2009. szeptember 16., szerda

Padlizsánnal töltött focaccia

Edit barátném küldte ezt a linket, hogy nézzem meg. Gourmandine-t már ismerem, hiszen a Napraforgókenyér  receptje Tőle van.
Megnéztem, és annyira megtetszett, meg is csináltam. 
Nagyon jó lett, de más töltelékkel még izgalmasabb dolgot lehet kihozni, tervek már a fejben.

Padlizsánnal töltött focaccia:


Hozzávalók:

tészta:
 500g liszt
50g olvasztott vaj
250ml langyos tej
1 tk cukor
1 kk. só
2 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő
Kenyér sütőgép tartályába helyezem az alapanyagokat, dagasztás programon indítom. Ha megdagasztotta, lekapcsolom a gépet, majd egy olajozott tálba teszem a tésztát, és abban kelesztem 45 percet.







Töltelék:
2 padlizsán (570g)
400g mozzarella
Kis só
Olaj, a padlizsánt sütéséhez
Tetejére:
70g parmezán
1 paradicsom, vagy több kicsi
Oregánó
Olíva olaj a kikenéshez és a tetejére




A padlizsánt hagyhatjuk héjastól is, ki hogy szereti, én meghámoztam. Karikára vágjuk, egy tálba rétegenként besózzuk, és állni hagyjuk, hogy levet engedjen. 30 perc után lemossuk es szűrőben hagyjuk lecsepegni. Kevés olajon megsütjük őket, közben szűrőbe tesszük, hogy a felesleges olaj lecsorogjon.
A mozzarellát és a paradicsomot felvágjuk karikákra.





Kettéosztjuk a tésztát, kézzel kinyújtogatjuk (nagyon fontos, hogy kézzel!) mind a kettőt.
Kiolajozzuk a 26 centis forma aljat es oldalát (én az aljába tettem egy sütőpapírt is), berakjuk az első tésztát, arra a padlizsánt, de vigyázzunk, hogy 1 cm-t hagyjunk a szélétől, erre rakjuk a mozzarellát, sót és rátesszük a másik tésztát, kicsit megnyomogatjuk a széleit, de a közepét is. 




Ujjunkkal benyomogatjuk, és ráöntjük az olíva olajat. 1 órát kell hagyni, kelni (fóliával letakarva). Utána rárakjuk a paradicsomot, meg egy kis olajat és a parmezánt. Előmelegített sütőben, 185 C-on, 40 perc alatt szép pirosra sütöttem.






Tipp és trükk: készíthetjük cukkínivel, füstölt sonkával, vagy zsírjára sütött gombával és csirkemájjal. Tartalmas tésztaétel, egy könnyed krémleves ideális kísérője.

Köszönet Gourmandine-nak és Editnek (már van blogja, de sajna még zártkörű).
Jó étvágyat hozzá!
Max


6 megjegyzés:

Edit írta...

En a cukkinis valtozatot fontolgatom! Es csak egy kissebb adaggal, mert aztan lehet, hogy en kell megegyem az egeszet.

Chef Viki írta...

Mán nem győztél ránk várni :-DD Jogos!

Izgalmasabb töltelék? Semmi más szó nem kell a vezérhangyának az agyamban :-)

trinity írta...

Én is azon gondolkozom, mi lehet izgalmasabb...Ez is az.
Persze, így lehet kérem az olvasó érdeklődését frissen tartani:)))

max írta...

CV és Edit: részlet az Oceans 11 c. fimből:
- várok öcsém, várok
- ne várjál, induljál :-)

Lily: nagyon finom, próbáld ki.

Benzsi írta...

Ez nagyon dögösre sikerült! Szívesen elugranék érte, vagy van esetleg házhoz szállítás is?:))

max írta...

Benzsi: emmán efogyott:-) (de lesssz mááásiiik)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin