2009. szeptember 20., vasárnap

Édes napocska (Sweet sunny)



Edit az oka mindennek.
Rászabadított egy román kelt tésztás fórumra.
Na és itt elvesztem.
És amikor elérkeztem ehhez a recepthez, azonnal tudtam, meg kell csinálnom. A végső kivitelezéshez Cicaanyát hívtam segítségül, és rendezte ebbe a formába a tésztát.





Édes napocska (sweet sunny):

Hozzávalók:


420 g liszt
25 g élesztő
160 ml tej
50 g cukor
80 g zsír (vaj/margarin), én vajjal csináltam
1 kiskanál só
1 tojás







A tejet felforraltam, a felével leöntöttem kétkanálnyi lisztet, a másik felét hagytam egy kicsit hűlni. Az élesztőt egy tálba morzsoltam és megszórtam két teáskanálnyi cukorral. Ettől egy pár perc múlva elkezdett folyósodni. A leforrázott tejes liszttel összekeverem a folyós élesztőt.





A maradék langyosra hűlt tejbe belekeverem a vajat, és hagyom felolvadni. A tojást a maradék cukorral habosra keverem, és az asztali robotgép táljába öntöm. Hozzáadom a lisztes-tejes- élesztős alapot és a tejben feloldott vajat. Dagasztókarral dolgozom össze és kanalanként hozzáadom a lisztet. Rugalmas tésztává dolgoztatom a géppel, ha már elválik a tartály falától, akkor már jó



Kiveszem a gépből a tartályt, egy kicsit összegyúrom, és fóliával letakarva kelesztem




Ha a duplájára kelt, kiveszem és egy lisztezett nyújtó lapon kb. 26x20 cm-es lapnak kinyújtom. Egy nagyobb kör alakú szaggatóval, (kb.: 7-8 cm-es) 12 szép karikát szaggatunk belőle. Annak a közepét egy kb. 4 cm-es szaggatóval kibökjük.



Egy 32 cm-es pizza sütő formát kibélelünk sütőpapírral, és arra formázzuk meg a napocskát. Belülre a kis tészta hengerek, köré a nagyok egy kicsit összenyomva, és a legvégén, a szaggatásból megmaradt anyagból sodrott 12 db kicsi rudacskát. 




Eligazgatjuk, és langyos helyen kelesztjük 45-50 percet. Tojással megkenjük és 190 c˚-on, 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.






Az eredeti verzióban lekenték egy cukros-citromos glazúrral, és kidekorálták, nekem ez a natúr verzió jobban tetszett.
Tudom, hogy a leírás kicsit bonyolultnak tűnik, de érdemes vele próbálkozni, mert nagyon mutatós a végeredmény.

Az eredeti recept, sok-sok fázis fotóval itt megtalálható. Köszönet érte!

12 megjegyzés:

Edit írta...

Persze megint en vagyok a hibas mindenert! Az eg vilagon mindenert! Nem is ertem, miert beszelunk meg egymashoz!

Gyonyoru lett...

Jucy írta...

Ez valóban csodaszép :) És bizos finom is, nyami...
Ha otthon lennék biztos ki is probálnám egyből :)

Belly írta...

Nagyon látványos az igaz.Kár hogy nincs türelmem pepecselni az ilyenekkel.Majd egyszer összeszedem magam,mert a napsugárkenyered is itt várakozik sok egyéb más mellett is:-)

trinity írta...

Nagyon szép lett, Max!!

KataKonyha írta...

Max, teljesen leveszel a lábamról ezekkel a gyönyörű kelt tésztákkal, azután kapaszkodhatok megint:)

Itt és most köszönöm meg az előző napraforgót is, mert akkora sikerem volt vele az ismeretségi körömben (meg egy kicsi a blogomban is), mint talán még semmivel.

Mian írta...

Perfekt! Csodás! :)

max írta...

Edit! Köszönöm!
Jucy, Belly: a tésztáát próbáljátok ki mindenképpen.
Lily: Kösszke
Kata: itt az újabb lehetőség
Ancsika: köszike

Chef Viki írta...

Süss fel nap :-))

Gyönyörű!!!

Garffyka írta...

Edit, a csábító és bűnbe vivő :D

Max, azért, nem kellett téged sem kell sokat noszogatni az elcsábuláshoz :)
A napkenyér nagyon szép és biztos, nagyon finom is :)

Judith írta...

Nagyon jol nez ki!

max írta...

CV: elfogyott:-(
Garffyka: elcsábíthatlak?
Judith: köszi

Garffyka írta...

Max, igen, táncba vittél, alkalmat várok a megsütésére ... Manapóm még tartja a fogyókúrát, nagyon tisztességtelen lenne részemről, ha most a napokban sütnék ilyen finomságot ... bár lehet, hogy megsütöm és bevisszük Manóval az oviba :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin