A nagy kérdés mit ettünk malackodás közben?
Reggelire a Tesómtól kaptunk kocsonyát, azt ettünk, puha fehér kenyérrel. De Apósomra gondolva készítettünk egy adag tepertós bence pogit.
A tésztát előkészítettük előző este, és éjszakára kiraktuk a kamrába, hidegre. Reggel (na jó hajnalban, 1/2 5-kor felkeltem) kinyújtottam, megkentem, hajtogattam, ezt így kétszer, majd szaggattam, és sütóttem.
Hozzávalók:
1 adag bence pogácsa tészta
18-20 dkg durvára darált tepertő
A tepertő 1/3-át beledolgozzuk a tésztába, dagasztás közben. Pihentetjük a tésztát (ha éjszakára hidegre tesszük, akkor az alkatrészek legyenek hidegek, és így jön létre a késleltetett(hideg) kelesztés.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk jó vékonyra, és megkenjük a maradék krém 1/2-vel. Hármas hajtogatással egy csinos téglát készítünk, és azt újra kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztára kenjük a maradék krémet, és ismét 3-as hajtással összehajtjuk. Ezt mát csak egy ujjnyi vastagra nyújtjuk ki, a tetejét rácsozzuk és kiszaggatjuk. Ebből a tészta mennyiségből kb.: 38-40 (nagy) darab jön ki. A tetejét tojássárgájával megkenem.
Kelesztem 45-50 percet, langyos helyen, majd 180-190 c°-on szép pirosra sütjük.
Valószínű megütötte azt a mértéket, amit kell, mert délutánra el is fogyott (a kocsonya is:-)
folyt.köv. az ebéddel.....
7 megjegyzés:
Imádom a tepertős pogit, de még inkább a tepertőt, annyira, hogy sajnálom felsütni a cuccot, így mindig tépelődöm, hogy melyik is legyen igazán.
Gratula!-csak ha kaphatnék egyet belőle
Ildikó
Nem tudom, ez vajon nem közösségi izgatás?
Csak úgy mosolyognak ezek a gyönyörűségek, hmmmmmmmm...
Hmmm... gyönyörűűűűek! :)
Az Viki, közösségi izgatás, provokál minket, egyértelmű....
Majd csodálkozik, amikor csapatostul megjelenünk, és kiesszük a kamráját és a konyháját:)))))
Csodásan levelesek lettek!!Pedig nem vagyok egy nagy töpörtyűs, de ez igazán bejön!!!!
Szia!
Lenne egy kérdésem.Mivel daráltad le a tepertőt,mert én még soha nem csináltam tepertős pogácsát,csak sajtosat!
Köszi előre is!
Szia Renáta!
Ultimate chapper robotgéppel (tvshop-so, tudod 1-2-3 kattintás, és már kész is. De mielött megköveznének, Anyósoméktól kaptuk:-)
De szerintem sima húsdarálóval is lehet, egy a lényege, ne legyen krémes, hanem inkább rusztikus.
Köszönöm a válaszod!!
Megjegyzés küldése