2010. november 7., vasárnap

Almás párnácska (túrós-olajos tésztában)

Ismét visszanyúlunk a régi receptekhez. Ennek a süteménynek az alap receptje, egy 1963-ban megjelent, Dr. Oetker receptes gyűjteményből származik (Dr. Oetker Backbuch: Backen macht Freude), amire Petra hívta fel a figyelmemet.

Érdekes a tésztája, túró és olaj, de ezzel együtt egy nagyon jó állagú tésztát kapunk. Természetesen az olajat a kedvünk szerint használjuk, ez lehet szőlőmagolaj, kukoricaolaj vagy valamilyen semleges növényi olaj. Tölteléknek én egy zsírjára sütött almát választottam. Az alma lereszelve, és szépen kis lángon megpárolva, és nem tettem hozzá cukrot.. A töltelék titka abban rejlik, minél kevesebb benne a folyadék, mert akkor nem áztatja el a tésztát.

A tésztát is és a formázást-töltést Tittybaba csinálta, én csak a töltelékben és a tészta sütésében vettem részt.


Hozzávalók 10 párnácskához:

- 15 dkg sovány túró
- 6 ek tej
- 6 ek olaj
- 7,5 dkg cukor
- pár csepp vanília kivonat vagy 1 cs vaníliás cukor
- egy csipet (zöld-citromos) só
- 30 dkg liszt
- 2 tk szódabikarbóna vagy sütőpor

Töltelékhez:

- 10-12 ek almapüré (egy jó evőkanálnyi lett bele rakva, és így a tészta-töltelék arány megfelelő lett, aki több töltelékkel szeretné, az két csapott kanállal számoljon párnácskánként )
- 1-2 ek tej a tészta kenéséhez


 Keverjük ki a tejet, az olajat, a cukrot és a túrót jó krémesre. Adjuk hozzá a szódabikarbónát/sütőport és az átszitált lisztet. Dolgozzuk össze, ha kell korrigáljuk a tésztát, akkor jó ha nem ragad se a kezünkre, se az edényhez. Tegyük lefóliázva a hűtőbe 25-30 percre.


Vegyük ki a tésztát és gyúrjuk át egy kicsit. Vágjuk ketté, és nyújtsuk ki vékonyra, akkorára, hogy ki jöjjön belőle 5 db, kb. 10 cm átmérőjű karika. Tegyünk a töltelékből a közepére, és kenjük körbe tejjel, majd illesszük rá a másik korongot. Préseljük le a körbe egy villával, kenjük meg tejjel és tegyük előmelegített sütőbe, 170-180 C-ra, és süssük addig míg szépen megpirul, ez kb. 20 perc.
Közben készítsük le a tészta másik felét is hasonlóan, és azt is süssük ki.

Rácson hagyjuk kihűlni, és ha van kedvünk készítsünk rá egy dekor mázat (nekünk nem volt:-))

Jó étvágyat hozzá!

Tittybaba és Max

5 megjegyzés:

Anyatigris írta...

Ne haragudj a buta kérdésért!
De mi az a zöld-citromos só?
Mert szívesen elkészíteném én is!:)
Nagyon gusztusos!:)

Max írta...

Kedves Anyatigris! Semmi gond, kérdezz nyugodtan. Katt a zöld.citromos feliratra, és már oda is visz a receptemhez. Ott megtalálod az elkészítés receptjét.

Anyatigris írta...

Ó, tényleg buta kérdés volt, hisz már látom, más volt a felirat színe!
Megtaláltam a receptet, köszönöm:)
Hát, akkor nem ma készítem el,mert lime-om nincs,sőt...elég ritkán látok...De majd sasolok!:D
Köszönöm a gyors választ!:)

Max írta...

Csinálhatod sima citrommal sőt naranccsal is nagyon finom és aromás.

Bianka írta...

Nagyon guszta

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin