2009. szeptember 29., kedd

Szőlős gyümölcsmártás a VKF! XXVIII-ra



Trinity, a 28. VKF! háziasszonya lehetőséget adott, hogy némi késéssel, de pótoljam hiányosságaimat. Ezzel a kis gyümölcs mártással szerettem volna a szőlő felé terelni a dolgokat. Az eredeti felhívás így hangzott:

Az esemény pedig nem más, mint a SZÜRET, a hozzá kapcsolódó alapanyagok pedig természetesen a SZŐLŐ és a BOR!







Szőlős gyümölcsmártás a VKF! XXVIII-ra

Ízletes mártás sok-sok szőlővel és őszi gyümölcsökkel. Illik rizsfelfújthoz, vanília fagyihoz vagy például roston sült csirkemell filéhez.






Hozzávalók:

Piros és fehér szőlő
Körte
Barack
Alma
Kiwi
Málna (ez most mirelit volt)

Vaj és cukor a karamellizáláshoz.






A gyümölcsöket megmossuk, a szőlőt leszemezzük, az almát, barackot és a körtét meghámozzuk és a szőlővel megegyező méretre kockázzuk. Az oxidáció miatt nem kell kezelni, mert úgy is le karamellizáljuk







A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és 2-3 ek vizet. Addig hevítjük, míg felhabzik, ekkor adjuk hozzá a gyümölcsöket. Keverjük össze és kis lángon rotyogtassuk 15-20 percet.






Tálalhatjuk langyosan vagy hidegen. Készíthetjük kemény húsú ringlóból, egresből vagy akár ananászt is tehetünk bele.





Jó étvágyat hozzá!

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Fú Kepapi, ez igen! Mi az ott, rizsfelfújt?

Kérdés: nálad hogy viselkedtek a szőlőmagok? Nekem hő hatására úgy megnőttek, mint állat :-o

lilian írta...

Viki,
ezek a szőlőmagok akkor terminátorkodtak? Ilyet se hallottam még:OO

Az a rizsfelfújt jöhetne mártással együtt!!

Alíz, Erdélyből írta...

Óóóóóóóóó, ez nagyon vonzó, be is jegyeztem, hogy majd egy szép napon elkészitem. (Bocsi, de a hosszú i cserbenhagyott a tegnap óta.)

Edit írta...

A rizset nem szeretem, de a rizsfelfujtat nagyon... Kerek egy adagot!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin