2009. október 3., szombat

Szőlős-mákos tekercs


Szőlős-mákos tekercs

Ismét egy, a romániai kelt tésztás receptverseny oldaláról ellesett és átalakított recept. Miután a tészta készítése egy kicsit kesze-kusza volt, ezért elővettem a jó öreg bukta tészta receptet, és abból készítettem.





Hozzávalók:

Tészta:

3 dkg cukor
2-2,5 dkg élesztő

1 tojás
1,5 dl tej
3 dkg vaj
35 dkg sima liszt
1,5 tk só

Töltelék:

1 dl tej
7,5 dkg darált mák
7,5 dkg cukor
2 ek durvára vágott mandula
1 ek keményítő

60 dkg nagy szemű szőlő

A kenéshez tej és 2-3 ek lekvár vagy méz, a szórásához pedig 2 tk (barna)cukor.






Az élesztőt egy tálkába morzsolom, és meghintem a cukorral, és hagyom, hogy egy kicsit megfolyik.
A tejet meglangyosítom, és bele teszem a vajat. A tejes vajat összedolgozom a tojással és az élesztővel, hozzáadagolom a lisztet, és a végén a sót. Rugalmas tésztát dagasztok, és kelesztem 40-50 percet.






A töltelékhez a tejet felforralom, hozzáadom a mákot, és azzal is felforralom. Jól kikeverem, a mandulát és a cukrot is bele teszem, és ismét összemelegítem. Egy kis vízben feloldom a keményítőt, és azt is a mákos masszához adom, és újra felmelegítem. Jól kikeverem és kihűtöm.







A szőlőt megmosom, félbe vágom és kimagvazom.






A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon kinyújtom egy kb. 30x40 cm-es lapnak. Három egyforma csíkot vágok belőle, erre szépen elterítem a tölteléket. A széleket megkenem tejjel és hosszában feltekerem.
A sütőt 200 c˚ előmelegítem. Egy 25 cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral és az oldalát pedig kiolajozom.





A tészta rudakat szépen bele igazítom a torta karikába. A tekercs résébe belenyomkodom a fél szőlőszemeket, és megkenem tejjel és meghintem egy kis cukorral.
Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütöm. Kiveszem, és még forrón megkenem a lekvárral vagy a mézzel.






Az eredeti receptben a mandula helyett marcipán, a szőlő helyett pedig szilva van. A tölteléket és a gyümölcsöt tetszés szerint variálhatjuk, lehet túró, grízkrém, keményre főzött vanília puding. Gyümölcsből lehet körte, alma, vagy keményebb húsú őszibarack.








Az eredeti recept több fázis fotóval itt található, köszönet az Alkotónak.

Jó étvágyat hozzá.

7 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Milyen jol nez ki!
Tetszik, csak a makot biztos kihagynam!

Max írta...

Az opcióknál Rád gondoltam a grízkrémmel. Azzal azért elfogadnád?

trinity írta...

Én meg épp a mák miatt imádnám!!! Gyönyörű!

Edit (Esc) írta...

Max, ha ram gondoltal, akkor megeszem a makost is. Jo?
De a grizkrem sem utolso!

Chef Viki írta...

Kepapi, mássz már ki a fejemből :-D

A szilvás témát szinte rögtön továbbgondoltam szőlősre, viccen kívül.

Ha már nem sütöttem meg, legalább egy szelet erejéig szánj meg :-)

Kata írta...

Nekem így jöhet, ahogy van, nem válogatok:D

Garffyka írta...

Max, nekem is jöhet így, ahogy van, és előre jelzem, ha megsütöd más töltelékkel is, anna a "tesztelésére" is szívesen jelentkezem :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin