Spanyol Brötli, némi szépséghibával. De mi is az a Brötli?
Svájci sütemény specialitás, főként Baden környékén, Aargau Kantonban fogyasztják. Jó minőségű, magas vajtartalmú leveles tésztából, szögletes, 8x8 cm-es süteményeket készítenek. Itt is van a szépséghibánk, mert hogy ne legyen tészta veszteségünk, inkább téglalap alakúra formáztam.
Sok féle töltelékkel készítik, de a legjellemzőbb a mogyorós-barackos töltelék.
Hozzávalók 8 db-hoz:
- 2 csomag, (275 g-os) előre nyújtott leveles tészta
- 10 dkg mogyoró töltelék (egy kis tejjel kell elkeverni, vagy dió, mandula)
- 3-4 ek (házi) sárgabarack lekvár
a kenéséhez:
- 1 tojás sárgája, egy kis tejszínnel kikeverve
- porcukor a szórásához
Fontos tanács, a tészta mindig legyen hideg, a sütő pedig meleg!
Az első lapot kiterítem, és felvágom 9 darabra, majd visszateszem a hűtőbe. Elkészítem a tölteléket, a mogyorót kikeverem a tejjel, majd a lekvárral.
A sütőt előmelegítem 220 C-ra. A hideg tésztát előveszem, rakok minden téglalapra tölteléket, úgy hogy körben egy centit elhagyok. Ezt a sávot óvatosan megkenem vízzel, majd vissza teszem a hűtőbe. Kiveszem a másik lapot, azt felvágom ugyanúgy mint az elsőt.
A töltelékest előveszem, a sima lapokat ráigazgatom, és lenyomkodom. Megkenem a tojásos tejszínnel, egy éles késsel kereszt alakban bevágom.
Ha asütő nem elég forró még, akkor vissza teszem a hidegre, és csak akkor teszem be, amikor tényleg forró a sütő. 12-15 perc alatt szép pirosra sütöm.
Rácson hagyom kihűlni, és még melegen megporcukrozom.
Inspiráció innen, köszönöm!
Jó étvágyat hozzá!
Max
8 megjegyzés:
Isteni lehet, annyira ennék belőle
Mint a zserbó, leveles tésztába tuszakolva... Ahogy elképzeltem az ízét!
Hogy ne keletkezzen szabáshulladék :-)
Igen, én is erre asszociáltam, zserbó leveles tésztában :)
Nagyon finom lehet!
Bianka készítsd el, annyira egyszerű!
Cv és Garffyka: hasonló, de még is más, és nagyon eteti magát. Ja és persze viszonylag gyorsan megvan!
Ez nagyon guszta! :)
Nem értem. Most akkor spanyol vagy svájci?:-)
Ami: köszike
Értetlen: emigráns:-DD
Very well done!
Megjegyzés küldése