2009. február 28., szombat

Rozsos-magos ciabatta

Egy eszes eszperente fecske, eme netes helyet, legyen ez eszperente terepe, teremtette egy versenyre. 
Nevettem. 
Nem kell receptemet eszperente levelekbe tennem. 
Lehet eledeleket, recepteket felvezetve szerepelve benne. 
Megtettem. Eme receptemet nevezem netes seregben. 
Legyen neve: jeges desszertes ember eztet tekerte eme menetre.

Huhh, ez nehéz volt. Tehát az a lényeg hogy Grenadine a XXIII. VKF!-ra magos recepteket vár.



Szeretjük a magokat, és sokat is használjuk. Magos kenyér, vagy pirítva saláta tetjére szórva, vagy csak úgy csipegetni.
Magas rost és olaj tartalma miatt fontos étrend kiegészítő. És nem mellékes hogy nagyon finom.

Egy könnyen elkészíthető, magos-rozsos ciabattára gondoltam.
Pár szó a beszerzésről: vidéken szinte minden multiban találunk magokat különböző kiszerelésekben. Személy szerint ebben a bio termékeket favorizálom, de nem a gyári keveréket, hanem veszek többfélét, és mi keverjük ki otthon, az éppen aktuális szügségletet. Jól záródó tároló edényben, sokáig őrizhetjük. 




Olasz származású (szögletes) zsemle. Kiadós és laktató, tartalmaz növényi rostokat, ezek az emésztést segítik. A magok tetszés szerint variálhatók: lenmag, mák, dió, mogyoró, tökmag, szezámmag, napraforgómag…stb.



Rozsos-magos ciabatta (olasz, szögletes zsemle)

 

hozzávalók, 16 db-hoz:

 

2 dkg vaj

2 dkg cukor

2 dkg só

2 dkg élesztő

3,8 dl langyos víz

1 ek (10%-os ételecet)

10 dkg rétes liszt (BFF55)

15 dkg Graham liszt (GL200)

15 dkg (bio) rozsliszt (RL190)

30 dkg sima liszt (BL55)

2 ek (kb. 3 dkg) tejpor (elhagyható)

 

15 dkg magkeverék (ebben dió, szezámmag, hántolt tök és napraforgómag)




Bekészítem a kenyérsütő tartályába érkezési sorrendben. Tészta programon indítom, kidagasztatom és kelesztem. Lisztes nyújtó táblára borítom, átgyúrom és a magkeverék 2/3-át beledagasztom. 



Kinyújtom kb. egy ujj vastagra. Ráterítem a maradék magkeveréket, majd hármas hajtással összehajtom, majd újra kinyújtom. Görgős vágóval 16 db, kb. 5x5 cm-es kockákra vágom,



Langyos helyen a megkelesztem (45 perc). Megkenem a tetejét hideg vízzel és 180 c°-on szép pirosra sütöm ( kb. 15-18 perc). Mikor kiveszem a sütőből, ismét megkenem hideg vízzel, majd rácson hagyom kihűlni.




Ráfordítandó idő:

Összerakás: 10 p 

Dagasztás-kelesztés: 1 ó 50 p 

Formázás: 15 p 

Kelesztés: 45 p 

Sütés: 30 p

5 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Jegesdesszertes! Megkeresztellek, legyen neved: Mex! (Ez megy e versenyhez s Keszthelyhez.)

trinity írta...

Hú, de jó, " saját levében":))))))

Én késni fogok, holnapra talán meglesz a bejegyzésem...Ma este készítem csak..

Kellemes egy receptecske, Mex,ezt szeretem benned, velem egyetemben nem kevesen lelkesen esznek kenyekereket ,melyek ezen helyen erednek, de elkelnek))))

Kicsit erőltetett...de játszottam:))

KataKonyha írta...

Huhh...be kellett jelentkezzek hozzád, mert erről majdnem lemaradtam. Állati jól néz ki (megint), látszik a kelt tészta kitűnő állaga. Kénytelen leszek megsütni a közeljövőben:)

KataKonyha írta...

Max, ez a ciabatta csak aznap jó, amikor megsütöd, vagy jó másnap is?

max írta...

Kata!
Tökéletes másnap is. Általában délután-este sütöm, és másnap is eszünk belőle.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin