Edit az oka mindennek.
Rászabadított egy román kelt tésztás fórumra.
Na és itt elvesztem.
És amikor elérkeztem ehhez a recepthez, azonnal tudtam, meg kell csinálnom. A végső kivitelezéshez Cicaanyát hívtam segítségül, és rendezte ebbe a formába a tésztát.
Édes napocska (sweet sunny):
Hozzávalók:
160 ml tej
1 kiskanál só
1 tojás
A tejet felforraltam, a felével leöntöttem kétkanálnyi lisztet, a másik felét hagytam egy kicsit hűlni. Az élesztőt egy tálba morzsoltam és megszórtam két teáskanálnyi cukorral. Ettől egy pár perc múlva elkezdett folyósodni. A leforrázott tejes liszttel összekeverem a folyós élesztőt.
A maradék langyosra hűlt tejbe belekeverem a vajat, és hagyom felolvadni. A tojást a maradék cukorral habosra keverem, és az asztali robotgép táljába öntöm. Hozzáadom a lisztes-tejes- élesztős alapot és a tejben feloldott vajat. Dagasztókarral dolgozom össze és kanalanként hozzáadom a lisztet. Rugalmas tésztává dolgoztatom a géppel, ha már elválik a tartály falától, akkor már jó
Kiveszem a gépből a tartályt, egy kicsit összegyúrom, és fóliával letakarva kelesztem
Ha a duplájára kelt, kiveszem és egy lisztezett nyújtó lapon kb. 26x20 cm-es lapnak kinyújtom. Egy nagyobb kör alakú szaggatóval, (kb.: 7-8 cm-es) 12 szép karikát szaggatunk belőle. Annak a közepét egy kb. 4 cm-es szaggatóval kibökjük.
Egy 32 cm-es pizza sütő formát kibélelünk sütőpapírral, és arra formázzuk meg a napocskát. Belülre a kis tészta hengerek, köré a nagyok egy kicsit összenyomva, és a legvégén, a szaggatásból megmaradt anyagból sodrott 12 db kicsi rudacskát.
Eligazgatjuk, és langyos helyen kelesztjük 45-50 percet. Tojással megkenjük és 190 c˚-on, 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Az eredeti verzióban lekenték egy cukros-citromos glazúrral, és kidekorálták, nekem ez a natúr verzió jobban tetszett.
Tudom, hogy a leírás kicsit bonyolultnak tűnik, de érdemes vele próbálkozni, mert nagyon mutatós a végeredmény.
Az eredeti recept, sok-sok fázis fotóval itt megtalálható. Köszönet érte!
12 megjegyzés:
Persze megint en vagyok a hibas mindenert! Az eg vilagon mindenert! Nem is ertem, miert beszelunk meg egymashoz!
Gyonyoru lett...
Ez valóban csodaszép :) És bizos finom is, nyami...
Ha otthon lennék biztos ki is probálnám egyből :)
Nagyon látványos az igaz.Kár hogy nincs türelmem pepecselni az ilyenekkel.Majd egyszer összeszedem magam,mert a napsugárkenyered is itt várakozik sok egyéb más mellett is:-)
Nagyon szép lett, Max!!
Max, teljesen leveszel a lábamról ezekkel a gyönyörű kelt tésztákkal, azután kapaszkodhatok megint:)
Itt és most köszönöm meg az előző napraforgót is, mert akkora sikerem volt vele az ismeretségi körömben (meg egy kicsi a blogomban is), mint talán még semmivel.
Perfekt! Csodás! :)
Edit! Köszönöm!
Jucy, Belly: a tésztáát próbáljátok ki mindenképpen.
Lily: Kösszke
Kata: itt az újabb lehetőség
Ancsika: köszike
Süss fel nap :-))
Gyönyörű!!!
Edit, a csábító és bűnbe vivő :D
Max, azért, nem kellett téged sem kell sokat noszogatni az elcsábuláshoz :)
A napkenyér nagyon szép és biztos, nagyon finom is :)
Nagyon jol nez ki!
CV: elfogyott:-(
Garffyka: elcsábíthatlak?
Judith: köszi
Max, igen, táncba vittél, alkalmat várok a megsütésére ... Manapóm még tartja a fogyókúrát, nagyon tisztességtelen lenne részemről, ha most a napokban sütnék ilyen finomságot ... bár lehet, hogy megsütöm és bevisszük Manóval az oviba :)
Megjegyzés küldése