2009. szeptember 13., vasárnap

Megvádoltak: tolvaj vagyok?

Idézet a postból:

Az egyik cikkben szinte szó szerint rám köszönnek azok az utasítások, jótanácsok, amit a hozzám látogatóknak adtam. Nem csoda, hisz a cikkíró megkért engem, ajánljak valamilyen receptet a sajátjaim közül az egyik rovatába. Én hármat ajánlottam - a három legnépszerűbbet és a három legsajátabbat, amelyben tényleg saját ötletemet raktam - mégpedig a házi krémsajt, a marshmallow házilag és a fondant házilag receptjét.
Valamilyen oknál fogva azonban nem jelentek meg a receptjeim a rovatban. Legalábbis eddig, legalábbis ebben a rovatban.
De ma mégis megjelent, egy másik rovatban, de nem az én említésemmel, hanem sajátként. Ó én buta, elfelejtettem megnézni, hogy hátha nem is én találtam fel a spanyolviaszt, hanem az illető már korábban megírta. Nézem, keresem, hát nem. Csak egy joghurtos recept szerepel.
Na jó, nem nagy valami, nem is fogok a Dunába ugrani, de azért...
Eredetileg ide akartam linkelni, de tudjátok mit, azért se.



Ha valaki veszi a bátorságot és ilyeneket ír, miért nem írja oda: hé, te Max, basszus engem megloptál!!!

Nézzük tényszerűen:

Max konyhája, 2007. október 9:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2007/10/hideg-konyhai-mveim.html

avagy hogyan készítsünk házi krémsajtot. Igaz hogy joghurtból, de a tejtermékek helyettesítése nem egy nagy kunszt.

Miután tejtermékek előállításával foglalkoztam az elmúlt öt évben, és az emulgátornak nevezett ezközt napi szinten használom, így már hallottam a szétválás, a homogenizálás, a savókiválás fogalmakról. A Gasztrobloggerek közül is van pár, aki fogyasztott már kedves Édesanyám által készített tejtermékből. Ezzel csak azt szeretném jelezni, hogy nem másfél-két hónapja próbálkozunk tejtermékek előállításával.

Ezek tudatában kérdem és hogy most tényleg én vagyok a tolvaj?

Igen tisztelt Wise Lady!

Nem fogok habcukrot és más egyebeket készíteni, csak főzők. Főzők, a családomnak, vendégeimnek és magamnak. Amit készítek, azt megörökítem, és postolom. Ezért is hívják a blogomat Max konyhájának. Immár lassan két éve. Szerepel benne sok-sok recept, ezek nagy része napi szinten megfordul az asztalunkon.
Nem a Te tiszteletedre készítünk krémsajtot, hanem kicsit sűrűbben. Szerkesztek egy gasztronómiai rovatot, és abban jelennek meg receptek. Ha más készítí, akkor oda teszem a készítő nevét és linkjét. Ha én készítem, az én képeimmel, akkor azt írom oda.

Vannak olyan receptek amiket Mindenki elkészít. Elkészíted Te is és én is. Egy kicsit régebben és most.

Ha legközelebb Valakit megvádolsz, előtte szerintem nézd meg, hogy  igazad van e.

Mert szerintem most nincs.


Max

24 megjegyzés:

KOS - SOK(K) írta...

Szia Max!
Először is szerintem feleslegesen vetted magadra; Wise Lady nem gondolhatott rád.. Tök más a két iromány.
Kettő: én nem törődnék vele. Aki nem bűnös, az ne vegye magára. Nem linkelt ki meg semmit nem csinált, hogy rossz hírneved keltse.
Három: amit a világhálón tárolunk, azt ellophatják. Ki a fene tölti azzal az idejét, hogy nyomozgat? :)
Pusz, Tulippe

ui.: Ja és még valami. Micsoda beképzeltség azt gondolni, hogy valami saját kitalálmány? Még ha maga is kisérletezte ki az illető, mindenféle leírás nélkül, azt gondolván, hogy elsőként a világon... sosincs új a nap alatt.

Alíz, Erdélyből írta...

Ezzel a módszerrel készítik évszázadok óta a sajtot az erdélyi magashegyi legelők juhászai. Csak a vászonzacskóban lévő krémsajtot miután kicsöpögött a leve, még hosszasan szárítják, érlelik. A "titkot" szívesen elárulják minden érdeklődőnek... A magam részéről nem fáradok azzal, hogy házilag krémsajtot készítsek, mert elég telefonon felhívnom Gizikét - akitől a tejtermékeket vásárolom a piacon - és máris hoz épp annyit, amennyit kérek. Ráadásul az sok klasszissal jobb, mint amit én össze tudnék hozni a boltban vásárolt, minden zsírjától kizsigerelt tejfölből. Sose búsul Max, a spanyolviaszt rég feltalálták...

Alíz, Erdélyből írta...

Ja, és még valami: a sajtóban való szereplés ilyen, vagy amolyan módon maga után vonja más emberek irigységét. Leginkább azokét, akiknek fogalma nincs arról, mi rengeteg munka, egy egyébként tök értelmesen leírt recept nyomdakészre "igazítása". Ismételten, fel a fejjel, és kell csinálni tovább, amit elkezdtél, mert nagyszerű munkát végzel. :)

Edit (Esc) írta...

Az elottem szolok szepen megfogalmaztak.
Gog es buszkeseg sugarzik abbol az irasbol.

Beszeltuk mar, nem egyszer, hogy receptjeinket masoljuk. Tesszuk ezt anyainktol, nagyanyainktol, szakacskonyvbol... De meg soha nem jott anyam, hogy megvadoljon: tolvaj vagyok.
Es hanyszor jartam meg, hogy "kitalaltam" egy receptet, nagy buszken, es par hetre-honapra ra meglattam egy gasztroujsagban. Es nem volt blogom, nem vertem nagy dobra a talalmanyom. Egyszeruen mas is feltalata a spanyolviaszt!

Tolvaj lennel, ha a "kedves" holgy fotoival illusztraltad volna a receptet. Ennyi! Semmi mas!

Irigyek pedig mindig lesznek, bar csak ez az egy irigyed lenne!

Chef Viki írta...

Drága Kepapi!

Amit te itt nékünk nap mint nap az asztalra teszel, az sokaknál kihúzza a gyufát :-)) Juj, több a látogatottsága! Juj, csomóan hivatkoznak rá! Juj, már gasztro rovatot is szerkeszt!

Nagy Magyar Irigység Faktor a neve mifelénk. Könyörgöm, letekint az Olymposról? Ő sz...rta a spanyol viaszt?

Írtam nála kommentet, hogy a gyümölcsleveses karamellizálást olyan gyönyörűen átvette tőlem mindenféle visszautalás nélkül, hogy a szeme sem rebbent. Ja, hogy ez belefér?

S igen, a fehér majonéz. Ezer százalék, hogy Ízbolygónál olvastam róla 2 éve karácsonykor!!!, s talán ő is mástól merítette az ötletet. Na ennyi.

A postja úgy undorító, ahogy van, és megfelelési kényszeres személy aljas, alap nélküli vádaskodása.

Mi meg egyszerűen csak szeretünk, hisz tudod :-)

Csók!

Chef Viki írta...

Szia Edit :-) 1 perc különbséggel habzott a szánk :-)

Tök jogosan :-(

Edit (Esc) írta...

Aliz szepen megirta: "fel a fejjel, és kell csinálni tovább, amit elkezdtél, mert nagyszerű munkát végzel."
Jobban en sem tudnam mondani!

Edit (Esc) írta...

Viki, kergetjuk egymast!
Hol az a feher majonez??? En mar evekkel ezelott "felfedetem" egy roman forumon!
Mindegy, szora sem erdemes.
Vedd szamitasba Aliz utolso mondatat es kesz.
Ja, azert viki utolso mondata is szep! Azt is alairom. Csak nehogy Cicaanya megtepje a hajunkat!

Gabi írta...

Kedves Max!
Ne foglalkozz a hölggyel, neki úgy látszik,az a hobbija, hogy mindenkibe beleköt. Poszt vagy komment formájában, neki mindegy.
A "saját" receptjeiről meg annyit, hogy hemzsegnek az övéhez kísértetiesen hasonló marshmallow, házi krémsajt és fondant receptek a hazai és külhoni gasztroblogokon. Nem azóta, amióta ő publikálta a sajátjait, hanem attól kicsit régebben. Hát nem ő találta fel egyiket sem...
Ez nem baj, mert attól még lehet jó recept, lehetne egy-két tipp, amitől az ő eljárása speciális (nem tudom, van e neki ilyen). Viszont a fent említett hölgy fellépése valóban, hogy fogalmazzak szépen, visszatetszést keltő, nemcsak veled szemben, szóval ne vedd magadra! :)

Gabi írta...

És egyetértek Vikiékkel. Ő csak az olvasottságát akarja növelni, de betegesen!
De én őt nem olvasom, nem is fogom, Téged meg igen. Neked szeretem a receptjeid, a stílusod, az övét meg nem...

Edit (Esc) írta...

Igen, olvasottsag!
Megkerek mindekit ne nyissa meg a blogjat, mert ezzel is noveljuk a latogatottsagat! A fenebe, en mar elolvastam...

trinity írta...

Max,
mivel itt van a 2007-es linked- itt van vége a történetnek. Hol volt 2007-ben WL???? Sehol...Hogy azóta átváltottál tejfölre? Nem csupán te-sokan mások is..
És nem ő miatta...Én is azt nézem, egy dolog böki a csőrét, tudod mi?

A látogatottságod, de az nagyon!!!!

Már bocsánat: de ti láttatok egyetlenegy linket, utalást a blogján????
Van ember, akinek több szakácskönyvnyi recept a fejében van és csakis a sajátja-nem vette sem az újságokból sem szakácskönyvekből, sem a netről????
Ne már..... Hiszi a piszi!!!!

trinity írta...

Még valami: végigolvastam a 2 receptet még éjjel újra meg újra(azt, ami a Flagre felkerült.... )Nem hasonlít a szóhasználat sem, egyáltalán nem...

Max írta...

Köszönöm Mindenkinek!

Még pár apróság: nem receptet küldött, hanem 3 linket (és most én szerkesszem be?)
írtam nála kommentet, de kitörölte.
Ennyi.
De azt tudom, hogy most már azért sem fog nálam szerepelni.

Edit (Esc) írta...

Nem, nincs gerince, de azert annyira gogosnek latom, hogy idepiszkol egy kommentet! Varok... kivancsian.
Lanyomnak elmeseltem diohejban, ami tortent. Rohogve azt uzeni, hogy mikor meg a pocakomban volt es kremsajtot ettem, o mar akkor kitalalta ezt a receptet! Ugyhogy a copyright csakis az ove lehet!

nelly írta...

Mindig élvezettel olvasgatom a blogokat, a Tied is. Nem érdemes ezen felhúzni Magad. Olvasás közben nem szoktad Te is tapasztalni, hogy egyesek találnak egy recit, a tejet átírják savóra, vagy a síma lisztet tk-sra, és láss csudát! Megszületett a saját recept. Ez csak egy szegénységi bizonyítvány annak, aki másképp nem tud magának hírnevet szerezni. Gondolj arra, hogy sokat ismernek, tudják, mire vagy képes. Nekik soha nem okoznál csalódást. Látod, én is tollat ragadtam, pedig nem szoktam írogatni, csak olvasni Téged, de annál többször!!!

Alíz, Erdélyből írta...

Edit: Nem ide tart, de nem tudom máshol megkérdezni. Szívesen olvasnálak, de valami olyasmiket ír ki, hogy csak "bejelentkezett olvasók" nézhetik meg a blogodat. Hogy kell bejelentkeznem?

Horasz írta...

Max,

A hölgy előszeretettel képzeli azt magáról, hogy ő "szülte" a spanyolviaszt. Törekvő kis üdvöskéje a gatsroszcénának, s mint olyan nincs tekintettel snekire és semmire, csak a látogatottság érdekli. Mi akik régóta csináljuk pontosan tudjuk, hogy ez teljesen másról szól.

H.

Max írta...

Hát igen!
Hobbynak dárga, üzletnek meg gyenge.
Ha a látogatottság a cél, ez nem a legjobb eszköz erre. Az enyém egy kattintással kiolvasható, akár visszamenőleg is. De ezen dolgozom két éve. Lehet csinálni.

trinity írta...

Max,
az az érzésem, hogy az akció fordítva sült el...
Te kaptál egy csomó pozitív visszajelzést és támogatást-ő nem annyira...
Ettől most nem lett népszerűbb.
(bár tudom, hogy nincs neked már erre szükséged, meg így nem is kívántad magadnak...)

Garffyka írta...

Max, drága barátom, kardom kivonva, fityulám ropogósra vasalva, seprűm menetre kész ... aztán rájöttem, talán nincs ezekre szükség, mert:
1) van neked saját szép inged, azt ami nem a tiedé, úgysem veszed magadra
2) okos ember vagy, s bölcs is eléggé, hogy csak olyannal vitázz, aki felér hozzád
:-D

És akkor most megyek és jól lekapom mind a tíz körméről a 95 éves nagypapim, hogy képzeli, hogy több évtizedes tejipari jártasság címén lekoppintja egy bizonyos hölgyike frissen szerzett tudományát! Irgumburgum!

És sarokba állok, mert a cukkinis tzatzikiről is azt hittem, én találtam fel, pedig egy kicsit hígabbra hagyva sok helyen levesnek eszik.

:-)

Max írta...

Szia Garffyka! Üdv újra a fedélzeten!!!
Köszike!!!

Fanó írta...

Sziasztok!

Max!
Rendszeresen olvaslak sőőőt rendszeresen megloplak,de eddig nem írtam még ide!
Szerintem egyszerűen ne foglalkozz vele!Te Garffyka Chef Viki és még sorolhatnám a kedvenceimet,barátok vagytok,és napról napra újabb és újabb dologgal örvendeztettek meg minden Hozzátok betévedőt!Ez bántja őt!
A receptekről annyit,hogy én is találtam meg Nálad is a többieknél is olyat amit én már előbb elkészítettem kicsit másképp,mint ahogy megjelent a blogon akkor loptok tőlem is?Ugyan már.....vagy amikor én kipróbálom a receptjeiteket de Fanósítom,mert mindeni a saját és családja szája ízére főz akkor loptam?Vagy új dolgot fedeztem fel?Egy kutyafülét!
Szóval tojd le amit ez a penna írogat had egye meg a sárga penész!
Csak így tovább
Puszi Fanó

Max írta...

Fanó! Köszönöm a bíztató szavakat, és remélem sokat tudsz még "lopni" tőlünk.
Ebben a válságos pillanatokban összetartásra lenne szükség, nem ellenkedésre.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin