2011. november 11., péntek

Libacomb, Márton napjára egyszerűen

"Aki Márton napján libát nem eszik, az jövő évben éhezik, aki újbort nem iszik, az szomjazik"

Márton napi libacomb. Egy olyan étel, amit az elmúlt évek emeltek ily magas szintre, most már szinte divat lett a liba. Az a liba, amit az év nagy részében szinte elfelejtenek, mellőznek. Pedig egy finom libacomb egy jó zöldsalátával mégy nyáron is pompás étel.
Megfigyeltem azt is, hogy az elkészítésnél hajlamosak arra, hogy túlbonyolítják az ételt, az elkészítést. Pedig a libára is igaz, hogy a kevesebb, az több.
Liba, só, bors, libaszír és egy kis zöld-fűszer, no persze egy kis bor. Konkrétan a bor a szakácsnak, kiszáradás ellen. Ne feledjük: nincs rondább halál a férfiaknál, mint a szomjhalál!


Libacomb egyszerűen:

A húst már a sütés előtt legalább két órával előkészítem a konyhába, és hagyom szoba/konyha hőmérsékleten pihenni. A libacomb bőrös részét irdaljuk be egy kicsit, így ropogósabb lesz a bőre.


Zöld-fűszerek, melyek illenek a libához: rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, lestyán, oreganó és petrezselyem. Van még több fűszer, ami passzol, de ezek az átlag háztartásban fellelhetőek.
A húst sózom és borsozom, majd a durvára vágott zöld-fűszer keverékkel bedörzsölöm.


Egy olyan serpenyőben, amit lehet a sütőbe is tenni, egy-két kanálnyi libazsírt hevítek. Ebbe ropogósra sütöm az előkészített libacombot. Előbb a bőrös oldalát pirítom le, majd a másik felét. Nem kell megsütni, csak jól lepirítani.


Míg pirul, addig vágjunk durvára két gerezd fokhagymát, és tegyük a hús mellé a serpenyőbe. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.


Tegyük a serpenyőt a meleg sütőbe, és süssük 25-30 percet. Melegen tálaljuk, a kisült zsiradékot mindenképpen őrizzük meg, jó lesz az a következő tört burgonyához, vagy pecsenyezsírként hasznosítva.
Jól illik hozzá a zöldsaláta, a hagymás tört burgonya, a párolt káposzta vagy a párolt gersli, és ne feledjük a kísérő bort.

Jó étvágyat!

Max
 

4 megjegyzés:

María írta...

Nagyon finom lehet így is!! Én a kacsához hasonlóan a libát is csak sóval szoktam megszórni, mert a család a természetes ízét szereti. A tiszta libazsír is nagy kedvencünk, akár kenyérre kenve, akár hajában főtt krumplival :). Elősütni sem szoktam, csak berakom a sütőbe alufóliával letakarva, és a végén pirítom ropogósra. Ahány ház... :)

Kósa Márta írta...

Kicsit megégett, de egy falat sem maradt - párolt káposztával, héjában főtt kifli krumplival...
Holnap kacsaleves, kacsasült lesz a születésnapi menü.
És budai szelet, nagyon szeretem a karamellt.

Max írta...

Érdemes több féle készítési módot is kipróbálni. Örülök ha jól sikerül így vagy úgy. Egészségünkre!

Bianka írta...

Guszta

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin