2009. szeptember 18., péntek

Off: (mély) gondolatok

Őrizgetek egy oldalt az augusztusi zalai hírlapból. Az új kenyér ünnepe előtt jelent meg, és a kenyérsütésről és az azzal kapcsolatos gondolatokról szól. Többször átolvastam, ízlelgettem és gondolkodtam. Megosztottam a Barátaimmal, és azt tanácsolták osszam meg az olvasóimmal. Ez a pár sor csak részlet, de teljesen tükrözi a cikk mondanivalóját.


„Próbáltam gyúrni, dagasztani, ez eleinte nehéznek tűnt, aztán ahogy az ember átvette a ritmust, már lélekből dolgozott. Figyeltem, hogyan nyúlnak a tésztához az idősebbek, és lassanként élményt jelentett nekem is, nem mechanikus tevékenységet. Mondták, hogy a gondolatainkkal magunkat tesszük a kenyérbe. Csodálatos, hogy szellemisége is van az egésznek. Úgy fogják fel, hogy a természettől kapjuk, Istentől való a búza, az eső... Bizonyos dolgokért nem kell aggódni, a természet megadja. Ezen azoknak is érdemes elgondolkodni, akik nem vallásosak. Kaptunk valamit, amit őriznünk, szeretnünk kell, és továbbadnunk.”

Karáth Anita költő (az egerszegi Zrínyi-gimnázium pedagógusa)


Azt gondolom tökéletesen megfogalmazódik hogy milyen kapcsolat van az Embernek az élelemmel, és ezt hogy lehet kifejezni.

Az egész cikk itt tekinthető meg.

1 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Látod Max, emiatt nem vettem én még kenyérsütő meg mindenféle dagasztógépet, mert hiszem, hogy ez így van. Többek közt a vajkrémeknél tapasztaltam, hogy ha konyhai mixerrel, kavarógéppel esem neki, hamar kicsapódik. Amikor viszont kézzel dolgozom ki a krémet, soha nem csapódik ki. Ez a magyarázata: az emberi LÉLEK!!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin