2014. augusztus 28., csütörtök

Zöld curry paszta házilag

Ízletes, fűszeres alapkrém, a thai/keleti konyha egyik alap pillére. Ilyet használtam a Kókusztejes, thai curry leveshez is. Érdemes nagyobb adaggal készíteni, és a felét lefagyasztani. Hűtőben, légmentesen zárva 3-4 hétig eláll. Nem kell készítés közben hő kezelni, mert főzéskor azzal kezdünk, majd összefőzzük az étellel. A legegyszerűbb egy aprítógépben összedarálni.
A chili paprika mennyiségével tudjuk szabályozni az erősségét, ha nem szeretnénk csípősre, akkor a paprika magját ne tegyük bele.

Elkészítési idő: 15-20 perc



4-5 db zöld chili paprika
2-3 db kisebb húsos zöldpaprika (kaliforniai)
2 kisebb fehér vagy salott hagyma
6-7 dkg friss gyömbér, hámozva, reszelve
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss koriander vagy petrezselyem levél
2-3 teáskanálnyi őrölt citromfű
2-3 (kezeletlen) lime reszelt héja, és leve
1 evőkanálnyi zúzott koriander mag
1-2 teáskanálnyi őrölt római kömény
1 teáskanálnyi törött színes bors
2-3 teáskanálnyi szójaszósz
1-2 teáskanálnyi halszósz
1-2 teáskanálnyi osztrigaszósz
4-5 evőkanál olívaolaj



1. A chili paprikát a magok felével vágjuk apróra, a zöldpaprikát magozzuk ki, és vágjuk szintén apróra. A hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát zúzzuk össze.
2. Keverjük el a szójaszószt a halszósszal, a lime levével, a szója és halszósszal. Keverjük hozzá az őrölt római köményt és a citromfüvet.
3. Késes aprítóban dolgozzuk össze, úgy hogy az olajat a végén adagoljuk hozzá, ezzel beállítva a massza sűrűségét. Akkor jó, ha a massza összeáll, de nem folyós.
4. Lefedve, hideg helyen tároljuk a felhasználásig.


Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin