2009. október 22., csütörtök

Lusta lángos sütőben sütve

Lusta lángos, kemencés lángos, langalló vagy lángos kenyér? Mindegy mert nem a neve fontos, hanem az íze. Az íze és az hogy ideális vengvárós étel, lehet tálalni mártogatós mellé, mint egy pita kenyeret.

Készülhet kenyér tésztából, de nekem jobban izlik a hidegen kelesztett, lángos tésztából nyújtott, és forró sütőben szép pirosra sütött.





Hozzávalók (4 db, kb. 30 cm-es laphoz):

2,5 dkg élesztő
2 tk cukor
3,75 dl tej (1,5%-os)
1-2 ek olaj
60 dkg sima liszt
2 tk só

Hidegen kelesztett verzió:

Az hideg alkotó elemeket érkezési sorrendben a kenyérsütő tartályába helyezem. Mikor elkezdem kimérni az összetevőket, elindítom a gépet, tészta programon. Összekészítema hozzávalókat érkezési sorrendben, a sót a liszt tetejére szórom, berakom a helyérea tartályt, így nincs ideje felmelegedni a tésztának, mert nemsokára indul a dagasztás.
A dagasztás végeztével lekapcsolom a kenyérsütőt, és kiveszem a tartályt. Egy fedeles műanyag tál belsejét kilisztezem, abba bele a tésztát, a tetejére is szórok lisztet, majd lefedve a hűtőbe teszem kelni. Reggel összerakom a tésztát, este kiveszem, formázom és sütöm. Ezzel a módszerrel, kb. 12-14 óra alatt kel meg szép lassan. Érdemes kivenni a hidegről, mikor hazaérünk, és azalatt a 20-25 perc alatt, míg odakészülünk, addig a tészta is felmelegszik egy kicsit.



Frissen készített verzió:

Bekapcsolom a gépet, és összekészítem a szobahőmérsékletű alkatrészeket, megdagasztatom, kiveszem, és egy tálban langyos helyen kelesztem 40-50 percet.





A megkelt tésztát 4 részre osztom, lisztezett nyújtólapon kinyújtom, megszurkálom egy villával (ettől nem fog megnőni), és előmelegített sütőbe, egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem.




Megspriccelem a tetejét egy kis vízzel, és 185-190 c°-on szép pirosra sütöm. Ha menet közben még megspricceljük egy kis vízzel, akkor szép hólyagos lesz a felülete.
Ha megsült, kivesszük, és megkenhetjük tejjel, fokhagymás olajjal vagy hagyjuk így.

Érdemes mindkét kelesztési verziót kipróbálni, nekem a hidegen keleszett tészta állaga jobban tetszik.

Kenhetjük, vagy mártogathatjuk tetszés szerint.

Jó étvágyat hozzá!

7 megjegyzés:

szepyke írta...

Vissza akarom kapni a sütőmet! Brühühühü :(((

max írta...

Szepyke:
az alternatív megoldás ebben rejlik:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2008/07/az-j-csaldtag.html

Benzsi írta...

Ez nagyon tetszik! Imádom az ilyen típusú "kenyereket". Köszi Max, el fog készülni nálam is!:))

Edit írta...

Kis tejfollel, talan meg egy kis fokhagymaval...?

Belly írta...

Igen,ez úgy magában is tökéletes,de ahogy Edit kéri,úgy még finomabb lehet.

Gyöngyi írta...

Ezt a vízzel megspriccelem módszrt még nem hallottam, köszi!

trinity írta...

Én is tejföllel, fokhagymával kérem szépen!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin