagabbra hagyom.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin