2009. október 10., szombat

Vadon nevelkedett malacfi combja (Zöldséges vaddisznóragu)


Vadon nevelkedett malacfi combja, vele sült zöldségekkel és a hegy vörös levével.

Azaz:

a  Zöldséges vaddisznóragu


Egy tartalmas zöldséges ragu, amit készíthetünk borjúból, vadhúsból vagy akár marhából is. Lassan, kíméletesen főzzük, és természetes módon fog besűrűsödni.

Kiegészítés: Pár szó a húsról: nem régen vettem az isparban, mirelit, fél kilós csomagokban, és egészen korrekt áron volt. Őzhússal vettem együtt, mindegyik jó minőségű hús volt, tehát a beszerzés megoldható.








Hozzávalók:

  • fél kiló vaddisznó comb
  • egy nagy fej fehér hagyma
  • 4-5 db húsos színes paprika
  • 15-20 dkg nyers, füstölt szalonna
  • 1-2 ek zsír
  • 3-4 gerezd duci fokhagyma
  • 2-3 dl jó féle vörösbor
  • 10-15 dkg gomba (fehér csiperke)
  • liszt a hempergetéshez
  • só, bors, babérlevél, boróka bogyó  






A húst felkockázzuk, és felitatjuk róla a nedvességet. A hagymát és a paprikát megtisztítjuk, és nagy kockákra vágjuk.
A szalonnát nagyobb darabokra vágjuk, és egy olyan serpenyőben, aminek van fedője, zsírjára sütjük. Egy szűrőkanállal kiszedjük, és felre tesszük egy tányérra.
A leszárított húst megforgatjuk a lisztben, alaposan lerázzuk a felesleget, és a forró zsiradékban pirosra sütjük. Fontos hogy a zsiradék megfelelően forró legyen, így sütjük le benne, mert így lesz a hús a végére puha és omlós.
Ha szép piros a husi, azt is kiszedjük a tányérra a szalonna mellé, és lepirítjuk a zöldségeket is. Ha kevés maradt a zsiradék, pótoljunk rá, de várjuk meg, hogy kellőképpen melegedjen fel, és úgy süssünk benne.






Pirítsuk meg a zöldségeket alaposan, majd tegyük vissza a húst és a szalonnát is, és a közben kifolyt pecsenyelét is. Keverjük át alaposan, sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a babérlevelet és a borókabogyót.
Öntsük fel a borral és egy jó löttyintésnyi vízzel. Forraljuk fel, fedjük le, és nagyon kis lángon főzzük 1 óra 40 percet.
Kb. egy óra eltelte után tegyük bele a nagyobb darabokra vágott gombát, keverjük bele, és lefedve főzzük tovább.

Ha a főzési idő vége felé járunk, nézzünk bele az edénybe, keverjük át, és kóstoljunk bele. Korrigáljunk az ízén, ha szükséges, és résnyire nyitott fedővel, pötyögtessük még a hátralevő időben.





Egy közös fotó a marhalábszárból főzött pincepörkölttel.
(jön a recept a szalvétagombócról és a pörköltről)


Jót tesz neki, ha előző nap elkészítjük, és másnap, tálalás előtt újra forraljuk.

Köretként adjunk hozzá szalvéta gombócot vagy zsemle/burgonya gombócot.

Jó étvágyat hozzá!.

4 megjegyzés:

Daisy írta...

Volt idő, mikor könnyebben juthattunk vadhúshoz, de akkor még nem volt ennyi lehetőség az új receptekhez. Most van remek recept, de nincs vadhús. Nálunk miért nem lehet több helyen és elfogadható áron kapni?

max írta...

Nem írtam bele, de mindjárt módosítom: én simán az isparban vettem, és nem volt horror ára, a marhahússal volt egy árban, mirelit, fél kilós csomagokban.

Edit írta...

Ezt BB-nek is megmutattam. Egyszer foztunk mi is vadmalacot es nem izlett, de tudtuk, hogy ezt valahol mi rontottuk el.
Ha utamba akad majd egy vaddiszno... akkor ezt igy megfozom.
Persze elobb: ez elment vadaszni, ez meglotte, ez hazavitte...

max írta...

Nagyon jól sikerült, és a husi is a várton felüli minőség volt. Szép tiszta combfilé volt, és fiatal álat volt valaha.
Tessék megpróbálni nyugodtan!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin