Megigérték hogy megszerzik az eredeti receptet. Azóta többször is felemlegettem J-nek, hogy hol is van a receptem. Mindig azt a választ kaptam, hogy addig nem adja oda, míg ki nem próbálja. Ráérzett, mert az első tészta nem sikerült, sőt a második sem igazán. Szerencsére S. végig archiválta a készítést, így meg tudom osztani a az olvasókkal.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4NfXBqpjSdE7fjryBEIWN3AP7JxL_1JDuLyhxMJF1A82r_QMUWf4dDjLhFMg8o1ZGyA1peiA1T2WtBrXp-_zC1nDSw5g3fa3q1n1bcDWbPlH2hIs9RKri0N77iYwrn95PXcT9xvyh2C0/s400/1_J%C3%B3+t%C3%A9szta.jpg)
A jó állagú tészta.
Hozzávalók:
3 egész tojás
2 tojás sárgája – (A fehérje a habhoz kell)
5 evőkanál pálinka
5 evőkanál étolaj
15 szem édeske (összetörve)
1 kávéskanál szalakáli
kb. 250 g sima liszt
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3m0dZhEY-nQ9lZhIzA1Kvpx_V9gnMlIApRCdRGyovduhzgLoxXXHTZxge-s7IIqt8LbSp-yQWYE7ZZwfw8okqq4Bp6ZVCtCqSrQenQeqQJPXMXawBeyBI3AMoA9M6oMjayxeXXUJQxGw/s400/2_kiny%C3%BAjtani+%C3%A9s+feldarabolni.jpg)
A 3 egész tojást, a 2 sárgáját, a pálinkát, az étolajat az édeskét habosra keverjük, és fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. A megadott liszt mennyisége a tojások nagyságától függően változik. Ez a mennyiség „M” nagyságú tojáshoz elég. Alaposan összegyúrjuk, amíg könnyű lágy tésztát kapunk.
Ha túl kemény lenne pálinkával lehet lágyítani . Akkor jó, ha hólyagok képződnek a nyújtáskor. Amikor elkészül 0,5 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk és 15x7 cm hosszú csíkokat vágunk, kb. 8 darab lesz, attól függően mekkora pereceket szeretnénk. A munkalapot folyamatosan lisztezni kell, mert a tészta lágysága miatt ragad.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjhHyVwFO_epR6y62es_pFfW9mnGq-BrauZXcAUJEn1xnB69YeMqtJCDf5dvAbFmF6hnTSYr9ggOzzC3NgR6iUPsfF9LIlOgkzhKbdvns2f18gammw8xbYLgerkMotIJciTJtHamZn62Vc/s400/3_megform%C3%A1zni.jpg)
Formázzuk, tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben alsó felső sütésen 230 fokon 18-20 percig sütjük. A perecek kb 10 perc után kezdenek felemelkedni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2dYck8Ui1jYjpK35DSYbRP6QdydH5oVo1dIZwFYmEs9P2WWYBg0DntMlekM3DWJBHOwM5ocIZSNzF8stfJKR254gQB5Xin_f-7xHyREQxwgaSiPqJHVpodNivheHUmJY1UM-gRrqsGB8/s400/4_megs%C3%BClt+kih%C3%BClni+hagyni.jpg)
HabA két tojásfehérjéből 60 g porcukorral gőz felett lágy habot verünk, hogy könnyen lehessen rákenni a perecekre. Ha nagyon kemény nem lesz szép egynemű, és nem szárad meg.
6 megjegyzés:
Hú, köszi! Gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, és nagyon szerettem! Elmentettem a receptet! :)
Nahát, én ezt a perecet nem ismertem eddig, de nagyon tetszik! :))
Jönnek itt még elő titkok, kéremszépen:)))))
Igen, ez az amit zala megyei esküvőkön kap a vendég ajándékba!
Én Rábaközi lakodalmas perecnek ismerem. Egy kérdés muszáj édeskével csinálni? Cukorral nem lehet? alanie
klárime
megpróbálhatod,de nem lesz olyan amilyennek szeretnéd
Megjegyzés küldése