Valahol mélyen az emlékeimben derengett Jamie Oliver által készített édes cseresznyés focaccia. Át is lapoztam JamieO-nak a házban fellelhető irományait, és megleltem (..és egyszerűen főzz! c. művében található).
Annyit módosítottam a dolgokon, hogy a tésztát időzítővel, a kenyérsütő gépben beállíottam reggelre, a cseresznyét és kb. 1 marék meggyet viszont este kimagoztam, és megszórtam két teáskanálnyi vaníliás cukor és 2 ek baranacukor keverékével. Így elraktam a hűtőbe pihenni.
hozzávalók:
1 adag fehér kenyér alaptészta
kb. 1 kg magozott cseresznye és meggy keveréke
2 tk vaníliás cukor
2 ek barnacukor, ezekkel szórtam meg a gyümölcsöt előző este
10 dk vaj
2-3 ek barnacukor
Az elkészített tésztát kinyújtom kb. 3-4 centiméter vastagra, és belesimítom a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A cukrozott gyümölcsről a levet leöntöttem, majd tészta tetejére kanalaztam.
A gyümölcsöt belenyomkodom az ujjammal a tésztába, kell ez a "wellnes eljárás".
Megszórom a tetejét a maradék cukorral, és rá darabolom a vajat. Meleg helyen megkelesztem a duplájára.
Előmelegített sütőben, 180 c-on megsütöm úgy 35-40 perc alatt.
Isteni langyosan egy pohár tejjel reggelire, de ha ebéd utáni desszertnek készítjük, akkor egy gombóc vanília fagyival fogyasszuk.
3 megjegyzés:
Nagyon érdekesen hangzik, mégis kicsit nehéz elképzelni! Nincs túl nagy kontraszt a nem édes kenyértészta és a mézédes gyümölcs között?
Érdekes, de nem, sőt talán ellensúlyozza a gyümölcsöt. Nagyon ízlett, el is fogyott, szerintem érdemes kipróbálni.
milyen érdekes! megvan a könyv, de csak most, hogy nálad néztem, jutott eszembe, hogy állítólag az anyai nagyapám mindig kenyérrel ette a cseresznyét!
Megjegyzés küldése