2009. április 15., szerda

Burek/Gibanica 1.

"étteremátalakítás" /miner help/

Burek/gibanica. Megosztja a balkán népeit, mindenki a sajátjának vallja. Ettem már albán, bulgár verziót, láttam készíteni török módra, és láttam egy horvát pékségben is, amikor a sütőből vették ki.
ChefViki gibanicának hívja, keszthelyen az albán pékségben burek a neve. Egyről beszélünk, hasonlóan mint a pörkölt-gulyás kérdésben.
Nincs autentikus receptem, igazából ez egy klón, messze nem az eredeti receptúra, de tudjuk, hogy a feta és az olíva olaj köszönő viszonyban sincsenek az eredetiekkel. Tehát azt gondolom szabadon lehet módosítami, bár ez rázós terep, mert TanultKollégám azt állítja, ha valaki tojást tesz a burekbe, annak megváltozik a szexuális identitása (mármint az, hogy a készítő megmásul).
Nagy a rizikó, de bátor vagyok (vagy inkább vakmerő?), és mindjárt két módosított verziót is készítettem. 

A készítéséhez sok olaj kell, de azt vékonyan adagolva. Én egy olajpermetezővel csináltam, de lehet ecsettel kenni is.



Hozzávalók (egy 20x25 cm sütőedényhez):

2 csomag (16 lap) réteslap

50-60 dkg darálthús

10-15 dkg mirelit zöldségkeverék

10 dkg reszelt sajt

1 tubus natur krémsajt

3-4 ek tejföl

só, bors, petrezselyem zöldje, olaj




Elkészítem a ragut. Kevés olajon megpirítom a darált húst, fehéredésig, hozzá teszem a zöldség keveréket, egy kis vizet öntök alá, és fedő alatt, takarékon puhára párolom.

Ha megpárolódott, hagyom egy kicsit hogy ne legyen annyira forró.



Kikeverem langyosan a tejföllel, a krémsajttal, fűszerezem, majd belekeverem a reszelt sajtot. Akkor jó ha van leve, abba fogjuk mártogatni a tésztát.



Kiolajozom az edényt, és 4 lappal kibélelem, közben rétegenként olajozom, és a másik 4 lapot félreteszem a tetejét beburkolni. 
Kibontom a másik csomagot, és laponként összegyűröm és belemnártogatom a raguba.



A nyolc összegyürt, raguba mártogatott lapot, szépen eligazítom az edényben, majd leöntöm a ragu maradékával.
A félretett 4 lappal beborítom, és azt is rétegenként alaposan olajozom (ettől lesz jó ropogós).



180 c°-on 30-35 perc alatt ropogósra sütöm.

Laktató, kiadós étel, és akár másnap is tökéletes ebéd. Jó étvágyat!

folyt.köv.

9 megjegyzés:

trinity írta...

Van szexuális identitása? :))
Akkor szerintem a burek-az pasi- de a gibanica nekem nőből van:))))

Én még csak édesen ettem, de nagyon jó lehet!!!

Max írta...

Trinity!
Modosítottam a postot, mert félre érthető, a készítőnek van a beállítottsággal gondja:)

Chef Viki írta...

Én már elvesztettem a fonalat :-D Mi van a tojással? :-))

Folyt.köv? Ezt még lehet fokozni??

trinity írta...

Szóval az eredeti készítőnek vannak szexuális identitásbeli gondjai...Hmmmmm....Csernust neki:)))))

Max írta...

Szóval azt mondotta az Emberke, ha valaki tojást tesz a burekba, az b..i.
Hogy miért az nem értem, de mindegy.

Cicolány írta...

Lenne egy nem ide vágó kérdésem.
Hogy tetted be minden bejegyzés végére a 3 ajánlást képekkel?Ezt gondolom a Modul hozzáadásánál kell,de nem találom...

Cicolány írta...

Közben rátaláltam,bocsi az offolásért!

Max írta...

A fent említett TanultKollégám kérésésre:

nem emberke, hanem a Gasztronauta azt írta, ha valaki tojást tesz a burekba a b..i.

VirsLee írta...

Ez veszélyesen finomnak néz ki!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin