Miután családom fiatalabb tagjai titokzatos oknál fogva nem szívesen látnak négylábú állatot az étkezőasztalon, ezért kénytelen voltam jó néhány receptet áthangszerelni szárnyasokra. (Az igazság kedvéért: azért a szűzpecsenyét, a bélszínt, a szarvas vagy őzhúst nem hagyják ott a tányérjukon, no de mindennap nem ehetünk mégsem ilyesmit J).
Így aztán többek között a babgulyást is ki kellett próbálni csirke és pulykamellből-mindkettő bevált, ilyen formában már senkinek nincs kifogása ellene.
Egy jó tanács rögtön az elején: tapasztalataim szerint a szárnyasok ilyen felhasználása valamivel erőteljesebb fűszerezést kíván, mint a disznóhús.
Az én light babgulyásom a következőképpen készül:
Hozzávalók:
40 dkg pulyka vagy csirkemell kockákra vágva (jelenleg pulykából készült)
40 dkg mirelit fejtettbab
3 db közepes sárgarépa
2 db közepes fehérrépa
kis darab zeller
kis darab karalábé
1 kisebb paradicsom
1 kisebb zöldpaprika
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kevéske olívaolaj
pirospaprika
só
egész bors
babérlevél
1 kanálka biovegeta
a tálaláshoz igény szerint erős paprika, petrezselyem
A nokedlihez:
2 db tojás
liszt(amennyit felvesz)
Miután előkészítettem a hozzávalókat (a húst kockákra, a vöröshagymát egész apróra , a répaféléket kisebb hasábokra vágtam, a fokhagymát péppé zúztam ), a felmelegített olajon megdinsztelem a vöröshagymát, sózom és ráhintem a pirospaprikát. Rögtön ezután hozzáadom a feldarabolt szárnyashúst , a nagyobb darabokra vágott paprikát és paradicsomot és a hús fehéredéséig kevergetem. Ekkor teszem hozzá a fokhagymapépet és kevés vízzel felforralom. Ebben a fázisban mehetnek bele a fűszerek és a biovegeta. Mivel a húsnak és a gyenge fejtett babnak sem kell túl hosszú főzési idő, ezért ekkor már elő is jöhet a mélyhűtőből a bab, forrhatnak tovább egy ideig. A zöldséghasábok kb. félidőben kerülnek sorra, nehogy péppé főjenek.
A nokedli, mint a gulyás/babgulyás tartozéka opcionális-mi így szeretjük. Ez már tényleg csak néhány perc forralást igényel, csak akkor teszem bele, mikor már tényleg kész a leves és egy utolsó kóstolással a fűszerezést is leellenőriztem.
(Ha még egészségesebben szeretném készíteni, akkor a nokedlihez zabpehelylisztet használok. A színe sajnos nem olyan szép fehér, de az íze az ugyanolyan finom…..)
A tálalásnál egy kis apróra vágott petrezselyemmel díszítem és ízlés szerint ki-ki kedvére tehet bele chili paprikát.
Ropogós kenyérrel, meleg pogácsával tökéletes egytálétel a zimankós, téli napokon
Köszönöm szépen!
1 megjegyzés:
Ez a recept nagyon jó. Már rég nem ettem babgulyást, de most kedvet kaptam hozzá.
üdv, Gabriella
Megjegyzés küldése