2011. november 27., vasárnap

Beszéljünk róla: Vaj vagy margarin 1.

Nagy kérdés, ami megosztja a felhasználókat és fogyasztókat is. Beszélnünk kell róla, mert nem minden világos, és a reklámok alaposan félrevezetik a vásárlókat. Ahhoz hogy teljes képet tudjunk alkotni, azt gondolom, több oldalról is meg kell vizsgálni ezt a kérdést. Több részletben szeretném a véleményeket közölni. Az első akit megkérdeztem erről a témáról, az Árvai Krisztina táplálkozási szakértő, a Rita konyhája egyik szerkesztője:


Margarin vagy vaj


Napi szinten megy a vita: együk a margarint vagy ne együk, hiszen a tévében, az újságokban annyi szépet és jót mondanak róla. Így karácsonykor főleg dömpingáru, hiszen jön sütemények ünnepe, és igen, margarinnal olcsóbb sütni. Én tömören azt mondanám: az emberek többsége azért fogyasztja a margarint, mert ennek jobb a marketingje. Illetve a margarinnak van, a vajnak meg nincs.
A margarinból lehet venni simát, tejszíneset, sózottat, édesítettet, kalória csökkentettet, szívbarátot, kerek dobozost, szögletes dobozost, szép fóliába csomagoltat.....mintha Gombóc Artúr csoki választékát sorolnám.
Vajból pedig? Boltit vagy házit, a feldolgozástól függően zsírosabbat vagy nem annyira zsírosat, esetleg a tehén fajtájától és elfogyasztott táplálékától függően sárgábbat vagy fehérebbet.

Margarin


Margarin (a kép innen, köszönjük)

Alapvető probléma, hogy a margarint fogyasztók nagy százaléka sajnos nincs tisztában azzal, hogy valójában mit használ nap, mint nap. Nem mindenkinek egyértelmű, hogy a margarin nem tejből van. Nézzük, miből állítják elő a margarint: növényi zsírok, olajok, emulgeálószerek, színezék, ízesítő aroma, só, eltarthatóságát biztosító adalékanyag, némelyikben tejpor, tejsavópor, hogy „vajasabb” íze legyen. Tartalmazhat hozzáadott vitaminokat, amelyek sosem tudnak olyan mértékben hasznosulni, mint természetes társaik.
Hazánkban a napraforgó-, repce-, szója-, kukoricacsíra olaj, illetve a pálmamag és pálmaolaj a margaringyártás legfőbb alapanyaga. A margarint eredetileg III. Napóleon idején találták ki, a cél az volt, hogy a katonáknak és a szegény néprétegnek legyen mit enniük Párizs ostroma alatt. Margarin fogyasztását kifejezetten testsúlycsökkentésre, illetve koleszterinmentessége (növényi zsiradék) miatt javasolják. De mi van azzal a margarinmennyiséggel, amit nem a kenyérre kenünk? Ha csak annyi margarint fogyasztanánk, amennyit reggel a kenyerünkre teszünk, nem lenne semmi gond. De margarint tartalmaz a keksz, a ropi, a félkész ételek, mélyhűtött pékáruk, leves porok, pizzák, gyorséttermi ételek, és az éttermek is használják az ételek készítéséhez. A margarinban található transzzsírok biológiailag kifejezetten károsak, érelmeszesedést okoznak és rákkeltő hatásúak. A margarinok gyártása folyamán nem tudják teljesen nullára csökkenteni a káros zsírok mennyiségét. Veszélyességüket az is bizonyítja, hogy számos országban törvényileg minimalizálták a megengedett mennyiséget a termékekben, New York város pedig betiltotta az éttermekben a főzőmargarinok használatát. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint maximum 2 gramm transz-zsírt lehetne fogyasztani. Egy ebédre elfogyasztott nagy adag sült krumpli már 6-8 gramm káros zsírt is tartalmazhat. 

Szerintem ez elgondolkodtató! Mint mindig, itt is a mennyiségekkel van a baj. Hogyan tudnánk a margarinfogyasztásunkat minimalizálni? A legegyszerűbben azzal, ha nem fogyasztunk feldolgozott élelmiszereket.

Vaj

Vaj (a kép innen, köszönjük)

A vaj az emberiség egyik legősibb, állati zsiradékból, tejből és tejszínből készített élelmiszere. Hazánkban elsősorban tehéntejből készül, emiatt tejfehérje-allergiások számára nem javasolt. A vaj legalább 70-80% tejzsírt tartalmaz. A tejben lévő, zsírban oldódó A-, D-, E-vitaminok, illetve a rákellenes konjugált linolsavak találhatók meg benne természetes állapotban. Könnyen emészthető zsiradék, ezért gyomor és nyombélfekélyes betegek is fogyaszthatják. Mivel a vaj állati zsiradékot tartalmaz, ezért koleszterin is található benne. 10 gramm vaj 23 mg koleszterinterhelést jelent. Viszonylag magas a kalóriatartalma, ezért mindenképp visszafogottabb fogyasztását javasolnám.

Margarin vagy vaj? 
Ha margarin, akkor jobb minőségű, ha vaj, akkor mennyiségileg kevesebb legyen. De ne essünk abba az illúzióba, hogy ha a reggeli kenyeret margarinnal kenjük, azzal már mindent megtettünk az egészségünkért.
Ha a nap többi étkezése nem mondható változatosan táplálónak, hiába fogyasztjuk a kalória csökkentett és koleszterinmentes „egészséges” margarint, táplálkozásunk nem lesz egészségesebb.

Árvai Krisztina
Ritakonyhaja.hu Táplálkozási Tanácsadója
Kikka és Max

11 megjegyzés:

martinelli írta...

Ha lehet, akkor egyik sem. Ha mégis kell, akkor vaj.

Névtelen írta...

Ha megnézitek a gyártás folyamatát, eldönthetitek melyiket fogyasszátok.Szép napot kíván : Ilus

N.Zsuzsi írta...

nem is értem, hogy lehet ez valakinek kérdés. naná, hogy vaj.

M@rti írta...

Ez hasznos volt,köszönjük! Az más kérdés, hogy kihagyni nem tudjuk szinte egyiket sem a legtöbb süteményből. :-)

Max írta...

Nem a megkülönböztetés a célunk, mi is használunk ezt is és azt is, csak próbáljuk arra felhívni a figyelmet, hogy nem mindegy mikor és mit.

t3v, az okostojas írta...

a transz-zsírsavakat mostanság már nagyjából sikerül az előállítás során kivonni, ez csökkenti a támadási pontok mennyiségét.

ami szerintem eldöntheti a kérdést: létezik vaj ízű margarin, de nem létezik margarin ízű vaj. ugye nem kell feltennem a kérdést, hogy miért? :)

bévé írta...

A marketingről pedig annyit, hogy velem egykorú anyukák többen is megkérdezték már tőlem, amikor a vaj mellet kampányolok, hogy jó, de akkor mivel sütöd a süteményeket, ha nem margarinnal? Annyira beléjük táplálták, hogy sütni csak margarinnal lehet, hogy az hihetetlen.
Egy időben én is lelkes szívbarát margarin fogyasztó voltam, egészen addig, amíg el nem olvastam a margarin gyártási folyamatát. Ott, akkor azt mondtam, hogy én ezt a vegyipari hulladékot nem vagyok hajlandó megenni... http://www.hazipatika.com/articles/Margarin_az_eheto_gyongy?aid=20080609134117

Max írta...

BéVé! Megértem(-:

Névtelen írta...

Remek post!
Egy valami azonban nagyon zavar, főleg, ha ízlésformálásról van szó.
Az utolsó mondatban lévő "fogyasszuk" helytelen, mivel kijelentő mondatban, ez a suk-sükölés tipikus esete sz-re végződő szóval. Kijelentő mondatban, a "fogyasztjuk" a helyes forma.
Üdv,
Kenyeres Reni

Max írta...

Köszönjük, és továbbítva a szerzőnek.

Max írta...

Még egyszer köszönjük, és javítottuk.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin