2009. február 1., vasárnap

Könyvek, amiket kedvelek és....

Trinity gurította a labdát felém, mutassam meg a kedvenc szakács könyveimet.

Íme pár könyv amit szeretek és sokat használok, de szerepel egy-két különlegesség is. Egy teljes polc tele a könyvekkel, 2 banános doboznyi elrakva, de van még pár évfolyam főzős újságok. 

Tekintélyes gyűjteményt sikerült összeszednünk az évek alatt. Szerepelnek benne Stahl, Ramsay és JamieO művei (ezek ketten egész jól elvannak egymás mellett:-), de ott vannak az igazi kalsszikusok is mint Horváth Ilona, vagy a Vendég előtti ételkészítési gyakorlatok.



Összefoglalva, minden könyvet legalább kétszer elolvastunk/átnéztünk, mindegyikből megfőztünk már valamit, de látszik, van amit rongyosra lapoztunk.



Ron Kalenuk (ChefK, ahogy nevezik), két igazán pompás, a világ konyháját bemutató könyve. Néha átlapozom, és merítek belőle, de az a kis hibája van, hogy sok olyan étel van benne, amihez vidéken/itthol nehéz az alapanyagot beszerezni. Vagy lehet hogy ez a mi hibánk?

Süssünk: bocsi, de ez alapkategória, de ide tettem, mert egyszerűen imádom. Alap dolgokat mutat be, de nagyon jól, érthető módon.



Az ínyesmester szakácskönyve: olvasni is szép, megismerhető az ántivilág, és egy olyan világ, ahol még volt becsülete a magyar termékeknek.

F. Nagy Angéla: kedvenc részem a mackófalatok, de sokszor elcsodálkozom, hogy már a 70-80-as években, milyen alapanyagokat használtak, és ismertek. Itt is a polgári konyha szemléletét vélem felfedezni, és a kis dolgok becsületét.

Vadászoknak-horgászoknak: ha vadat vagy halat akarunk készíteni, előtte mindig átlapozzuk, amolyan iránytűként.



Vasi-zalai paraszt ételek: lakóhelyem autentikus receptgyüjteménye, de van benne néprajzi magyarázat is, néha csak úgy elolvasom, hogy megismerjem a népszokásokat és az ahhoz tartozó ételeket.

A Váncza könyv: ugyan reprint (úgy emlékszem Anyunak megvan egy régi kiadás), de az is hihetelen gyüjtemény. Az akkor felsorolt és elkészített sütemények/desszertek, szerintem újra elő fognak jönni, ebben a gazdasági helyzetben.




A burda házi sütödéje: már 5-6 évvel ezelőtt meg volt ez a könyv, csak elbújik a sarokban, így néha kerül a kezem köze, de akkor mindig el tudok benne merülni.

és a végére az igazi kincsek: régi, idegen nyelvű recept füzetek, van tésztás, babos vagy éppen sütőporos. Élvezettel lapozgatom végig, és csodálkozom az akkori marketingesek milyen jó munkát végeztek, de sehol nincs a képeken az a bűvös mondat: tálalási javaslat:-)

Tudom hogy ez egy körkérdés, de szerintem már a blogger társadalom nagy része feldolgozta, vagy most  rágódik rajta, így nem gurítom tovább, ha nem probléma.

1 megjegyzés:

trinity írta...

Megnyugodtam:könyv-ügyben nemcsak nekem vannak tárolási gondjaim...
Köszi a választ!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin