2012. március 2., péntek

Pilóta keksz, házilag

Pilóta keksz házilag
A Vaníliás karika szereplése után egy régóta tervezett „gyári” édesség feldolgozása következik. Pilóta keksz, az egyik legnépszerűbb desszert. A két különböző kekszet egy rutinos mozdulattal széttekerni, a krémet foggal kihúzni, majd elropogtatni a tésztákat, először szigorúan a vaníliásat utána a csokisat. Ez az apró részlet ugyan megosztó, mert vannak „elvetemültek” akik a kakaóssal kezdenek. Ez már majdnem a hagyományok tiprása, de elnézzük annak, aki szintén rajong ezért az édességért. A Facebook-on már borzoltam a kedélyeket a képekkel, most itt a recept.
Igazából nem bonyolult a recept, és elég tekintélyes mennyiség készül, ami viszont eléggé additív. 




Hozzávalók:
Vaníliás tészta:

12,5 dkg hideg vaj
12,5 dkg cukor (én porcukor és nyírfacukor keverékét használtam)
27 dkg sima liszt
1 db M-es tojás
2 evőkanál tej
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
1 csipet (citromos) só

Kakaós tészta:

12,5 dkg hideg vaj
12,5 dkg cukor (porcukor és nyírfacukor keveréke)
27 dkg sima liszt
3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
1 db M-es tojás
2 evőkanál tej
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
1 csipet (citromos) só

Krém:

15 dkg puha vaj
7 dkg kakaópor (cukrozatlan)
12 dkg porcukor (itt is a nyírfacukor és porcukor keverékét használtam)




Gyúrt tésztát készítünk, én ezt a késes aprítóban szoktam csinálni. Ez a mennyiségű tészta pont elkészíthető egyszerre.  A lisztet átszitálom, hozzáadom a sütőport és a szódabikarbónát. Bele a gép tartályába, hozzá a cukor, és a csíkokra vágott, hideg vaj. Morzsásra darálom, majd hozzá adom a tojást, és az első kanál tejet. Járatom a gépet, és ha nem áll össze egy nagy gombócba, akkor adok hozzá még egy kevéske tejet. Ha összeállt a tészta, kiborítom egy darab háztartási fóliára, egy kicsit átgyúrom, és hideg helyre teszem legalább 1,5-2 órára. Ugyanígy elkészítem a kakaós tésztát is, de ott a kakaóport is átszitálom a liszttel együtt.
A sütőt előmelegítem 180 °C-ra, és előkészítek két sütőlapot és négy sütőpapírt. Ez azért kell, mert nagyon gyorsan sül, és így elő lehet egy kicsit készülni. 





Gyengén lisztezett nyújtólapon kinyújtom fél centi vastagra, és lisztezett szaggatóval (4-5 cm átmérőjű) kiszaggatjuk.  A sütőpapírra sorakoztatom, de hagyjunk közte helyet, mert nőni fog.
A meleg sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük, de figyeljünk rá, mert könnyen megég.
Ha megsült vegyük ki a tepsit (csere be helyette), és pár percet hagyjuk rajta a tepsin, majd szedjük ki rácsra hűlni.
A krémhez a vajat lágyítsuk meg, de csak folyós legyen, ne meleg. Keverjük ki a cukorral és adjuk hozzá a kakaóport is. Tegyük be a hűtőbe, hogy a krém egy kicsit dermedjen meg, majd töltsük be a kihűlt kekszeket. Egy vaníliást és egy kakaóst ragasszunk össze. Természetesen a szaggatásnál nem sikerül párosra készíteni, így a „felesleges” darabokat ropogtassuk el közben. Fedeles dobozban tároljuk, bár akkor egy kicsit visszapuhul.

Jó étvágyat hozzá!


Inspiráció Csakapuffintól.

Max

3 megjegyzés:

Alexa Christi írta...

Nagyon jól néznek ki! Én is készítettem már sablé diamant-ból (az is egy vaníliás keksz)csokoládés ganache-al, azaz étcsokikrémmel.
Imádták! Szerintem is szuper ötlet a házi pilóta keksz, érdemes energiát belefektetni! :)

Max írta...

Köszönöm! Valóban érdemes a saját verzióval próbálkozni, egyrészt mert tudjuk mi van benne. Másrészt meg naggyon finom:-)

Sz. írta...

Szuper a recept, köszönöm Max! Én csináltam lemon curd-ös krémmel is...fenomenális lett!:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin