2009. június 16., kedd

Csirke java színes, pikáns mártással

A hirtelen jött nagy melegben valami könnyűt szerettem volna, de mégis laktatót. Ez lett belőle, és igazán jól sikerült, mindeki dícsérte, még a Soma is lelkesen evett belőle, pedig sok-sok zöldség volt benne, és tésztával kellett enni?.
Brrr... hova jut a világ? húst tésztával???
Egy kis mediterrán fílíng:)

ebből a mennyiségből 7-8 adag jön ki.



Csirke java színes, pikáns mártással, széles metélt ágyon, max kedvére

Hozzávalók:

60-70 dkg csirkemell filé

olaj, liszt, só, bors


a mártáshoz:

2 fej fehér hagyma

½ narancssárga (kaliforniai) paprika

2 kis tv paprika

2-3 grillezett, olajban érlelt piros (kaliforniai) paprika

4-5 kicsi csemege uborka


2-3 dl főző tejszín

2-3 tk keményítő

4-5 dkg vaj

só, bors, majoránna, petrezselyem zöldje,



A húst megmosom és centi vastag szeletekre vágom ferdén, egy fél mellfiléből kijön 4-5 szelet. Sózom, borsozom, és hagyom pihenni pár percet. Utána két fólia lap között finoman megütögetem a klopfolóval.




Olívaolaj és napraforgó olaj keverékét melegítem egy mély serpenyőben. A hús szeleteket megforgatom lisztben, és kicsi energián, pirosra sütöm mindkét oldalát az olajban. Kiveszem egy tálaló tálra és megsütöm a többi szeletet is.





Míg sül a hús, felkockázom a hagymát és a tv paprikát és a narancssárga paprikát, és közben lecsepegtetem az uborkát és a grillezett olajos paprikát.

Végeztem a hús sütésével, a visszamaradt zsiradékon üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a paprika kockákat, és kevergetve megpárolom. Ha kell, önthetünk alá pár korty vizet, hogy ne égjen le.



Felkockázom az uborkát és a grillezett paprikát is. Az uborkát is megpárolom a keverékkel, és hozzá teszem a grillezett paprikát is, de ez könnyen összetörik, így már óvatosan kevergetem.






Sózom, borsozom és hozzáadom a majoránnát is. A keményítőt kikeverem egy kis vízzel, és felöntöm a tejszínnel. Keverés közben ráöntöm a zöldségre, és kiforralom. Itt lehet a kívánt szaft mennyiséget és a sűrűségét beállítani. Alaposan kiforralom és megkóstolom, ha kell, ízesítem, és hozzáadom a vajdarabkákat. Ettől lesz krémes és szép fényes a mártás.


Ha kész a mártás, a sült húsokat visszarakom, hogy ne száradjon ki.

Kifőtt tésztával (jelen esetben széles metélttel), és petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk.




Grillezett, olajban érlelt paprika: érdemes a családi grillezések alkalmával, vagy a tűzhely gázlángján megsütni a paprikát, a szenes héját, magházát eltávolítani, majd pár csepp ecettel meglocsolni, és olajjal felönteni. Hideg helyen jól letárolható, kiválóan alkalmas saláták, köretek dúsításához, színesítéséhez. Ha nem tudunk készíteni, a német diszkont láncok (lidl és az aldi) is forgalmaz üveges verziót, használhatjuk azt is, bár az ecetben érlelt, azzal érdemes finoman bánni, adagolni.


9 megjegyzés:

Tündér írta...

Nagyon tetszik! Jól jönne ebédre ez a csirkehusi:)
Sajnálom, hogy tavaly nem olvasgattam gasztro blogokat - technikai okok miatt -mert akkor tudtam volna a Bringatanyáról és feltétlenül meglátogattunk volna az tuti:))))Gyenesdiáson nyaraltunk néhány napot... Pazar ez a fagyi kínálat! Csak gratulálni tudok!

Ancsika írta...

Díjazom az ízlésed, Max! :)

trinity írta...

Ó, de finom!!!Olyan szép színes is-igazi nyári kompozíció!

Chef Viki írta...

Hm, jöhet! Szuper!

A tészta és hús nem ördögtől származó dolog :-)

Garffyka írta...

Tetszik a címe (is), Max kedvére :D
Nekem is kedvemre lenne egy ilyen vacsora :)

Kata írta...

Így jó, ahogy van:))ez nálunk is bejönne!

szepyke írta...

Éhes vagyok, vagy az lettem, már nem is tudom...:D

Max írta...

Tündér: én is sajnálom:(

Mian, Lily, CV: köszike

Garffyka, Kata: már elfogyott

Szepy: Te most ettél meg egy csomó fagyit, arra ez nem jó:)))

szepyke írta...

Még nem ettem meg, még eszem. Még kb egy óra...:DD

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin