2009. február 13., péntek

Párolt/gőzölt zsemlegombóc

Egy légiesen könnyű köret. Ideális kisérője a szószos husiknak, sülteknek. Nincs nokedli tészta, és rettegés attól hogy kemény lesz, vagy nem fő át rendesen.

A titok a pároló/lyukas edényben rejlik. Ilyen kiegészítő a Zepter/AMC tipusú edények fontos része, de az "egyszerű" tésztafőzőhöz és az újabb edénykészletekhez is adnak. 



Hozzávalók (egy kb. 20 cm átmérőjű edényhez, 4 fő részére):

6-7 db friss (vagy másnapos) zsemle, vagy kenyér kocka

1,5-2 dl tej

1 tojás

2-3 ek liszt

ételízesítő, petrezselyem zöldje, só, bors

vaj a kikenéshez




A zsemlét/kenyeret felkockázzuk, másfél-két dl tejjel fokozatosan meglocsoljuk (a zsemle ne ázzon el!). Beleteszünk 1 tojást, apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk liszttel (2-3 ek), ízesítjük és összekeverjük.



Ezekkel az anyagokkal jól összedolgozzuk, és gombócokat formázunk. A szűrőedényt kivajazzuk, beletesszük a gombócokat, és a forrásban lévő víz/étel fölé helyezzük. 

A gombócokat 18-20 percig pároljuk, eközben egy kicsit megduzzadnak.

Elkészíthetjük akár egy leves felett is.




Zepter/AMC verzió:

Az anyagokat jól összedolgozzuk, és gombócokat formázunk. A szűrőedényt kivajazzuk, beletesszük a gombócokat, és a készülő étel/vagy víz fölé helyezzük. A zöld jelzés közepéig melegítjük a főétellel együtt.

Megjegyzés: Ez a mennyiség a kisebb, 20 cm átmérőjű edénybe fér bele. Nagyobb szűrőnél, arányosan növeljük a mennyiséget. Ajánlatos friss vagy esetleg előző napi zsemléből elkészíteni, sokkal finomabb.




Egyszerű, ízletes köret, készíthető rozsos zsemlekockából is.

5 megjegyzés:

trinity írta...

Egy kis vadassal,nyami:)))

Limara írta...

Hmmm... de régen ettem :))
Küldtem neked kérdést!

szarvasmici írta...

Tessék kidolgozni annak lehetőségét, hogy itt helyben kóstolgathassunk is!!! Ez nem ér, hogy mindig csak jól felcsigázol bennünket.

Garffyka írta...

A gombócok nagyszerű körete lehet egy Max féle mézes-mustáros csirke :-)

The Chef Viki írta...

Hú de szuper! Még sosem mertem nekirugaszkodni...

Hú, egy vadassal, hmmmm...

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin