Megigérték hogy megszerzik az eredeti receptet. Azóta többször is felemlegettem J-nek, hogy hol is van a receptem. Mindig azt a választ kaptam, hogy addig nem adja oda, míg ki nem próbálja. Ráérzett, mert az első tészta nem sikerült, sőt a második sem igazán. Szerencsére S. végig archiválta a készítést, így meg tudom osztani a az olvasókkal.
A jó állagú tészta.
Hozzávalók:
3 egész tojás
2 tojás sárgája – (A fehérje a habhoz kell)
5 evőkanál pálinka
5 evőkanál étolaj
15 szem édeske (összetörve)
1 kávéskanál szalakáli
kb. 250 g sima liszt
A 3 egész tojást, a 2 sárgáját, a pálinkát, az étolajat az édeskét habosra keverjük, és fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. A megadott liszt mennyisége a tojások nagyságától függően változik. Ez a mennyiség „M” nagyságú tojáshoz elég. Alaposan összegyúrjuk, amíg könnyű lágy tésztát kapunk.
Ha túl kemény lenne pálinkával lehet lágyítani . Akkor jó, ha hólyagok képződnek a nyújtáskor. Amikor elkészül 0,5 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk és 15x7 cm hosszú csíkokat vágunk, kb. 8 darab lesz, attól függően mekkora pereceket szeretnénk. A munkalapot folyamatosan lisztezni kell, mert a tészta lágysága miatt ragad.
Formázzuk, tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben alsó felső sütésen 230 fokon 18-20 percig sütjük. A perecek kb 10 perc után kezdenek felemelkedni.
HabA két tojásfehérjéből 60 g porcukorral gőz felett lágy habot verünk, hogy könnyen lehessen rákenni a perecekre. Ha nagyon kemény nem lesz szép egynemű, és nem szárad meg.
6 megjegyzés:
Hú, köszi! Gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, és nagyon szerettem! Elmentettem a receptet! :)
Nahát, én ezt a perecet nem ismertem eddig, de nagyon tetszik! :))
Jönnek itt még elő titkok, kéremszépen:)))))
Igen, ez az amit zala megyei esküvőkön kap a vendég ajándékba!
Én Rábaközi lakodalmas perecnek ismerem. Egy kérdés muszáj édeskével csinálni? Cukorral nem lehet? alanie
klárime
megpróbálhatod,de nem lesz olyan amilyennek szeretnéd
Megjegyzés küldése