2009. október 13., kedd

Szalvétagombóc


Szalvétagombóc (Serviettenknödel)

Egy nagyszerű köret, a zsemlegombóc helyett vagy mellé. Készülhet gőzölve vagy főzve, a nevének jelentéséből következtethető hogy szalvétában/ruhában főzték ki. A mai ételkészítési módszerekkel az alufólia is kiválóan megfelel erre a célra, csak legyen jól megolajozva vagy vajazva.








Hozzávalók:

6 zsemle
2-2,5 dl tej
2 tojás
10 dkg nyers füstölt szalonna
1 kis fej (fehér) hagyma
2-3 ek liszt
Só, bors, fűszerkeverék (provanszi, ételízesítő, magyaros..)

Olaj vagy vaj a kenéshez (vajat ha ruhába tekerjük, ha fólia akkor olaj is lehet)





A szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, és abban üvegesre pároljuk, a kis kockára vágott hagymát. Kihűtjük.

A zsemlét (lehetőleg legyen szikkadt, vagy legalább tegnapi) kis kockákra vágjuk, és egy tálba halmozzuk. A tojásokat kikeverjük a tejjel, és ízesítjük, sózzuk. A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük és hagyjuk egy kicsit hogy felszívja a nedvességet.


Pihentetés után megszórjuk egy kanál liszttel és átkeverjük, Adagoljuk bele a lisztet, míg egy krémes, jól formázható állagú tésztát kapunk.








 Terítsünk le egy kb. 45-50 cm hosszú alufólia csíkot (ebből a tészta mennyiségből 2 db, kb. 25 cm-es rúd jön ki), és alaposan vajazzuk vagy olajozzuk be. Halmozzunk a végére egy kupac tésztát, és azt egy nedves kanál hátlapjával igazgassuk el. Csavarjuk fel a fóliát, szorosan, de közben tudjuk formázni a hurkát. A két végét tekerjük szorosra.

Készíthetjük gőzölve vagy főzve. Mindkét verzióhoz ajánlom a tésztafőző edényt:

Párolás: forraljunk vizet az edényben. De csak annyit hogy ne érje el a betét alját. Ebbe helyezzük bele a hurkákat, és lefedve gőzöljük 30-40 percet.

Főzés: lobogó vízben alaposan betekerve, főzzük 30 percet. Csepegtessük le és bontsuk ki.







Óvatosan bontsuk ki a forró rudakat, és pár percet hagyjuk pihenni, majd utána szeleteljük ujjnyi vastag karikákra.

Raguk és komolyabb pörköltek kísérője, de fogyasztják fokhagymás-paprikás tejföllel, önálló ételként is.

Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

trinity írta...

Én is alufóliába szoktam tekerni! Hmmmm, vadas mellé sem rossz:)))

Chef Viki írta...

Erős nosztalgiát érzek :-)

Prága, sült kacsacomb, párolt káposzta és knédli :-) Valami igen hasonló volt...
S házi fekete sör, istenem :-))

Vagány a vélemény ikszelés!

Garffyka írta...

Ilyet még nem készítettem ... nagyon jól hangzik és most már azt is tudom, miért szalvéta gombóc :)

Konyhatündér írta...

Jól néz ki! Helyesen németül így írják: ServiEttenknödel :-))

szepyke írta...

Milyen szép is a német nyelv. Mi is ennek a neve??? Kimondhatatlan!:)

Max írta...

Lily: évekig csináltam, és csak utána tudtam meg hogy ez a szalvéta gombóc:-)

Cv: drágám az knédli, és az egy csöppet kelesztett tészta

Garffy: hajrá, itt az idő, most és még sokszor

Gastromami: köszi javítottam, a fránya word átírta, és nem vettem észre. Sebaj, most már jó!

Szepy: (szerviettenknődel) így hangzik asszem:-)
Tudom, Te englishből vagy jobb:-))))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin