2008. június 8., vasárnap

Cseresznyés focacccia by JamieO

Tegnap Anyukámék meglátogattak, és többek között kaptunk két nagy doboz cseresznyét. Az egyiket azonnal elpusztíttottuk, de a másikkal kezdeni akartam valamit.

Valahol mélyen az emlékeimben derengett Jamie Oliver által készített édes cseresznyés focaccia. Át is lapoztam JamieO-nak a házban fellelhető irományait, és megleltem (..és egyszerűen főzz! c. művében található).

Annyit módosítottam a dolgokon, hogy a tésztát időzítővel, a kenyérsütő gépben beállíottam reggelre, a cseresznyét és kb. 1 marék meggyet viszont este kimagoztam, és megszórtam két teáskanálnyi vaníliás cukor és 2 ek baranacukor keverékével. Így elraktam a hűtőbe pihenni.



hozzávalók:

1 adag fehér kenyér alaptészta

kb. 1 kg magozott cseresznye és meggy keveréke
2 tk vaníliás cukor
2 ek barnacukor, ezekkel szórtam meg a gyümölcsöt előző este

10 dk vaj
2-3 ek barnacukor



Az elkészített tésztát kinyújtom kb. 3-4 centiméter vastagra, és belesimítom a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A cukrozott gyümölcsről a levet leöntöttem, majd tészta tetejére kanalaztam.

A gyümölcsöt belenyomkodom az ujjammal a tésztába, kell ez a "wellnes eljárás".

Megszórom a tetejét a maradék cukorral, és rá darabolom a vajat. Meleg helyen megkelesztem a duplájára.



Előmelegített sütőben, 180 c-on megsütöm úgy 35-40 perc alatt.

Isteni langyosan egy pohár tejjel reggelire, de ha ebéd utáni desszertnek készítjük, akkor egy gombóc vanília fagyival fogyasszuk.

3 megjegyzés:

VOKinga írta...

Nagyon érdekesen hangzik, mégis kicsit nehéz elképzelni! Nincs túl nagy kontraszt a nem édes kenyértészta és a mézédes gyümölcs között?

Max írta...

Érdekes, de nem, sőt talán ellensúlyozza a gyümölcsöt. Nagyon ízlett, el is fogyott, szerintem érdemes kipróbálni.

Névtelen írta...

milyen érdekes! megvan a könyv, de csak most, hogy nálad néztem, jutott eszembe, hogy állítólag az anyai nagyapám mindig kenyérrel ette a cseresznyét!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin