2012. február 12., vasárnap

Gyors tiramisu (Tiramisu Quick)

Gyors tiramisu (Tiramisu Quick)

A tiramisu (olaszul tiramisù, tirameˈsu) olasz desszert, amely általában az alábbiakból készül: babapiskóta, feketekávé, mascarpone sajt, tejszín, cukor, marsala bor és kakaópor. A tirami sù olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra.
A babapiskótát rövid időre beáztatjuk a kávéból, borból és cukorból készült lébe. Ezt követően mascarpone sajtból, tojásból, cukorból és tejszínből készült „zabaglione” nevű krémbe tesszük. A tetejét megszórjuk kakaóporral. Ez az édesség viszonylag újnak számít, csak az1980-as évek közepén terjedt el.
A tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált. A recept különféle változatokban létezik, így torta, puding és egyéb desszertfélék is készülnek a kávé ízesítésű tejsodóból.
Forrás: Wikipedia.org



Kedvelt desszert, ám a Magyarországon népszerű változatában nyers tojást használnak. Ez sokakat visszatart, főleg a melegebb hónapokban a tiramisu készítésétől. Találkoztam már túrós verzióval, használták a különböző friss sajtokat és túrókat, de nem igazán népszerűek. A másik kategória, ahol „dobozos”, előre kevert porokat használnak fel. Ehhez különösebben nincs mit hozzá tenni, amúgy is a tasakos-dobozos késztermékek országa volnánk. Bár sosem értettem, miért lehet népszerű egy olyan instant, mű termék, aminek elkészítése ugyanannyi idő (vagy még egy kicsivel több), mint az eredeti verzió.



Készítettem egy expressz verziót, amiben nincs tojás.  Van benne viszont tejszín. Nem növényi habalap (nem kívánok márkát megjelölni), hanem igazi, zsíros állati tejszín. Tudom, most jönnek a fújozók, hogy zsír! De kérem, a növényi tejszín sem a csábos pillantástól keményedik ám meg. Aki tiramisut (vagy egyéb tejszínes készítményt, pl. gesztenyepüré) szeretne fogyasztani, az kérem, számolja bele, hogy ez áldozatokkal jár. Ez kérem nem light kivitel, itt van kalória, és ettől lesz finom.
Szóval tejszínnel készült és tiramisu piskótával. Nem babapiskótával, mert az nem ugyanaz. A babapiskótát arra tervezték, hogy könnyen elázzon, kevés folyadék hatására, így lesz egy pempőnk, amit a babáknak adhatunk. Ez viszont nem néz ki jól a tiramisuban, mert abba nem pempő kell, hanem kívül puha piskóta a kávétól, belül viszont roppanós. Ez a tiramisu piskóta az úgy nevezett savoiardi, ezt a tiramisu készítéséhez fejlesztették ki, és szerencsére itthon is kapható. Fontosak a jó alapanyagok, ettől kapunk egy csodás desszertet.

Hozzávalók, 6 személyre:

50 dkg masacarpone sajt
5 dl habtejszín
4 evőkanál porcukor
2 teáskanál (barna) cukor
3 evőkanál (16 g) habfixáló
1 evőkanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
2 evőkanál rum
3 adag, erős presszókávé
10-15 dkg savoiardi (tiramisu piskóta)

Kevés csokoládé reszelék, vagy kakaópor a díszítéshez

Főzzük le a kávét, keverjük bele a két teáskanálnyi barna cukrot, és tegyük félre hűlni. A hideg tejszínt lágy habbá verem, mikor kezd habosodni, hozzáadok 3 evőkanállal, porcukorral kikevert habfixálót. Nem kell kemény habbá verni, ez egy krém desszert. Ha kész a hab, tegyük egy kicsit félre. 
Keverjük ki a mascarponét a rummal és a vanília kivonattal krémesre. Több részletben adjuk hozzá a tejszínhez, és keverjük el benne. 



Készítsünk elő tálkákat. Az aljába kanalazzunk a krémből, erre tegyünk kávéba forgatott piskótát. Nem kell áznia a kávéban, csak beletesszük, átfordítjuk, és már tehetjük is a krémbe. Nem kell sokat tenni a piskótából, én személyenként két darabot tettem. A piskótára kanalazzunk még habot, és tegyük hideg helyre pihenni egy kicsit. A dekorálást csak tálalás előtt végezzük el.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Ha szeretnél kérdezni, keress meg a Facebook-on. 
Inspiráció: Gordon Ramsay



2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Tök jó írás :-) És tök jó a recipe is!

Max írta...

Köszönöm! Tetszett a családnak is, és már listára is került.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin