2010. június 4., péntek

Gyors almatorta lépésről-lépésre

Gyors almatorta lépésről-lépésre



Alma torta gyorsan, egyszerűen, lépésről-lépésre. Alapja egy amerikai „Classic Crispo” omlós linzer tészta, a tölteléke pedig egy egyszerű almás ragu.
Amíg a hűtőben pihen a tészta, addig el tudjuk készíteni az almás ragut.

Lépésről-lépésre:

Classic Crispo tészta:

- 2 bögre liszt
- 20 dkg fagyos vaj
- 1 csipet (zöldcitromos) só
- 5-6 ek hideg víz

Késes aprító tartálya a robotgépnek (vagy a mostanában oly népszerű, rúd mixer és a tartálya).

A lisztet szitáljuk át, a fagyos vajat kockázzuk fel, centis kockákra. A vaj felét a liszttel és a sóval pár pillanat alatt járassuk meg a gépben. Akkor jó, ha morzsás lesz. Adjuk hozzá a maradék vajat, és azzal is dolgozzuk össze. Adjunk hozzá kanalanként (jég) hideg vizet, és ha egy gombócba összeáll a tészta, már kész is vagyunk. Burkoljuk be alaposan háztartási fóliába, és tegyük a hűtőbe 25-30 percre pihenni.



Töltelék:

- 4 szép darab alma
- 5-6 ek cukor
- pár csepp vanília kivonat, vagy vaníliás cukor
- 5-6 ek fanyar lekvár (szeder, meggy, csokis-narancsos)
- ½-½ teáskanál gyömbér, fahéj, szegfűszeg, citromhéj,  (vagy almás rétes vagy mézes fűszerkeverék)
- pár kocka fagyos vaj, kb. 5 dkg

A kenéshez egy tojás sárgája.

Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát, és negyedekre osszuk. Szeljük fel, vagy gyaluljuk le, kb. ½ centi vastagra. A cukrot, a vaníliát és a fűszereket keverjük össze.



Válasszuk ki a sütőformát, én egy 28 cm-es, üveg pite formában készítettem, abba kényelmesen elfért a pite. Vajazzuk ki alaposan, és tegyük azt is eb a hűtőbe 5-10 percre.

Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra, alsó-felső sütés és légkeverés. Ha nincs légkeverésünk, akkor állítsuk 195 C-ra a sütőt.



Vegyük ki a hidegről a tésztát, vegyük félbe, de úgy hogy az egyik darab nagyobb legyen. Ez lesz az alja, a maradékot tegyük vissza addig a hidegre.
Lágyan lisztezett nyújtólapon nyújtsuk ki kerekre, kb. 3-4 centivel nagyobbra, mint a formánk.

Igazgassuk bele a tésztát a hideg formába, és az oldalára is húzzuk fel, béleljük ki, a maradékot tegyük félre.



Böködjük meg az alját egy villával, majd szórjuk meg a cukros keverék egy negyedével.
Erre igazgassuk el az alma harmadával, szórjuk meg egy adag cukorral. Tegyünk kis halmokat a lekvárból, és kis darabka vajakat.
Rétegezzük még két rétegben az almát, de a cukorból, a vajból és a lekvárból maradjon felülre is, ezekkel fejezzük be.



Nyújtsuk ki a maradék tésztát (gyúrjuk hozzá az aljából leesett maradékot is) ezzel borítsuk be a tetejét, a szélével gondosan összesodorva. A leeső maradékból készíthetünk díszt a tetejére. Kenjük meg a tojás sárgájával, és tegyük a meleg sütőbe. Süssük 40-45 perc alatt szép pirosra.
Ha megsült, vegyük ki a sütőből, de hagyjuk az edényben kihűlni, hogy utána tudjuk majd szeletelni.



Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Niki írta...

Gyönyörűséges:))) Írtó guszta;oPPP Reggelire is megfelel,mert akkor máris kérnék belőle ha lehetséges...

Bianka írta...

Isteni, leírhatatlan jó lehet

Garffyka írta...

Tányérral felszerelkezve megyünk! :)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin