2018. december 2., vasárnap

Tejszínes halleves, burgonyagombóccal


Hal és burgonya (Fish&Chips), a klasszikus, más kivitelben, levesként. Nyilván amelyik páros sütve jól illik egymáshoz, az főzve sem lehet ellenség. Ismét egy olyan leves, ahol meg lehet mutatni a hal ezernyi arca közül egy újabbat. Ha ki tudunk lépni a halászlé, sült hekk (sicc!) és harcsa paprikás háromszögből, és egy kicsit nyitottak vagyunk, akkor rájövünk, mennyi minden kihozható egy jó alapanyagból.



Elkészítési idő: 35-40 perc

60-70 dkg halfilé (pl. szarvasi afrikai harcsa)
4 dl tejszín
2 szál újhagyma karikákra vágva
2 szál sárgarépa kockázva
1 szál fehérrépa
2-3 evőkanál olaj
só, bors, sómentes ételízesítő

A burgonyagombóchoz:

4 kisebb burgonya, hámozva, kockázva
3-4 evőkanál liszt

1. Vágjuk kockákra a halfilét, sózzuk, borsozzuk. A felhevített olajon pár perc alatt üvegesre pároljuk a hagymát. Adjuk hozzá a répákat, hintsük meg egy kevés ételízesítővel, pirítsuk 2-3 percet, és öntsük fel 1-1,5 liter hideg vízzel.
2.A burgonyát főzzük meg sós vízben, szűrjük le, és egy villával törjük össze. Adjuk hozzá a liszt felét, dolgozzuk össze, majd apránként adagolva a maradék lisztet, gyúrjunk puha, rugalmas tésztát belőle.
3. Közepes lángon főzzük a levest 6-8 percig, míg a zöldség megpuhul. Tépkedjünk kis gombócokat a burgonyás tésztából, és több részletben főzzük bele a levesbe.
4. Öntsük bele a levesbe a tejszínt, és a halhúst is, főzzük pár percet.

Tipp és trükk: A burgonya fajtája és nedvességtartalma nagyban befolyásolja, hogy mennyi lisztet vesz fel. Inkább több részletben adagoljuk, és ha kell, még tegyünk hozzá lisztet.


Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin