2009. június 13., szombat

18+: vanília fagylalt, tengeri só és olívaolaj

gelato con olio e sale

Csak bátraknak!

Több mint 3 éve szemezek ezzel az összeállítással, de csak most érett meg. Kár. Kár volt ennyit várni.
JamieO bbc-s műsorában hallottam előszőr az összeállításról, és akkor borsózott a hátam a gondolattól. Késöbb szerepelt az olasz kaják című remekművében is. Kicsit tartottam tőle, de a háttérben rendesen mocorgott.

Aztán szép lassan megérett a dolog, és most miután van a konyhában jó minőségű virgin olívaolaj és só, a fagyi meg adott volt, bevállaltam.



Nagyon fontos, és ezt JamieO is hangsúlyozza, hogy csak prémium termékkel érdemes kipróbálni.

Extra szűz olívaolajjal, azzal a széna illatúval, amiben érezzük az egész rétet és a mediterrán világot.

Prémium vanília fagylalt. Nem jégkrém, az más kategória, csak fagylalt. Olyan amiben látszanak a magok. Mert az vaníliából van. Ha nem tudunk készíteni, akkor vegyünk pár gombóccal a kedvenc cukrászdánkból/fagyizónkból, és azzal. de előtte együnk pár falatnyit a fagyiból, és ellenőrizzük le, hogy megfelelő a minősége:)

Tengeri só, igaz nem a "tenger virága", csak egy jó görög só volt.





A fagyi legyen krémes, de ne folyós. Finoman csorgassuk meg az olajjal és arra morzsoljunk sót. Ha kanalazzuk, akkor úgy hogy mindenből jusson a kanálba.

Frenetikus ízorgia. A só nem elviszi az ízt, hanem megerősítí.

Bátraknak! De szinte kötelező!

30 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Nagy kedvet csináltál hozzá!! Most már nagyon kíváncsi vagyok erre az ízélményre!

Ancsika írta...

Ez aztán a kihívás! Azt hiszem belevágok! :))))

trinity írta...

Bevallom-nem tudom elképzelni, milyen lehet...Úgy vagyok vele, mint a sós karamellával! Persze, azért-épp ezért megkóstolnám!!!!

Cicolány írta...

Én valószinű nem merném kipróbálni,pedig bevállalós vagyok.

Unknown írta...

Gondolom csak a gyenesdiási vaníliafagyival az igazi ;)
Létezik amúgy olivaolaj fagylalt is. No meg nagyon finom a vaníliával aromatizált olivaolaj is - gyakran használom szárnyas, tengeri gyümölcs vagy hal pirításához.
Egyébként vannak olyan olivaolajok, amik kimondottan desszerthez jók - a júniusi Feinschmeckerben olvasható egy nagyobb olivaolajteszt ill. a májusi essen und trinkenben is volt egy cikk ehhez (ld. http://www.gutes-olivenoel.de/).

Chef Viki írta...

Jaja, mint a sós karamella! Nekem pl. a mogyoróvaj is nagyon bejött édes sütikbe, s szeretem az ellentétes ízeket!

Na majd aug. 15-én teszünk egy próbát :-))

Belly írta...

Én is imádom az ellentétes ízeket,de ez az olajos fagyi.....Hát sokat kell még gondolkodnom rajta,hogy elkészítsem e,de ha valaki csak úgy megdobna vele,valószínű belevágnék{kanalaznék:-)}Annyira jó,hogy neked mindig vannak ilyen ötletek a tarsolyodban,a tejfeles eper állandó vendég nálunk,abba se tudjuk hagyni szinte{mi lesz velünk,ha leszedtük az összes epret?:-(}

Max írta...

Lúdanyó, Mian: hajrá!! Én ma dobtam be barátoknak, a Hölgyek tök oda voltak, és kikanalazták az utolsó falatot is:)

Lily: sós karamell alapmű, majd ha jösz, muatok sós alappasztát:)

Cicólány: na, az én kedvemért, légyszike:)

Beat: üdv, régen hallottalak, és kösz az ajánlót, én a narancsos olívára teszek legközelebb, de azt mással gondoltam, majd írom

CV: már nagyon várom azt a próbát!!

Belly: gyere el hozzám, és közösen bedobunk egy adagot;)

starfi írta...

max, ez aztán tényleg nagyon bátor!:) és amennyire nem tetszett először az ötlet, annyira jobban tetszik most.

Max írta...

SF: bátraké a cseresznye, hajrá, hidd el nagy élmény!

Belly írta...

Max!

Már tervbe van véve,hogy útba ejtünk nyáron:-D

Névtelen írta...

Tudtok Fehérváron egy jó fagyist, ahol vehetnék igazi vanília fagyit ehhez a csodához? Van itthon burbon vaníliás jégkrém, ha minden kötél szakad, egy próba talán azzal is jó lesz. tatin

Cicolány írta...

Max,nem igérem!

Max írta...

Belly: várom, nagyon, ma itt volt nálam Lilian (és Férje) és Duende, megtörtént, majd olvasd el hogy mit nyilatkoznak.

Tatin: a várkörútról nyíló utcában van egy fagyis, csak gombócost ad, attól bátran vehetsz, bocs nem tudom a nevét

Névtelen írta...

Max, Tatin,
Viniczai, ő van a Budai úton, ami a Várkörútról nyílik...

Max,
az ízkombinációval talán nem lenne gondom, de nem okoz ez így gyorsabb bélmozgást??
üdv, Agi

Max írta...

Ági: köszi a címet, igen Ők azok.
bélmozgás: nem vettük észre, többször fogyasztottuk, 2-3 emberke evett egy gombócot, tehát nem sokat (nincs habzsi-dőzsi:)

szepyke írta...

Hu, ez tényleg bátor!Ha bekapnék egy kanálnyi olajat, így epe nélkül, holnapig a "kétbetüs" fogjává válnék... Egyszerűen hihetetlen, hogy ez akár jó is lehet. Huh, valahogy ez nekem sok.

Max írta...

Szepy: az előzmények után, látom meggondoltan fogalmazol:)

hidd el, nagy élmény!!!

szepyke írta...

Fejlődök... Még véletlenül sem kérnék egy kanálnyit sem, mert kopognának, aztán...
:DDDDDD

Garffyka írta...

Brrr! Ha nem Te ajánlanád, azt mondanám, elment az ember esze ... de így ... ha sikerül igazán jó vaníliafagyihoz jutnom, azt hiszem megkóstolom ... apropó, tudsz valamerre egy igazán jó fagyizót? :-DD

duende írta...

Még egyszer köszönöm a szíves vendéglátást, és az isteni fagyit! Én rabja lettem azt hiszem ennek az olívaolajas finomságnak...

Isteni finom volt! :)

Max írta...

SzepY: támaszd ki az ajtót a hámozóval:))

Garffyka: majd hallgasd (olvasd el) meg Lily mit ír, mert megvolt a bátorság próba!!

Duende: nagyon örülök, és nagyon szívesen!!!

erős ildikó írta...

Ez igazi csoda, feltétlenül kipróbálom, köszi!

Névtelen írta...

Max, Ági köszi a Viniczais infót, hamarosan én is kipróbálom ezt az érdekes megoldást. tatin

Max írta...

Tatin: várom a véleményedet!!

Millie írta...

Ezt muszáj lesz kipróbálnom! Két hétre béreltünk egy házat Máriafürdőn, visszük a bringákat is, így tuti meglátogatunk!!!!

Marjan írta...

Elsőre csak néztem, hogy mi a fene ez, de asszem ki kell próbálnom ;-)

Limara írta...

Ma kipróbálom, de (remélem) idén nem menekülsz, hamarosan meglátogatlak:))

Max írta...

Limara: várom a reakciót, és nagyon várom a többször elhalasztott találkát végre!

Limara írta...

Mennyei! örök hála!:))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin