2009. február 4., szerda

Bence kedvence tepertővel

A nagy kérdés mit ettünk malackodás közben?

Reggelire a Tesómtól kaptunk kocsonyát, azt ettünk, puha fehér kenyérrel. De Apósomra gondolva készítettünk egy adag tepertós bence pogit.

A tésztát előkészítettük előző este, és éjszakára kiraktuk a kamrába, hidegre. Reggel (na jó hajnalban, 1/2 5-kor felkeltem) kinyújtottam, megkentem, hajtogattam, ezt így kétszer, majd szaggattam, és sütóttem.



Hozzávalók:

1 adag bence pogácsa tészta

18-20 dkg durvára darált tepertő

A tepertő 1/3-át beledolgozzuk a tésztába, dagasztás közben. Pihentetjük a tésztát (ha éjszakára hidegre tesszük, akkor az alkatrészek legyenek hidegek, és így jön létre a késleltetett(hideg) kelesztés.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk jó vékonyra, és megkenjük a maradék krém 1/2-vel. Hármas hajtogatással egy csinos téglát készítünk, és azt újra kinyújtjuk.



A kinyújtott tésztára kenjük a maradék krémet, és ismét 3-as hajtással összehajtjuk. Ezt mát csak egy ujjnyi vastagra nyújtjuk ki, a tetejét rácsozzuk és kiszaggatjuk. Ebből a tészta mennyiségből kb.: 38-40 (nagy) darab jön ki. A tetejét tojássárgájával megkenem.

Kelesztem 45-50 percet, langyos helyen, majd 180-190 c°-on szép pirosra sütjük.

Valószínű megütötte azt a mértéket, amit kell, mert délutánra el is fogyott (a kocsonya is:-)

folyt.köv. az ebéddel.....

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Imádom a tepertős pogit, de még inkább a tepertőt, annyira, hogy sajnálom felsütni a cuccot, így mindig tépelődöm, hogy melyik is legyen igazán.
Gratula!-csak ha kaphatnék egyet belőle
Ildikó

Chef Viki írta...

Nem tudom, ez vajon nem közösségi izgatás?

Csak úgy mosolyognak ezek a gyönyörűségek, hmmmmmmmm...

JD írta...

Hmmm... gyönyörűűűűek! :)

Névtelen írta...

Az Viki, közösségi izgatás, provokál minket, egyértelmű....
Majd csodálkozik, amikor csapatostul megjelenünk, és kiesszük a kamráját és a konyháját:)))))

Csodásan levelesek lettek!!Pedig nem vagyok egy nagy töpörtyűs, de ez igazán bejön!!!!

Renáta baba írta...

Szia!
Lenne egy kérdésem.Mivel daráltad le a tepertőt,mert én még soha nem csináltam tepertős pogácsát,csak sajtosat!
Köszi előre is!

Max írta...

Szia Renáta!

Ultimate chapper robotgéppel (tvshop-so, tudod 1-2-3 kattintás, és már kész is. De mielött megköveznének, Anyósoméktól kaptuk:-)
De szerintem sima húsdarálóval is lehet, egy a lényege, ne legyen krémes, hanem inkább rusztikus.

Renáta baba írta...

Köszönöm a válaszod!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin