2011. november 14., hétfő

Csokoládés marcipán torta

Kedvesem szülinapi tortája. Csupa csokis, marcipános torta, csoki (és marcipán) függőknek. A tészta mandulás, kevés liszttel, a krémet pedig rizsliszttel főztem fel. A cukrot mindenhol kiváltottam, nyírfacukor és dextróz keverékét használtam. Fontos még a jó minőségű kakaópor is, hiszen az adja a végső csokis ízt. És rájöttem, nehéz csokoládétortáról nem tudok normális képet csinálni.




Hozzávalók, egy 25 cm-es, kapcsos tortaformához:

Tészta:

-          6 db tojás
-          6 ek finomra őrölt mandula
-          3 ek kakaópor
-          2 ek liszt
-          6 ek nyírfacukor (vagy dextróz)
-          1 csipet (lime-os) só
Krém:

-          4 egész tojás
-          4 ek rizsliszt (vagy sima liszt, keményítő)
-          40 dkg porcukor (vagy nyírfacukor, dextróz)
-          6 ek hideg tej
-          1 tk vanília-kivonat
-          6 ek kakaópor
-          1 csipet (citromos) só
-          4 dl hideg tej
-          20 dkg sózatlan vaj
Töltelék:

-          20 dkg marcipán massza, a nyújtásához kevéske porcukor




Először főzzük össze a krémet. A lisztet keverjük össze a sóval, a kakaóporral, és a porcukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a 6 evőkanál tejet. Keverjük jól össze, adjuk hozzá a vanília kivonatot és a  4 dl tejet, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre.
Ha besűrűsödött, vegyük az energiát takarékra, és pár percet, folyamatosan kevergetve főzzük. Zárjuk el az energiát, és keverjük bele, a kis kockákra vágott vajat. Tegyük félre hűlni, de időnként keverjük át.
Tészta készítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. A tojásokat válasszuk szét. A mandulát keverjük össze a liszttel és a kakaóporral. A fehérjéket egy csipet sóval verjük fel habosra, és amikor kezd keményedni, apránként adjuk hozzá a cukrot. Keverés közben csurgassuk hozzá lassan a sárgáját, és verjük fel jó habosra. Egy spatulával, óvatosan keverjük bele a kakaós lisztet. A tortaforma alját béleljük ki papírral, az oldalát pedig spricceljük meg egy kis vízzel. Simítsuk bele a tésztát és tegyük a meleg sütőbe. 30-35 perc alatt süssük készre, de tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük.
Ha megsült, vegyük ki a tésztát, pár percet hagyjuk a formába, majd az oldalát pattintsuk le. Óvatosan a tésztát tegyük át rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Töltés és díszítés:
A kihűlt tésztát vágjuk óvatosan három részre. Az alsót kenjük meg a kihűlt krémmel. Nyújtsuk ki a marcipánt, vágjunk ki belőle, a torta átmérőjénél 2 centivel kisebb kört és azt óvatosan terítsük rá a krémre. A középső lapot is kenjük meg, de vékonyan krémmel, ezt fordítsuk rá az alsó krémes lapra. A tészta tetejét is kenjük be a krémmel, és illesszük rá a legutolsó, felső tésztát.  A maradék krémmel vonjuk be a torta szélét és tetejét is, a leeső marcipán masszából készítsünk díszítést a tetejére. Tegyük hideg helyre, legalább 2-3 órára, de egy egész éjszaka az igazi.

Jó étvágyat!

Max

9 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Isten éltesse Cicaanyát!!! A torta áááááááááááállati!!

Egyébként így igaz: én sem tudok normális képet csinálni csokis dolgokról! Nem és nem!

Edit (Esc) írta...

Ha kicsereled azt a maradek lisztet is rizslisztre, akkor en is ehetek!

Alíz, Erdélyből írta...

Isten éltesse az ünnepeltet és a párját, aki ilyen finom tortát készített. Egy jó tanács bármilyen sötét tónusú étel fotózásához: ne tálald fehér, vagy világos alapon! Ui. ezek a nagyon okos fényképezőgépek exponáláskor igyekeznek középarányost számítani a visszaverődött fény alapján és emiatt történik meg, hogy vagy a világos részletei jönnek ki jól és sötét nem, vagy a sötét lesz tónusos és a világos teljesen eltűnik.

Éva írta...

Isten éltesse kedvesedet nagyon sokáig! Nagyon szép tortád készítettél és nagyon finom lehetett!

Bianka írta...

Sok boldogságot az ünnepeltnek

Max írta...

Köszönöm szépen az ünnepelt nevében.

CV! Tudod, ne erőltessük a csokisat!!(-:

Esc! oks, csere +lesz

Max írta...

Alíz, köszike a tanácsot, ki fogom (fogjuk, mert CV is küzd ezzel a problemával) próbálni!

Éva, Bianka, köszönjük, és nagyon finom volt!

tejszínhab írta...

Szerintem nagyon jól mutat ez a torta, és biztosan finom is lehetett! Ha ez vigasztal én semelyik tortámról sem tudok normális képet készíteni :P

Max írta...

Tejszínhab, köszike, de a fotózást ne add fel, kipróbáljuk Aliz módszerét!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin