Egy légiesen könnyű köret. Ideális kisérője a szószos husiknak, sülteknek. Nincs nokedli tészta, és rettegés attól hogy kemény lesz, vagy nem fő át rendesen.
A titok a pároló/lyukas edényben rejlik. Ilyen kiegészítő a Zepter/AMC tipusú edények fontos része, de az "egyszerű" tésztafőzőhöz és az újabb edénykészletekhez is adnak.
Hozzávalók (egy kb. 20 cm átmérőjű edényhez, 4 fő részére):
6-7 db friss (vagy másnapos) zsemle, vagy kenyér kocka
1,5-2 dl tej
1 tojás
2-3 ek liszt
ételízesítő, petrezselyem zöldje, só, bors
vaj a kikenéshez
A zsemlét/kenyeret felkockázzuk, másfél-két dl tejjel fokozatosan meglocsoljuk (a zsemle ne ázzon el!). Beleteszünk 1 tojást, apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk liszttel (2-3 ek), ízesítjük és összekeverjük.
Ezekkel az anyagokkal jól összedolgozzuk, és gombócokat formázunk. A szűrőedényt kivajazzuk, beletesszük a gombócokat, és a forrásban lévő víz/étel fölé helyezzük.
A gombócokat 18-20 percig pároljuk, eközben egy kicsit megduzzadnak.
Elkészíthetjük akár egy leves felett is.
Zepter/AMC verzió:
Az anyagokat jól összedolgozzuk, és gombócokat formázunk. A szűrőedényt kivajazzuk, beletesszük a gombócokat, és a készülő étel/vagy víz fölé helyezzük. A zöld jelzés közepéig melegítjük a főétellel együtt.
Megjegyzés: Ez a mennyiség a kisebb, 20 cm átmérőjű edénybe fér bele. Nagyobb szűrőnél, arányosan növeljük a mennyiséget. Ajánlatos friss vagy esetleg előző napi zsemléből elkészíteni, sokkal finomabb.
Egyszerű, ízletes köret, készíthető rozsos zsemlekockából is.
5 megjegyzés:
Egy kis vadassal,nyami:)))
Hmmm... de régen ettem :))
Küldtem neked kérdést!
A gombócok nagyszerű körete lehet egy Max féle mézes-mustáros csirke :-)
Hú de szuper! Még sosem mertem nekirugaszkodni...
Hú, egy vadassal, hmmmm...
Igen, egy jó vadassal, vagy gombás, tejfeles szelettel el tudnám képzelni! Ki is fogom próbálni!
Megjegyzés küldése