Kedvesem szülinapi tortája. Csupa csokis, marcipános torta, csoki (és marcipán) függőknek. A tészta mandulás, kevés liszttel, a krémet pedig rizsliszttel főztem fel. A cukrot mindenhol kiváltottam, nyírfacukor és dextróz keverékét használtam. Fontos még a jó minőségű kakaópor is, hiszen az adja a végső csokis ízt. És rájöttem, nehéz csokoládétortáról nem tudok normális képet csinálni.
Hozzávalók, egy 25 cm-es, kapcsos tortaformához:
Tészta:
- 6 db tojás
- 6 ek finomra őrölt mandula
- 3 ek kakaópor
- 2 ek liszt
- 6 ek nyírfacukor (vagy dextróz)
- 1 csipet (lime-os) só
Krém:
- 4 egész tojás
- 4 ek rizsliszt (vagy sima liszt, keményítő)
- 40 dkg porcukor (vagy nyírfacukor, dextróz)
- 6 ek hideg tej
- 1 tk vanília-kivonat
- 6 ek kakaópor
- 1 csipet (citromos) só
- 4 dl hideg tej
- 20 dkg sózatlan vaj
Töltelék:
- 20 dkg marcipán massza, a nyújtásához kevéske porcukor
Először főzzük össze a krémet. A lisztet keverjük össze a sóval, a kakaóporral, és a porcukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a 6 evőkanál tejet. Keverjük jól össze, adjuk hozzá a vanília kivonatot és a 4 dl tejet, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.
Ha besűrűsödött, vegyük az energiát takarékra, és pár percet, folyamatosan kevergetve főzzük. Zárjuk el az energiát, és keverjük bele, a kis kockákra vágott vajat. Tegyük félre hűlni, de időnként keverjük át.
Tészta készítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. A tojásokat válasszuk szét. A mandulát keverjük össze a liszttel és a kakaóporral. A fehérjéket egy csipet sóval verjük fel habosra, és amikor kezd keményedni, apránként adjuk hozzá a cukrot. Keverés közben csurgassuk hozzá lassan a sárgáját, és verjük fel jó habosra. Egy spatulával, óvatosan keverjük bele a kakaós lisztet. A tortaforma alját béleljük ki papírral, az oldalát pedig spricceljük meg egy kis vízzel. Simítsuk bele a tésztát és tegyük a meleg sütőbe. 30-35 perc alatt süssük készre, de tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük.
Ha megsült, vegyük ki a tésztát, pár percet hagyjuk a formába, majd az oldalát pattintsuk le. Óvatosan a tésztát tegyük át rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Töltés és díszítés:
A kihűlt tésztát vágjuk óvatosan három részre. Az alsót kenjük meg a kihűlt krémmel. Nyújtsuk ki a marcipánt, vágjunk ki belőle, a torta átmérőjénél 2 centivel kisebb kört és azt óvatosan terítsük rá a krémre. A középső lapot is kenjük meg, de vékonyan krémmel, ezt fordítsuk rá az alsó krémes lapra. A tészta tetejét is kenjük be a krémmel, és illesszük rá a legutolsó, felső tésztát. A maradék krémmel vonjuk be a torta szélét és tetejét is, a leeső marcipán masszából készítsünk díszítést a tetejére. Tegyük hideg helyre, legalább 2-3 órára, de egy egész éjszaka az igazi.
Jó étvágyat!
Max
9 megjegyzés:
Isten éltesse Cicaanyát!!! A torta áááááááááááállati!!
Egyébként így igaz: én sem tudok normális képet csinálni csokis dolgokról! Nem és nem!
Ha kicsereled azt a maradek lisztet is rizslisztre, akkor en is ehetek!
Isten éltesse az ünnepeltet és a párját, aki ilyen finom tortát készített. Egy jó tanács bármilyen sötét tónusú étel fotózásához: ne tálald fehér, vagy világos alapon! Ui. ezek a nagyon okos fényképezőgépek exponáláskor igyekeznek középarányost számítani a visszaverődött fény alapján és emiatt történik meg, hogy vagy a világos részletei jönnek ki jól és sötét nem, vagy a sötét lesz tónusos és a világos teljesen eltűnik.
Isten éltesse kedvesedet nagyon sokáig! Nagyon szép tortád készítettél és nagyon finom lehetett!
Sok boldogságot az ünnepeltnek
Köszönöm szépen az ünnepelt nevében.
CV! Tudod, ne erőltessük a csokisat!!(-:
Esc! oks, csere +lesz
Alíz, köszike a tanácsot, ki fogom (fogjuk, mert CV is küzd ezzel a problemával) próbálni!
Éva, Bianka, köszönjük, és nagyon finom volt!
Szerintem nagyon jól mutat ez a torta, és biztosan finom is lehetett! Ha ez vigasztal én semelyik tortámról sem tudok normális képet készíteni :P
Tejszínhab, köszike, de a fotózást ne add fel, kipróbáljuk Aliz módszerét!
Megjegyzés küldése