2010. november 17., szerda

Nyúlcomb borítékban, marinált paprikával

Nyúlcomb borítékban, marinált paprikával:
Töltött nyúlcomb újragondolva. Magában a nyúlcombot nehéz megtölteni, mint egy csirkecombot, ezzel a megoldással viszont elkészíthető. Ropogós rétes borítékba rejtve, hozzá pedig egy kellemes marinált paprikasaláta. Külön köretet szerintem nem igényel, de természetesen  igény szerint adhatunk hozzá valamilyen egyszerű köretet. A paprikasalátát érdemes legalább 4-5 órával a tálalás előtt elkészíteni, de egy éjszaka pihenés sem árt neki.




Hozzávalók, 4 fő részére:

-          2 db első nyúlcomb (lapocka)
-          2 db hátsó nyúlcomb
-          2 db zsemle
-          1 db tojás
-          kevéske tej
-          1 fej kisebb vöröshagyma
-          2 tk aprított zöldfűszer, (petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, zsálya)
-          Zsemlemorzsa, só, bors, olaj, vaj
-          8 db réteslap

Marinált paprikához:

-          2-2 db húsos, zöld, sárga és piros paprika
-          2 kis fej lilahagyma
-          3 tk vágott friss zöldfűszer (petrezselyem, rozmaring, majoránna)
-          4 ek (ízesített) fehérborecet
-          8 ek (szőlőmag) olaj (vagy növényi olaj, de ne olíva olaj legyen, mert az elnyomja a paprika ízét)
-          Só, bors



Elkészítése:
Készítsük el a marinált paprikát elsőként. Alaposan mossuk meg a paprikákat, csumázzuk ki, és vágjuk keresztben, vékony, fél centis csíkokra. Az ecetet keverjük ki az olajjal, sózzuk és ízesítsük, adjuk hozzá a finomra vágott zöld fűszereket, és a vékony csíkokra vágott lilahagymát. Kevés olajon egy serpenyőben, pirítsuk meg, de közben kevergessük, nehogy leégjen. Mikor lepirult, de a paprika még nem esett össze, akkor melegen öntsük a marináló lébe, és keverjük alaposan át. Lefedve tegyük hűvös helyre, hogy az ízek érjenek össze.

Következzék a nyúl. Csontozzuk ki a combokat, és vágjuk apró kockákra. Kevés olajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, és pirítsuk hozzá a kockázott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd elzárjuk az energiát. A zsemlét áztassuk be a tejbe. Vágjuk apróra a zöld fűszereket, és egy tálban keverjük össze a hússal. Nyomogassuk ki a zsemléket, és morzsoljuk bele a tálba. Adjuk hozzá a két tojást, dolgozzuk össze, sózzuk és ízesítsük. Igény szerint szilárdíthatjuk a morzsával.



Hagyjuk pár percet pihenni, közben készítsük elő a réteslapokat. Kettesével terítsük ki, kenjük meg olvasztott vajjal, majd a töltelék negyed részét simítsuk el a tészta közepén, majd négy sarkát hajtsuk vissza, és így fordítsuk sütőlemezre.
Előmelegített sütőben 180 C-on, süssük szép pirosra, kb. 25-30 perc alatt.




Tálaláskor a marinírozott paprikákból készített halom tetejére helyezzük az ízlésesen vágott csomagot.

Jó étvágyat hozzá!

Max

További nyulas receptek:

2010. november 15., hétfő

Francia csoki torta

Cicaanya szülinapját ünnepeltük minap, és mi voltunk a Tittyvel a torta felelősök. Annyi volt a kérése az Ünnepeltnek, csokis torta legyen. Csokis-csokis. Titty mesélt egy francia csoki tortáról, amit valahol olvasott, vagy látott, és mindenki arról regélt, hogy mennyire brutál csokis. Persze pontos recept nem volt, így alapos kutatásba kezdtünk, de egyik sem volt az a verzió, amire azt mondtuk volna, na ez az, ez kell nekünk.Így több recept összegyúrásából született az alábbi torta.
Persze mikor elkészültünk, aznap este megtaláltam Chef Vikinél ezt:-) 
Tehát csoki rajongók figyelem!!



Hozzávalók, egy 26 cm-es formához, 10-12 személy részére:

- 30 dkg vaj (min. 82%-os zsírtartalommal)
- 20 dkg (barna, nád) cukor
- 20 dkg virágméz
- 20 dkg, jó minőségű keserű csokoládé, min. 50% kakaó tartalommal
- 6 db, L-es méretű tojás (38-40 dkg legyen a tojások összes súlya héjastól)
- 10 dkg Graham liszt
- 10 dkg sima liszt
- 10 dkg pirított, aprított mogyoró vagy mandula
- 2-3 tk narancs szirup (elhagyható)

Tálaláshoz:

- vanília fagylalt vagy cukrozatlan tejszínből hab
- és egy kis csoki szósz a teljesség kedvéért



Készítése:

Vágjuk apróra a csokoládét. A vajat a  cukorral és a mézzel, gőz felett főzzük össze, és ha elolvadt a cukor, adjuk hozzá a darabolt csokoládét. Ebbe apránként adagolva, de már nem főzve, adjuk hozzá a felvert tojásokat. Keverjük ki alaposan, majd adjuk hozzá a mogyorót, a lisztet és a narancs szirupot. A kapcsos torta forma alját béleljük ki sütőpapírral, olajozzuk ki a keretet, és ebbe terítsük bele a keveréket.



Előmelegíttet sütőben, 170 C-on, süssük 50-55 percet. Akkor lesz jó, ha a közepe még egy kicsit folyik, de a széle már szilárd. Langyosan tálaljuk, egy gombóc fagylalttal, csoki szósszal vagy tejszínhabbal.

Jó étvágyat hozzá!

Titty és Max

2010. november 13., szombat

Kandírozott citrus karikák (gasztroajándék)

Kandírozott citrus karikák

Karikákra vágva, elkészítve és ezután darabolható, kockázható. Ideális a gyümölcs-kenyerekbe,
kalácsokba, bon-bonokba vagy édességekbe. Készíthetjük, citromból, zöld-citromból vagy
narancsból. Ha tudunk bio (kezeletlen héjú) gyümölcsöt venni, akkor könnyű a dolgunk, de ha
nem, akkor alaposan tisztítsuk meg a héját.
Ez egy kicsit másabb kivitel mint a régebben készített, cukrozott változat.


 Hozzávalók:

- 2 nagyobb narancs
- 2 citrom

- 20 dkg méz
- 40 dkg cukor
- 60 dkg víz
- pár csepp vanília kivonat vagy vanília rúd (el is hagyható)
- 1 mk (zöld-citromos) só


 Tisztítsuk meg alaposan a gyümölcsöket, karikázzuk kb. 1 cm-es szeletekre, és magozzuk ki.
A narancsból érdemes magnélküli verziót választani, a citromnál sajnos ez meg kell tenni.
Tegyük fel egy edénybe annyi vízzel ami bőven ellepi. Forraljuk szép lassan fel és főzzük 20
percet, kis energián.
Szűrjük le a gyümölcsöket, öblítsük le hideg vízzel, és tegyük fel újra bő vízben főni, kis
lángon. Ismét forraljuk fel, majd 20 perc csendes rotyogtatás. Szűrés és öblítés és újra főzzük
fel. Összesen háromszor főzzük kis energián, 20 percet.
Ha kész a harmadik főzet, akkor szűrjük le, öblítsük le, és tegyük félre a gyümölcsöt.
Forraljuk fel a vizet, a mézet, a cukrot és a sót. Főzzük a szirupot 5 percet, ebbe tegyük bele a
gyümölcsöt és főzzük egy órán keresztül kis energián.
Zárjuk le az energiát, és hagyjuk a szirupban kihűlni a gyümölcsöt. Ideális ha a főzést este
csináljuk, és egész éjjel hűl a szirupban.
Csepegtessük le alaposan, terítsük ki sütőpapírral takart sütőlapra. Szárítsuk ki meleg helyen
(pl. szekrény teteje, de ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor 80-100 C˚-on a sütőben 70-80 perc
alatt. Ilyenkor érdemes egy fakanállal kitámasztani a sütőajtót, hogy ne érje hirtelen nagy hő.)


A keletkezett szirupot ne öntsük ki, mert a hűtőbe eltéve, később kiválóan alkalmas
habcsókok, krémek és sütemények ízesítésére.

A karikákat hagyhatjuk egyben vagy fel is kockázhatjuk, és lefedett üvegben sokáig eláll. A
szárazságát magunk állítjuk be, ha szárazabbat készítünk, azt felhasználás előtt áztassuk be
egy kis időre.

Celofánba vagy egy aranyos kis üveg edénybe csomagolva nagyon szép és ízletes gasztro
ajándékot tudunk készíteni.

Max

2010. november 11., csütörtök

Narancsos cukor (gasztroajándék)

Narancsos cukor. Kiváló ízesítő, aromás és szinte minden süteménybe mehet. Tettem a brazil kávélikőrbe is, és a legutóbbi mézes sütibe is. Egyszer láttam bolti verzióját, kis tasakban, mint a vanilin cukor, és persze horror áron.
Legutóbb a párolt káposztához használtam el a narancs levét, ennek a héjából készült a képen látható.

Egy fontos tanács kimaradt, de utólag hozzá írom:

érdemes a cukorral összeaprítani a narancsot, mert akkor az illó olajak a cukorba szívódnak fel, ezáltal lesz aromásabb.



A narancsos cukrot magam készítem. Egy alaposan megtisztított, erre alkalmas narancs héját lehámozom, vékony csíkokra vágom, majd ezt késes aprítóban cukorral összezúzom. Sütőpapírra terítem és két-három napot pihentetem, néha megkeverve. Zárt üvegben sokáig eláll, és remek aromát ad át ha használjuk.


Csomagolás előtt alaposan átkeverem, és ha kell a nagyobb rögöket összezúzom mozsárban. Elegáns celofán tasakban szuper karácsonyi gasztro-ajándék lehet. Egy nagyobb narancs akár 40-50 dkg cukrot is megízesíthet.


Készíthetünk ugyanígy citromos vagy zöld-citromos cukrot, de az annyira nem lesz aromás mint a narancsos.

Jó ajándék készítést!

Max

2010. november 9., kedd

Mézes Mikulás könyv és a KÉS

18 szakács, cukrász, blogger kipróbált, mézeskalács tésztából készült közel 40 receptje az Öné lehet! Hogy mit kell ehhez tennie? Támogassa legalább 1000 forint jelképes összeggel a Gyermekétkeztetési alapítvány mindenki ebédel programját, és megküldöm a fantasztikus karácsonyi elektronikus receptkönyvet. SEGÍTSEN, majd kápráztassa el szeretteit a különleges sütemény, és étel receptekkel.

 Október 23-án, a KÉS program keretén belül civilek, szakácsok, cukrászok, bloggerek közös csapatmunkájaként megalkottunk több, mint 30 új receptet mézeskalácsból. Profi mézesbábosaink pedig remek ajándékötleteket mutattak be, amiket november 1-től bárki megszerezhet, ha támogatja a Gyermekétkeztetési alapítvány mindenki ebédel programját.





Mi a pontos teendő?

1)    Utaljon minimum 1000 forintot a Gyermekétkeztetési Alapítvány számlaszámára. Ez az összeg fedezi egy gyermek egy napi meleg étel szükségletének költségeit.
2)    Természetesen lehet nagyobb összeggel is támogatni a gyerekeket, ezt mindenki saját belátása, és lehetősége szerint teheti meg.
3)    Számlaszám: 10300002-10350923-49020011
4)    Az átutalási megbízás közlemény rovatába írja be a KÉS szót, és az e-mail címét, ahová tudjuk küldeni a későbbiekben az elektronikus kiadványt. Természetesen postai csekken is lehet befizetni, abban az esetben ugyan így kérjük megadni a KÉS szót, és az e-mail címet.
5)    Az e-mali megadása nélkülözhetetlen, mert csak így tudjuk eljuttatni a kiadványt.
6)    A támogatók számára a tervek szerint egy heti átfutással küldjük el a könyvet.

Köszönjük!!!

Max

2010. november 7., vasárnap

Almás párnácska (túrós-olajos tésztában)

Ismét visszanyúlunk a régi receptekhez. Ennek a süteménynek az alap receptje, egy 1963-ban megjelent, Dr. Oetker receptes gyűjteményből származik (Dr. Oetker Backbuch: Backen macht Freude), amire Petra hívta fel a figyelmemet.

Érdekes a tésztája, túró és olaj, de ezzel együtt egy nagyon jó állagú tésztát kapunk. Természetesen az olajat a kedvünk szerint használjuk, ez lehet szőlőmagolaj, kukoricaolaj vagy valamilyen semleges növényi olaj. Tölteléknek én egy zsírjára sütött almát választottam. Az alma lereszelve, és szépen kis lángon megpárolva, és nem tettem hozzá cukrot.. A töltelék titka abban rejlik, minél kevesebb benne a folyadék, mert akkor nem áztatja el a tésztát.

A tésztát is és a formázást-töltést Tittybaba csinálta, én csak a töltelékben és a tészta sütésében vettem részt.


Hozzávalók 10 párnácskához:

- 15 dkg sovány túró
- 6 ek tej
- 6 ek olaj
- 7,5 dkg cukor
- pár csepp vanília kivonat vagy 1 cs vaníliás cukor
- egy csipet (zöld-citromos) só
- 30 dkg liszt
- 2 tk szódabikarbóna vagy sütőpor

Töltelékhez:

- 10-12 ek almapüré (egy jó evőkanálnyi lett bele rakva, és így a tészta-töltelék arány megfelelő lett, aki több töltelékkel szeretné, az két csapott kanállal számoljon párnácskánként )
- 1-2 ek tej a tészta kenéséhez


 Keverjük ki a tejet, az olajat, a cukrot és a túrót jó krémesre. Adjuk hozzá a szódabikarbónát/sütőport és az átszitált lisztet. Dolgozzuk össze, ha kell korrigáljuk a tésztát, akkor jó ha nem ragad se a kezünkre, se az edényhez. Tegyük lefóliázva a hűtőbe 25-30 percre.


Vegyük ki a tésztát és gyúrjuk át egy kicsit. Vágjuk ketté, és nyújtsuk ki vékonyra, akkorára, hogy ki jöjjön belőle 5 db, kb. 10 cm átmérőjű karika. Tegyünk a töltelékből a közepére, és kenjük körbe tejjel, majd illesszük rá a másik korongot. Préseljük le a körbe egy villával, kenjük meg tejjel és tegyük előmelegített sütőbe, 170-180 C-ra, és süssük addig míg szépen megpirul, ez kb. 20 perc.
Közben készítsük le a tészta másik felét is hasonlóan, és azt is süssük ki.

Rácson hagyjuk kihűlni, és ha van kedvünk készítsünk rá egy dekor mázat (nekünk nem volt:-))

Jó étvágyat hozzá!

Tittybaba és Max

2010. november 5., péntek

Brazil stílusú kávélikőr (gasztroajándék)

Kávé, narancs és egy testes száraz vörösbor. Ja és némi konyak/rum. A megszokottal ellentétben ehhez a likőrhöz ne valami pancsot válasszunk, hanem legalább egy közép kategóriás bort, valami jó pincétől, mert ez adja a vázáz az egész likőrnek. Kell még hozzá két narancs reszelt héja, vagy kandírozott narancshéj, vagy két tasak ilyen narancs reszelék.

Készíthetjük rummal vagy konyakkal, a lényeg ne legyen domináns ízű az alkohol.



Hozzávalók kb. 1,5 literhez:

- 7-8 dl száraz vörösbor
- 1 dl fehér rum vagy konyak
- 35 dkg (narancsos) cukor
- 6 g kávé babszem (ez kb. 50 szem)
- narancshéj



Egy nagy üvegbe tegyük alulra a kávészemeket, a narancshéjat, erre a cukrot, a konyakot/rumot és végül a bort. Keverjük el alaposan, majd fedjük le, és tegyük hűvös helyre. Érleljük 4-5 napot, de időnként keverjük össze.

Válasszunk csinos kis üvegeket, amiben szeretnénk tárolni, vagy ajándékozni. Szűrjük le a keveréket, és porciózzuk ki. Alaposan zárjuk le az üveget. Kis masnival, címkével  csinosítsuk ki az üveget és már kész is a remek karácsonyi ajándék.



Inspiráció innen.

Egészségünkre!

Max

2010. november 3., szerda

Sonka só

Tudom egy kicsit megtévesztő lehet a név. Lehetne "nyers sonka só" vagy "füstölt sonka só". Igazából nem tudtam jól lefordítani magyarra az eredeti "sale di proscutto" vagy a "sare de jambon crud" címeket.
De mi is ez?
Eredetében egy spanyol étel ízesítő, ami a só tartalmával és nyers, füstölt ízével bolondítja meg az ételeket. Használhatjuk krémekbe, fűszervajakba, rizottóra, krémlevesekre vagy akár egy szelet vajas bagettre is.
Készítettem már a saját füstölt sonkánkból is, de nagyon finom lett marhasonkából is.

Megrendelhető a Max-gastro oldalán.


Elkészítése:

10 dkg jó minőségű nyers, füstölt sonkát szabadítsunk meg a zsíros részétől. Terítsünk tiszta sütőpapírt egy lemezre, erre a sonka szeleteket, majd ismét egy tiszta lap. Sodrófával görgessük meg egy kicsit, és tegyük előmelegített sütőbe, 200 C-ra, úgy 10 percre.



Kapcsoljuk le a sütőt, vegyük le a felső sütőpapírt, és így hagyjuk még a meleg sütőben pihenni 10 percet. Vegyük ki, itassuk le az esetlegesen kisült zsiradékot, és hagyjuk teljesen kihűlni. Törjük össze kisebb darabokra, és egy késes aprítóval zúzzuk össze apró morzsákra. Fedeles üvegben hűtőben hetekig eltarthatjuk. Egy részét kivettem, és kétszeres mennyiségű sóval összekevertem. Így kaptam egy aromákban gazdag, füstös ízesítőt, ami akár gasztro-ajándéknak is kitűnő.

Ti mire használnátok?

Max

2010. november 2., kedd

A nagy Mézes Mikulás könyv és a KÉS támogatása

18 szakács, cukrász, blogger kipróbált, mézeskalács tésztából készült közel 40 receptje az Öné lehet! Hogy mit kell ehhez tennie? Támogassa legalább 1000 forint jelképes összeggel a Gyermekétkeztetési alapítvány mindenki ebédel programját, és megküldöm a fantasztikus karácsonyi elektronikus receptkönyvet. SEGÍTSEN, majd kápráztassa el szeretteit a különleges sütemény, és étel receptekkel.

 Október 23-án, a KÉS program keretén belül civilek, szakácsok, cukrászok, bloggerek közös csapatmunkájaként megalkottunk új recepteket mézeskalácsból. Profi mézesbábosaink pedig remek ajándékötleteket mutattak be, amiket november 1-től bárki megszerezhet, ha támogatja a Gyermekétkeztetési alapítvány mindenki ebédel programját.



Mit kell tenni azért hogy ez a nagyszerű könyv az Öné legyen? Csak emlékeztetőül, hogy ez egy különleges receptgyűjtemény, ami kifejezetten erre az alkalomra lett megszerkesztve.



1)    Utaljon minimum 1000 forintot a Gyermekétkeztetési Alapítvány számlaszámára. Ez az összeg fedezi egy gyermek egy napi meleg étel szükségletének költségeit.
2)    Természetesen lehet nagyobb összeggel is támogatni a gyerekeket, ezt mindenki saját belátása, és lehetősége szerint teheti meg.
3)    Számlaszám: 10300002-10350923-49020011
4)    Az átutalási megbízás közlemény rovatába írja be a KÉS szót, és az e-mail címét, ahová tudjuk küldeni a későbbiekben az elektronikus kiadványt. Természetesen postai csekken is lehet befizetni, abban az esetben ugyan így kérjük megadni a KÉS szót, és az e-mail címet.
5)    Az e-mali megadása nélkülözhetetlen, mert csak így tudjuk eljuttatni a kiadványt.

Köszönjük a nagylelkű támogatását és reméljük sok örömét leli a Mézes Mikulás receptes könyvben!

A KÉS lelkes csapata.

Max

2010. november 1., hétfő

Kenyér sütő tanfolyamon Limaránál:

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy ismét találkozhattam Limarával. Egy pompás délutánt töltöttünk együtt, finom falatok között, és természetesen sütöttünk egy kenyeret is. Sütök én kenyeret és egyebeket már régóta, de most hogy megsütöttük az öreg-tésztás fehér kenyerét, másképpen nézek a kenyérre. Nagyon sok apró dolgot, trükköt praktikát tanultam, és mély impulzusok értek. Készítettem egy kis összefoglalót, de elárulom, hogy az együtt töltött idő több mint hat óra volt:-)

Ez jelképesen volt "tanfolyam", inkább apró trükkökkel, impulzusokkal teli baráti találkozó. 


Vendégváró falatok, szilvalekvárral töltve


Limara konyhájában


Ebéddel is készült, az első Pásztor pitéje (Shepherd Pie), ami nagyon ízlett


Készítettünk egy öreg-tésztás fehér kenyeret, itt éppen az állagot ellenőrizzük


formázási praktikák


míg kelt a kenyér, addig beszélgettünk


megformázva, sütés előtt a Cocottban


megsülve, olyan guszta:-)


Rácson hűtve, míg kézzel fogható állapotba került, mert megkaptuk, és ezt vacsoráztunk.

Nagyon szépen köszönjük az együtt töltött perceket kedves Limara!!

Max

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin