2009. február 14., szombat

Mi lennék ha....

Limara tette fel a kérdést, amire nem egyszerű a válasz. Majd egy órácskát törpöltem rajta, de azért összehoztam.

Mi lennék ha:

...hónap lennék:  március

...a hét napja lennék: péntek

...a nap egy időpontja lennék: amikor a nap kel fel

...bolygó lennék: Hold

...tengeri állat lennék: tengeri csillag

...berendezési tárgy lennék: kanapé

...bűn lennék: bujaság

...történelmi személy lennék: Mátyás király szakácsa

...folyadék lennék: óbor

...drágakő lennék: hematit

...fa lennék: dió

...madár lennék: sas

...szerszám lennék: kombinátfogó

...virág lennék: labdarózsa

...időjárás lennék: májusi eső

...mesebeli lény lennék: Süsü

...hangszer lennék: zongora

...állat lennék: jeges mackó

...szín lennék: kék

...érzelem lennék: szeretet

...zöldség lennék: paradicsom

...hang lennék: suttogás

...elem lennék: víz

...dal lennék: Koncz Zsuzsa-LGT: Sárga rózsa

...film lennék: Casablanca

...könyv lennék: szakácskönyv

...étel lennék: halászlé

...fűszer lennék: frissen őrölt bors

...hely lennék: Hawai

...íz lennék: édes és sós

...illat lennék: rózsa

...hit lennék: buddhizmus

...testrész lennék: láb

...arckifejezés lennék: vigyorJ

...tanóra lennék: történelem

...rajzfilm lennék: Macskafogó I.

...mértani alakzat lennék: téglalap

...szám lennék: 8

...ruhadarab lennék: nadrág

...ékszer lennék: nyaklánc

...kiegészítő lennék: öv

...szeretet megnyilvánulása lennék: puszika

...rovar lennék: szitakötő

...gyümölcs lennék: alma

...smink lennék: passz

...épület lennék: vár


Szereteném ha Garffyka, ChefViki, Szarvasmici, Mehike és Trinity is nyilatkozna, előre is köszönöm.

2009. február 13., péntek

Párolt/gőzölt zsemlegombóc

Egy légiesen könnyű köret. Ideális kisérője a szószos husiknak, sülteknek. Nincs nokedli tészta, és rettegés attól hogy kemény lesz, vagy nem fő át rendesen.

A titok a pároló/lyukas edényben rejlik. Ilyen kiegészítő a Zepter/AMC tipusú edények fontos része, de az "egyszerű" tésztafőzőhöz és az újabb edénykészletekhez is adnak. 



Hozzávalók (egy kb. 20 cm átmérőjű edényhez, 4 fő részére):

6-7 db friss (vagy másnapos) zsemle, vagy kenyér kocka

1,5-2 dl tej

1 tojás

2-3 ek liszt

ételízesítő, petrezselyem zöldje, só, bors

vaj a kikenéshez




A zsemlét/kenyeret felkockázzuk, másfél-két dl tejjel fokozatosan meglocsoljuk (a zsemle ne ázzon el!). Beleteszünk 1 tojást, apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk liszttel (2-3 ek), ízesítjük és összekeverjük.



Ezekkel az anyagokkal jól összedolgozzuk, és gombócokat formázunk. A szűrőedényt kivajazzuk, beletesszük a gombócokat, és a forrásban lévő víz/étel fölé helyezzük. 

A gombócokat 18-20 percig pároljuk, eközben egy kicsit megduzzadnak.

Elkészíthetjük akár egy leves felett is.




Zepter/AMC verzió:

Az anyagokat jól összedolgozzuk, és gombócokat formázunk. A szűrőedényt kivajazzuk, beletesszük a gombócokat, és a készülő étel/vagy víz fölé helyezzük. A zöld jelzés közepéig melegítjük a főétellel együtt.

Megjegyzés: Ez a mennyiség a kisebb, 20 cm átmérőjű edénybe fér bele. Nagyobb szűrőnél, arányosan növeljük a mennyiséget. Ajánlatos friss vagy esetleg előző napi zsemléből elkészíteni, sokkal finomabb.




Egyszerű, ízletes köret, készíthető rozsos zsemlekockából is.

2009. február 9., hétfő

Búrkifli

Egy igazi cukrász klaszzikus, a búrkifli.

Pillekönnyű vajas leveles tészta, diós-habos töltelékkel. Vendégváró csemege, de egy jó kávé mellé kisérőnek (vagy a kávé kiséri a kiflit?), vagy reggelire egy bögre kakaóval is nagyon finom.




Hozzávalók (16 db-hoz):

1/2 kg leveles tészta (ha mirelit, akkor hagyjuk szépen kiolvadni)

Töltelék:

2 tojás fehérje

15 dkg cukor

15 dkg dió darálva 

Kenés, szórás:

1 tojás sárgája

5 dkg darált dió a szóráshoz



A töltelékhez a tojás fehérjét verjük kemény habbá. Ha már jó kemény, akkor adagoljuk hozzá kanalanként a cukrot, majd ha a cukor feloldódott benne, óvatosan keverjük bele a darált diót.

A leveles tésztát vágjuk két darabra, nyújtsuk ki nagyon vékonyra, kb. 20x40 cm téglalapra. Két csíkot vágunk hosszában, arra terítjük a tölteléket egyenletesen elosztva.



Óvatosan tekerjük össze, és vágjuk 4 egyforma darabra. Melegítsük elő a sütőt 200 c°-ra. A hengereket alakítsuk kifli alakra, és sütőpapírral borított lemezre igazítjuk.

Megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk dióval. Az előmelegített sütőben süssük szép pirosra.




Rácson hagyjuk kihűlni. Egy kicsit kifolyt a diós töltelék, de hagytuk kihülni, és azt is megettük.

Ez disznóság: a produktum

És akkor a hurkatöltés záró akkordja. Alaposan kifagyasztottuk, majd utána kisütöttük.

Így szoktuk enni, sült burgonyával és kompóttal.




Betálalva:-)




A fehér hurka belseje



Csendélet




Nagyon finom lett!

2009. február 8., vasárnap

Kókuszos corn flakes csók

Elöljáróban közlöm, nem az én érdemem, hanem Soma készítette. Mióta felfedeztük, van annak már legalább 6-7 éve, Ő szokta csinálni. Most délután kedve volt sütni, így megcsinálta, vagyis csinálták, volt egy kuktája, a Barátnője segített.

Egyszerű, gyors de nagyon finom.




Hozzávalók (kb. 60-65 db-hoz)

24 dkg natur corn flakes (kukorica pehely)

30 dkg puha vaj/margarin

24 dkg cukor

2 cs vaniliás cukor vagy vanília kivonat

30 dkg liszt

1,5 tk sütőpor

3,75-4 dl tej

9-10 dkg kókuszreszelék



A corn flakes-t egy konyharuhába tekerjuk, és sodrófával durvára törjük. A puha vajat/margarint a cukrokkal habosra keverjük. A liszben elkeverjük a sütőport. A sütőt előmelegítjük 200 c°-ra. 
A lisztet a tejjel felváltva bedolgozzuk a cukros vajba. Beleforgatjuk a kukorica pelyhet és a kókuszt. Kikeverjük és két kanál segítségével csókokat formázunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.



Több lemezt készítsünk, mert ezt a mennyiséget 3-4 adagban lehet lesütni. A forró sütőbe tesszük és 10-12 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. 
Igény szerint csokival dekorálhatjuk.

Állítólag sütis dobozban 2 hétig eláll:-)

2009. február 6., péntek

Töltött káposzta

A hurkatöltéskor ezt ettük ebédre. Teljesen autentikus, az alföldi régóra jellemző étel. Savanyított káposzta levélbe töltött.

Előre bocsátom, az adag hatalmas, mert egy normális fej káposzta legalább 2 kg. Ha valaki tud kimérve venni levelet, akkor a mennyiségek természetesen oszthatóak, de ha nagy mennyiség készül, az jól fagyasztható.




Hozzávalók:

2 kg savanyított káposzta levél

1,5 kg darált sertéshús

30 dkg rizs

2-3 tojás

vöröshagyma, fokhagyma, só, bors

olaj, liszt, fűszerpaprika a rántáshoz

tejföl és puha fehér kenyér a tálaláshoz




A rizst félig előfőzzük (embere válogatja, van aki nyersen teszi bele, de jobb ha elő van készítve, így nem érhet minket meglepetés), majd kihűtjük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A húst egy nagy tálba tesszük, a közepébe egy mélyedést nyomunk, és abba bele a tojásokat. Sózzuk-borsozzuk, majd összekeverjük. Jöhet bele e rizs és a hagymák, és alaposan összedolgozzuk.

A levelek torzsáját (vastag részét) késsel óvatosan levágjuk. Ha túl nagy a levél, vágjuk nyugodtan félbe. 



A tenyerünkbe terített levélbe töltjük, és szorosan összetekerjük, úgy hogy a két végét is bedolgozzuk. Ha marad a töltelékből, azt gombócoljuk, és azt is főzzük ki a káposztával.

Egy nagy fazékba (vagy két nagyobba, szétosztva), szépen lerakjuk egymásra, majd annyi vízzel felönjük, amennyi ellepi. Ha van olyan levél ami nem jó töltésre, azt csíkozzuk fel és szórjuk közé. Felforraljuk, majd takarékon főzzük 1,5-2 órát.



Olajon lissztel világos rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk piros fűszerpaprikával, és ezzel sűrítjük be az ételt. Rázogatva beforraljuk.



Tejföllel és puha fehér kenyérrel tálaljuk. Kicsit emberes darabok készültek, és két fazék kellett a főzéséhez.

2009. február 4., szerda

Bence kedvence tepertővel

A nagy kérdés mit ettünk malackodás közben?

Reggelire a Tesómtól kaptunk kocsonyát, azt ettünk, puha fehér kenyérrel. De Apósomra gondolva készítettünk egy adag tepertós bence pogit.

A tésztát előkészítettük előző este, és éjszakára kiraktuk a kamrába, hidegre. Reggel (na jó hajnalban, 1/2 5-kor felkeltem) kinyújtottam, megkentem, hajtogattam, ezt így kétszer, majd szaggattam, és sütóttem.



Hozzávalók:

1 adag bence pogácsa tészta

18-20 dkg durvára darált tepertő

A tepertő 1/3-át beledolgozzuk a tésztába, dagasztás közben. Pihentetjük a tésztát (ha éjszakára hidegre tesszük, akkor az alkatrészek legyenek hidegek, és így jön létre a késleltetett(hideg) kelesztés.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk jó vékonyra, és megkenjük a maradék krém 1/2-vel. Hármas hajtogatással egy csinos téglát készítünk, és azt újra kinyújtjuk.



A kinyújtott tésztára kenjük a maradék krémet, és ismét 3-as hajtással összehajtjuk. Ezt mát csak egy ujjnyi vastagra nyújtjuk ki, a tetejét rácsozzuk és kiszaggatjuk. Ebből a tészta mennyiségből kb.: 38-40 (nagy) darab jön ki. A tetejét tojássárgájával megkenem.

Kelesztem 45-50 percet, langyos helyen, majd 180-190 c°-on szép pirosra sütjük.

Valószínű megütötte azt a mértéket, amit kell, mert délutánra el is fogyott (a kocsonya is:-)

folyt.köv. az ebéddel.....

2009. február 2., hétfő

Ez disznóság (3.): abált toka szalonna

Amikor megrendeltem a kellékeket, akkor kicsit több tokaszalonnát kértem a hentestől, hogy tudjunk csinálni egy kis abált szalonnát.

Megformáztuk egy kicsit, és a hurkához készített abáló lében, a torkossal* főztük meg.




Főzés után egy kis pihenő, majd sózás és



egy kis masszázs, frissen reszelt fokhagymával.




És a korona, házi darált fűszerpaprika bevonat.



Meg egy éhenkórász macska(szem)

*: az abált, ledarált húsokat hívják torkosnak


2009. február 1., vasárnap

Könyvek, amiket kedvelek és....

Trinity gurította a labdát felém, mutassam meg a kedvenc szakács könyveimet.

Íme pár könyv amit szeretek és sokat használok, de szerepel egy-két különlegesség is. Egy teljes polc tele a könyvekkel, 2 banános doboznyi elrakva, de van még pár évfolyam főzős újságok. 

Tekintélyes gyűjteményt sikerült összeszednünk az évek alatt. Szerepelnek benne Stahl, Ramsay és JamieO művei (ezek ketten egész jól elvannak egymás mellett:-), de ott vannak az igazi kalsszikusok is mint Horváth Ilona, vagy a Vendég előtti ételkészítési gyakorlatok.



Összefoglalva, minden könyvet legalább kétszer elolvastunk/átnéztünk, mindegyikből megfőztünk már valamit, de látszik, van amit rongyosra lapoztunk.



Ron Kalenuk (ChefK, ahogy nevezik), két igazán pompás, a világ konyháját bemutató könyve. Néha átlapozom, és merítek belőle, de az a kis hibája van, hogy sok olyan étel van benne, amihez vidéken/itthol nehéz az alapanyagot beszerezni. Vagy lehet hogy ez a mi hibánk?

Süssünk: bocsi, de ez alapkategória, de ide tettem, mert egyszerűen imádom. Alap dolgokat mutat be, de nagyon jól, érthető módon.



Az ínyesmester szakácskönyve: olvasni is szép, megismerhető az ántivilág, és egy olyan világ, ahol még volt becsülete a magyar termékeknek.

F. Nagy Angéla: kedvenc részem a mackófalatok, de sokszor elcsodálkozom, hogy már a 70-80-as években, milyen alapanyagokat használtak, és ismertek. Itt is a polgári konyha szemléletét vélem felfedezni, és a kis dolgok becsületét.

Vadászoknak-horgászoknak: ha vadat vagy halat akarunk készíteni, előtte mindig átlapozzuk, amolyan iránytűként.



Vasi-zalai paraszt ételek: lakóhelyem autentikus receptgyüjteménye, de van benne néprajzi magyarázat is, néha csak úgy elolvasom, hogy megismerjem a népszokásokat és az ahhoz tartozó ételeket.

A Váncza könyv: ugyan reprint (úgy emlékszem Anyunak megvan egy régi kiadás), de az is hihetelen gyüjtemény. Az akkor felsorolt és elkészített sütemények/desszertek, szerintem újra elő fognak jönni, ebben a gazdasági helyzetben.




A burda házi sütödéje: már 5-6 évvel ezelőtt meg volt ez a könyv, csak elbújik a sarokban, így néha kerül a kezem köze, de akkor mindig el tudok benne merülni.

és a végére az igazi kincsek: régi, idegen nyelvű recept füzetek, van tésztás, babos vagy éppen sütőporos. Élvezettel lapozgatom végig, és csodálkozom az akkori marketingesek milyen jó munkát végeztek, de sehol nincs a képeken az a bűvös mondat: tálalási javaslat:-)

Tudom hogy ez egy körkérdés, de szerintem már a blogger társadalom nagy része feldolgozta, vagy most  rágódik rajta, így nem gurítom tovább, ha nem probléma.

Ez disznóság (2.): a rizses hurka (képekben)

A folytatásban az alföldi rizses/fehér hurka készítését mutatom be. Cicaanya szülei az alföldről származnak, és ott készítik ezt a fajta hurkát. 

Hozzávalók:

sertés tüdő, nyelv, szív, fej

apróhús

tokaszalonna

rizs

só, bors, majoranna

sertésbél





Az abálás részletei


A torkos* összedolgozása a rizzsel



Soma kezeli a töltőgépet


Apósom igazgatja, Cicaanya pedig előkészíti a belet


Golyócica ezt gondolja:
"csak egy pillanatra menjetek ki innen, meg akarom kóstolni!"



Sorakoznak a karikák


A fehér hurka


Abálás után egy kis hűtés kint a teraszon.

Ha kihült, bezacskózzuk és megy a kolbásszal a fagyasztóba, de azért holnap sütünk belőle kóstolót:-)

*: az abált, ledarált húsokat hívják torkosnak


LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin