2011. november 17., csütörtök

Mári nénje burgonyás pogácsája

A kedvenc burgonyás pogácsa receptem. Szerintem könnyű elkészíteni, csak a várakozási idő hosszú. De ezért érdemes várni. A készítésekor alap vitakérdés, hogy héjában főtt burgonya, vagy simán főtt burgonya. Én most hámozott, kockázott főtt burgonyából készítettem, és nem éreztem, hogy ez az ízében befolyásolná.




Hozzávalók:

-          25 dkg főtt burgonya
-          75 dkg sima liszt
-          15 dkg zsír
-          2,5 dl tej
-          3 dkg élesztő
-          1 tojás
-          1 ek só
-          1 kk cukor
-          A kenéséhez egy egész tojás




A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, keverjük össze és hagyjuk pár percet pihenni. A zsírt olvasszuk meg, a burgonyát pedig törjük össze. Az átszitált liszthez adjuk hozzá a tojást, a tejes kovászt, a tört burgonyát, a langyos, olvasztott zsírt, a sót és dagasszunk belőle lágy, puha tésztát. Letakarva hagyjuk pihenni egy órát.
A tésztát gyúrjuk át, nyújtsunk belőle, 1,5-2 cm magas tészta lapot. A tetejét egy éles késsel rácsozzuk be, majd szaggassuk ki pogácsa szaggatóval. A szaggató méretének kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a tészta a duplájára fog megkelni.





A kiszaggatott pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és letakarva kelesszük két órát. Közben melegítsük elő a sütőt 200 C-ra, a pogácsa tetejét kenjük le a felvert tojással és süssük szép pirosra. A sütőből kivéve pár percet hagyjuk a tepsin pihenni, majd utána egy nagy tálra szedve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj de kis pofásak!!! Nyálcsurgató smiley :-)

A névadó hölgyről lehet tudni valamit? :-) Ki az a Mári néni?

Bianka írta...

Pogácsát, pogácsával ennék

Max írta...

Így szerepel a családi receptesben(-:

Bianka, ezzel többen vagyunk így(-:

Csilla írta...

Én délután amint megláttam, nekiálltam, még a hosszú elkészítés sem riasztott vissza! :))) Estére készen is lettek! Teljes a siker! :)Persze koránt sem lettek ilyen szépek! :)
Köszi a receptet, ha nem bánod én is felteszem majd a blogomra. :)
Sajnos nekem a pogik alja mindig egy kicsit kemény, nem tudom, mi lehet az oka? :S

Max írta...

Örülök, ha jól sikerült. lehet hogy erősen süt a sütő alja, azt hiszem ilyenkor szoktak cserepet tenni bele, mert az elosztja a hőt.

4Gyerek írta...

a kocka el van vetve. holnap kiderül mit aratok.
ugyanis ezt az adagot szoroztam 3-al, s ez lesz a holnapi ovis ünnepélyre. megfejelve még vagy 50 db sörösdoboz méretű kürtőskaláccsal.
ez volt a kérés.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin